دکتر فیل به سئوالات شما پاسخ می دهد.
سئوال: در جایی خوانده ام که آدامس می تواند باعث کاهش وزن شود، آیا چنین چیزی درست است واصولاً شما چنین راهی را موثر می دانید؟
پاسخ: کاهش وزن مکانیسمی است که به آسانی و با روش های این چنینی تحقق پیدا نمی کند، اماهمیشه راه هایی هست که به شما در پروسه کم کردن وزن کمک کند. جویدن آدمس های فاقد قند هم یکی از این روش هاسن، چون در هنگام صبح و بعدازظهر، تمایل به مصرف میان وعده های پر کالری و مواد غذایی پرچرب و غذاهای نظیر فست فودها و شیرینی جات را به میزان قابل توجهی کم می کند. از طرف دیگر، آدامس جویدن باعث سوختن به طور متوسط 20 کالری در ساعت می شود که همین میزان نقش مهمی در کاهش وزن دارد. تحقیقات نشان می دهد که جویدن آدمس با افزایش جریان خون،باعث بهبود درخون رسانی ورسیدن اکسیژن به مغز و افزایش انرژی و شادابی در افراد می شود. این نیز گفتنی است که جویدن بیش از حد آدامس در طول روز به ویژه هنگام گرسنگی، ممکن است باعث ایجاد حالت تهوع و درد در ناحیه معده شود. ازا ین رو محققان جویدن بیش ازحد آن را به افراد مستعدمبتلا به بیماری های گوارشی (و هنگام گرسنگی) توصیه نمی کنند.
سئوال: خیلی می گویند که چاقی کودکان از نوزادی شروع می شود، برای جلوگیری از این چاقی چه کار باید بکنم؟
پاسخ: بله درست است، اما هر چاقی در نوزادی قطعاً به سال های بعد ادامه نخواهد یافت؛ پس سعی کنید این هراز را از خودتان دور کنید.
این توصیه ها را نیز حتماً جدی بگیرید:
* به نوزاد به زور غذا ندهید.
* به علامات سیری (مثل عقب کشیدن صورت از قاشق و بستن دهان) توجه کنید.
* از افزودن مواد غیر ضروری مثل شیرین کننده ها یاچربی به غذای کودک خودداری کنید.
* نکات لازم برای میزان، زمان بندی و تکرار غذاها را به پرستار کودک یاد بدهید.
* به جای نشان دادن محبت به نوزادان با دادن آبنبات، بستنی و مواد پرچرب و شیرینی، محبت خود را با حرف زدن، بغل کردن و بازی نشان دهید. برای دسر به جای دسرهای پر ازشیرینی (مثل پودینگ و ژله) از آبمیوه های طبیعی استفاده کنید.
سئوال: من برخی از مواقع مجبورم به نوازدم شیر خشک بدهم. آیا این کار، فواید شیری که خود به کودکم می دهم را ازبین میبرد؟
پاسخ: فرزند شما هر چه بیتر شیرمادربخورد، از فواید بیشتری بهره مند خواهد شد. نوزادانی که هم شیر مادر وهم شیر خشک می خورند. از فواید شیر مادر بهره مندند. تنها نکته ای که وجود دارد این است که در مورد بیماری هایی مثل اگزما و آسم و نوزادانی که H.I.V مثبت هستند. هرچه برای مدت طولانی تری به نوزاد چیزی جز شیر مادر ندهید، بهتراست.
سئوال: چند وقتی است که یکی از دوستانم ام رژیمی با کالری بسیار محدود گرفته و بسیار هم موفق بوده ... می خواهم بدانم این اصولاً چه نوع رژیمی است و رژیم های با کالری بسیار محدود در چه مواقعی توصیه نمی شود؟
پاسخ: بحث های زیادی درمورد رژیم های با کالری خیلی محدود بین متخصصان شده است. علت بحث انگیز بودن این رژیم ها هم مرگ برخی ازافراد بوده که از این رژیم ها پیروی کرده اند. رژیم های با کالری خیلی محدود رژیم هایی هستند که حاوی 800 کالری با کمتر انرژِ هستند. میزان پروتئین در این رژیم ها بین 8 درصد تا 1/5 گرم به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن است. این رژیم ها به صورتی طراحی شده اندکه مواد مغذی مورد نیاز را به بدن برسانند. معمولاً این رژم ها به مدت حداقل 4 هفته و اکثر اوقات بین 12 تا 16 هفته برای تامین نتیجه مورد نیاز استفاده می شوند. این رژیم هابرای کسانی توصیه میشودکه دچار چاقی با درجه بسیار زیاد به همراه اختلالاتی مثل دیابت با فشار خون هستند یاکسانی که رژیم های معمولی در آنها باعث کاهش وزن نشده است.
دوران بارداری و شیردهی: این رژیم ها باعث تغییراتی در بدن می شوند که اثرشان بر جنین شناخته شده نیست. به علاوه، عدم کالری کافی در این رژیم ها می تواند مانع از رشد معقول جنین در دوران بارداری و کاهش شیر در زمان شیردهی شود.
دیابت وابسته به انسولین: با این رژیم، احتمال ایجاد هیپوگلایسمی یا افت خون درافرادمبتلا به دیابت افزایش می یابد.
سکته قلبی و آنژین قلبی در 3 ماه گذشته: استفاده از رژیم ها می تواند باعث وخیم تر شدن این اختلالات شود.
نارسایی کلیوی: درصورت مصرف پروتئین بالا در زمان پیروی ازاین رژیم، خطر فشار برکلیه ها افزایش می یابد.
نارسایی کبدی: استرس متابولیک ناشی از رژیم با کالری بسیار محدود میتواند باعث تشدید نارسایی کبد شود.
سئوال: رژیم غذایی که همه متخصصان برای دیابتی ها توصیه می کنند، کدام است؟
پاسخ: اول باید بدانید که نه تنها برای دیابتی ها که برای هیچ کس یک رژیم غذایی استاندارد وجود ندارد، بلکه متناسب با وزن، قد وفعالیت افراد، رژیم غذایی مناسب شان متفاوت خواهد بود.
اما در موردتغذیه یک اصول کلی وجود دارد و آن این که افراد در رژیم غذایی شان بیشتر از میوه ها و سبزیجات استفاده کنند. ما باید سعی کنیم مصرف چربیها به خصوص چربی های اشباع شده را کاهش دهیم.
این نگرش هم که اصلاً نباید چربی مصرف کنیم، یک نگرش غلط است، چون برخی ازچربی ها برای بدن ضروری هستند. به طورکلی روغن زیتون، روغن هسته انگور و اکزا مجاز هستند.
مصرف مواد شیرین و نمک هم باید محدود شود.
رژیم غذایی افراد دیابتی باید بر اساس عادات غذایی افراد، فرهنگ و شرایط اقتصادی و اجتماعی آنها تنظیم شود.
رژیم غذایی مانند لباسی است که باید به صورت اختصاصی برای هر فرد دوخته شود.
منبع:زندگی ایده آل، شماره 44 .
/ج