آشنایی با رایجترین خوراکیهای مخل سلامت دندان
هیچکس دوست ندارد که دهانش بوی بد بدهد و یا دندانپزشک به او یک صورت حساب بلند بالا بدهد. با این وجود، عادات بسیار رایج و متعددی وجود دارند که میتواند هر دوی این نتایج ناخوشایند را به همراه داشته باشد.
دکتر ماتیو مسینا، سخنگوی انجمن دندانپزشکی آمریکا میگوید: واضح و روشن است که دندانها با بقیه بدن در ارتباط بوده و با هم رابطه دارند. با توجه به این که مکانیزم دقیق این مساله، نامشخص است اما مطالعات انجام شده نشان میدهد که ارتباط میان فعالیت باکتریها در دهان و بیماریهای قلبی، دیابت و تولد کودکان با وزن کم وجود دارد.
افراط در چای و قهوه
نگاهی به اطراف اداره و محل کار خود بیندازید. میزهایی را میبیند که روی آنها، لیوانهای بزرگ قهوه یا چای وجود دارد زیرا اغلب افراد، به خصوص کارمندان دفاتر و ادارهها این روزها علاقه وافری به خوردن تنقلات و قهوه در میان روز پیدا کردهاند. نه تنها نوشیدن قهوه و چای موجب میشوند تا دندانهایتان دارای لکه و جرم شوند بلکه اگر عادت به نوشیدن قهوه با شیرهای مخصوص و شیرین یا نوشابه دارید، در این صورت کاری میکنید که خطرهای کوچکی در دهانتان ایجاد شود که به سلامت شما آسیب برساند. مصرف کربوهیدراتها و به خصوص شکر و قند موجب فعال شدن باکتریهایی میشوند که اسید تولید کرده و روی سطح دندانهایتان قرار میگیرند. دندانپزشکان معتقدند هر بار که باکتریها فعال میشوند، اسید بیشتری تولید شده و همین اسیدها هستند که موجب پوسیدگی بیشتر دندانها میشوند. آنها به بیماران خود توصیه میکنند تا از خوردن اسنک و تنقلات یا نوشیدنیها در تمام طول روز اجتناب کنند تا مقدار شکرهایی را که این باکتریها میسوزانند، کاهش دهند.
یخ نخورید
اگر به خوردن چیزهای لذتبخش جویدنی و یا شکلاتی (ویفرهای شکلاتی و پاستیل و مغزهای بوداده) و یا گاز زدن و جویدن دانههای بونداده ذرت و یا جویدن یخ علاقه دارید، در این صورت حواستان جمع باشد. این عادتها به مدت طولانی مدت در تخریب دندانها از طریق ایجاد باکتری و یا خالهای سخت و سفت روی آنها موثر است و حتی ممکن است موجب ترک خوردن دندان شود. مواد قندی در یک قالب شکلات یا آبنبات سفت و حتی یک تکه بسیار کوچک از آن میتواند مانند یک آژیر خطر برای وجود باکتریها باشد. یخ، دانههای ذرت بو نداده و یا بادامزمینی سفت نیز از مشکلات موجود بر سر راه دندان محسوب میشوند. دندانپزشکان معتقدند، یخ و مینای دندان، هر دو کریستال هستند و موقعی که دو کریستال را روی یکدیگر فشار میدهید، در این صورت کریستالی که ضعیفتر است، در اغلب مواقع میشکند (که در بیشتر مواقع، یخ است که میشکند) اما گاهی اوقات، دندان نیز خواهد شکست!
میوه فراموش نشود
همه ما میدانیم که میوه و سبزیها برای بدن شما خوب است و میتواند موجب پیشگیری از بیماریها شود. اما اجتناب از آنها دارای عوارض تقریبا نامطلوبی برای سلامت دهان شما نیز هست، زیرا میوهها و سبزیها دارای ویتامینهایی هستند که به خصوص برای سلامت لثههای شما مهم بوده و کمک میکند تا از بروز عفونتهایی که موجب آسیب به لثهها و تورم یا خونریزی آنها میشود، جلوگیری شود. متخصصان عنوان میکنند که شما میتوانید بلافاصله تاثیرات مربوط به سوءتغذیه و کمبود مواد غذایی را روی لثههای خود مشاهده کنید.
جویدن آدامس
شاید شما نتوانید دست از این عادت بردارید که شیرینی اولیه جویدن آدامس را کنار بگذارید اما بهتر است کمی به فکر این مساله باشید. اینکه که کاری کنید تا دندانهایتان در تماس با قند ناشی از جویدن آدامس قرار گیرد، حتی یک تکه نازک از یک آدامس، راهی ایدهآل برای پوسیدگی دندانهاست. از طرف دیگر، جویدن آدامسهای بدون قند، عادت خوبی است زیرا موجب افزایش تولید بزاق دهان میشود که مکانیزم طبیعی بدنتان برای شستن مواد غذایی و خنثیکردن اسیدهای مربوطه است.
حتی اگر نمیتوانید از عادات مربوط به از بین بردن دندانها دست بردارید، میتوانید کاری کنید تا از روشهایی خوب برای مراقبت از دندانها استفاده کنید. متخصصان عقیده دارند که میتوانید تقریبا هر چیزی که میخواهید را بخورید، به شرط اینکه دندانها را با نخ دندان تمیز کرده از شر خرده غذاها راحت شوید. آنها بر اهمیت استفاده از نخ دندان تاکید میکنند و میگویند که متاسفانه فقط 25 تا 30 درصد بیماران هر روز از نخ دندان استفاده میکنند. دندانپزشکان توصیه میکنند که استفاده هر روز از نخ دندان، بهترین کار است اما حتی اگر این کار را فقط سه یا چهار روز در هفته انجام دهید، باز هم کار بسیار خوبی است. یکی دیگر از کارهایی که به سلامت دندانها کمک میکند، استفاده از مسواک نرم و حرکتهای چرخشی به هنگام مسواک زدن است. استفاده از مسواک زبر با نظر دندانپزشک زمانی توصیه میشود که نیاز به از بین بردن پلاکها و جرم دندانها باشد و شرط اصلی برای استفاده از این نوع مسواکها، سالم بودن لثهها است.
منبع:www.salamat.com
/ع