تایلند را با عنوان «سرزمین لبخند» میشناسند. صحبت از غذای تایلند که میشود معمولا ظاهر رنگارنگ غذاهای تایلندی به ذهن میآید؛ غذاهایی که فلفل قرمز دارند و موسیر، جای سیر را در آنها گرفته است.
تایلندیها عاشق زنجبیل هستند و اغلب نوعی از ریحان به نام ریحان تند را که بومی خودشان است، در طبخ غذاهایشان استفاده میکنند. آنها نارگیل و شیر نارگیل را نیز در بیشتر غذاهایشان میریزند و فرهنگ آشپزیشان برگرفته از کشورهایی مانند مالزی، ویتنام و برمه و بر اساس توازن بین 4 مزه اصلی یعنی شیرینی، ترشی، شوری و تلخی است یعنی در تمام غذاهایشان این 4 طعم احساس میشود. در این مقاله با پدتای، یکی از معروفترین غذاهای تایلندی آشنا میشوید.
عادات غذایی تایلندیها
این سرزمین و عادات غذایی مردمش شباهت فراوانی با کشور مالزی دارد. شاید شما غذای تایلندی را با اسم تای شنیده باشید که تعریف آن در واقع غذای سبکی است که مواد تشکیلدهندهاش بیشتر سبزیجات است و انواع ادویهجات؛ البته به صورت آبپز یا نیمپز. کلا غذاهای تایلندی با طعمدهندههایشان تفاوت خود را نشان میدهند. انواع میگو، خرچنگ و هر جانور دریایی که تصورش را بکنید در رستورانهای تایلندی جلوی چشمتان صید میشوند و با اضافه کردن ادویههای جادویی مانند سیر، فلفل قرمز و سیاه، برگ لیمو، ریحان، زردچوبه، زیره و شیر نارگیل، غذاهای دریایی کاملا متفاوتی را تجربه میکنید. در واقع غذاهای تایلندی به خاطر وجود خلیج تایلند و رودخانههای بسیار در آن کشور، وابستگی زیادی به جانوران و حتی گیاهان دریایی دارد.
این کشور به دلیل نزدیکی به 2 کشور چین و هند، آمیزهای از غذاهای این 2 کشور است. تاثیرپذیری از هند با انواع ادویهجات و تاثیرپذیری از چین با سرخ کردن غذاها. ماده اصلی دیگری که در اکثر غذاها و پیشغذاهای تایلندی یافت میشود، سس است که شامل کاری، سرکه، لیموترش، سسهای ماهی و سیر است. اگر سوپ به عنوان پیش غذا ادویهدار باشد، غذای اصلی را بدون ادویه سرو میکنند. در کنار تمامی غذاها، سالاد تند همراه با چند نوع سس مخصوص و سبزیجات وجود دارد. توصیه دیگر تایلندیها خیارهای ورقهورقه شده بعد از صرف یک غذای پرادویه است. به غیر از ماهی و سبزیجات، تایلندیها غذای اصلی دیگری هم دارند که اغلب تفتداده شده میخورند. برنج همراه با شیرهای سفیدرنگ (یا همان شیر نارگیل) جزو محبوبترین غذاهای تایلندی است.
نکته دیگری که در مورد عادات غذایی تایلندیها بسیار جالب است، وسایلی است که آنها هنگام خوردن استفاده میکنند. به عنوان نمونه قاشقهای سرامیکی زیبایی که برای خوردن سوپ از آنها استفاده میکنند.
مـواد لازم (برای4 نفر)
میگوی بزرگ
|
12
|
عدد
|
220
|
کیلوکالری
|
تخممرغ
|
1
|
عدد
|
100
|
کیلوکالری
|
فتوچینی پخته
|
4
|
لیوان
|
640
|
کیلوکالری
|
پیاز قرمز
|
1
|
عدد
|
15
|
کیلوکالری
|
تمرهندی
|
5/0
|
بسته
|
30
|
کیلوکالری
|
شکر
|
2
|
قاشق غذاخوری
|
64
|
کیلوکالری
|
سس سویا
|
4
|
قاشق غذاخوری
|
20
|
کیلوکالری
|
بادام زمینی
|
20
|
عدد
|
90
|
کیلوکالری
|
ساقه سیر
|
5/0
|
لیوان
|
25
|
کیلوکالری
|
جوانه ماش
|
1
|
لیوان
|
25
|
کیلوکالری
|
فلفل قرمز
|
3
|
عدد
|
10
|
کیلوکالری
|
آب لیموترش
|
3/1
|
لیوان
|
0
|
کیلوکالری
|
موسیر تازه
|
5/0
|
لیوان
|
25
|
کیلوکالری
|
روغن کانولا
|
2
|
قاشق غذاخوری
|
180
|
کیلوکالری
|
طرز تهیه
ابتدا تمرهندی را در آب بخیسانید و صاف کنید تا هستههایش جدا شوند. سپس آن را همراه شکر و سس سویا روی حرارت بگذارید تا به صورت سس غلیظی درآید. میگوها را از قبل سرخ کنید و همراه پیاز خلالشده، یک عدد تخممرغ، فتوچینیهای پخته و سس تهیهشده برای چند دقیقه روی حرارت بگذارید. در تابهای دیگر، ساقههای سیر خلال شده، جوانه ماش، فلفل قرمز، بادامزمینی، موسیر و آب لیمو ترش را تفت بدهید و هنگام سرو روی آن بریزید.
این غذا چند کالری دارد؟
این غذا در مجموع دارای 1440 کیلوکالری انرژی است و در صورتی که به 4 قسمت تقسیم شود به هر نفر 360 کیلوکالری انرژی خواهد رسید.
میگو؛ منبع پروتئین
وقتی صحبت از میگو میشود همه به یکدیگر یادآوری میکنند که این ماده غذایی، کلسترول فراوانی دارد بنابراین نباید در خوردن آن زیاده روی کرد. به علاوه باید آن را از برنامه غذایی بیماران قلبی یا حتی کسانی که چربی خون بالا دارند، حذف کرد. در حالی که مطالعات نشان دادهاند عادت به خوردن این منبع پروتئینی برای کسانی که چربی خونشان در محدوده نرمال است، مشکل ساز نخواهد بود. اولین نکته درباره میگو آن است که با خوردن هر 100 گرم از این ماده غذایی 23 گرم پروتئین تامین میشود. در ضمن، مقادیر قابل ملاحظهای سلنیوم و منیزیم دارد بنابراین، مصرف آن برای کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، مفید خواهد بود. فراموش نکنید که دریافت منیزیم نیز به تنظیم قند خون و حتی سطح کلسترول و چربی خون کمک میکند.
موسیر؛ مفید برای دیابتیها
موسیر گیاهی است شبیه سیر که ریشهاش فقط یک پیاز درشت است. برگهایش باریک و دراز و گلهایش بنفش مایل به قرمزند. حدود 40 گونه از این گیاه شناخته شده که همگی در نواحی معتدل میرویند. پیاز این گیاه خوراکی است و در ترشیها و برخی غذاها به کار میرود و بویش از سیر کمتراست. خوردن این سبزی قندخون را پایین میآورد به این دلیل مصرف مرتب آن به دیابتیها توصیه میشود. دیگر آنکه خاصیت گندزدایی آن برای دفع انگلها موثر است و یک ضدعفونیکننده قوی به حساب میآید. علاوه بر اینها، موسیر افزایشدهنده ادرار و ترمیمکننده زخمهاست. جالبتر اینکه از بروز بیماریهای قلبی با کاهش سطح چربی و فشارخون جلوگیری میکند بنابراین عادت به خوردن آن برای بیماران قلبی اقدامی مفید به حساب میآید.
خواص پیاز
پیاز، سبزی ضدعفونیکنندهای است که عادت به خوردن آن ضد سرماخوردگی و بیماریهای عفونی است و خوردن یک عدد متوسط آن (با وزن 90 گرم) تامین کننده 5 درصد از نیاز بدن به پتاسیم است. به علاوه وجود کوئرستین در این سبزی احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را به میزان قابل ملاحظه ای کاهش میدهد به خصوص اگر 4 بار در هفته به مصرف برسد. البته نباید پیاز پوست کنده را در معرض هوا قرار داد زیرا تمامی میکروبهای محیط را میگیرد و دیگر ماده غذایی مفیدی نخواهد بود. درباره پیاز قرمز باید گفت این پیاز به دلیل رنگدانههایش خاصیت آنتیاکسیدانی بیشتری دارد بنابراین عادت به خوردن آن به خصوص برای کسانی که در معرض ترکیبات اکسیدان هستند (چه در محیط مثل آلودگی هوا و چه بر اثر تغذیه نادرست مثل فست فودها) توصیه میشود.
اگر دیابت دارید
فتوچینی و بادام زمینی را از این غذا حذف کنید. به جای تخممرغ هم چند تکه فیله ماهی آزاد به آن اضافه کنید و میزان سبزیجات تازه به کار رفته در آن را افزایش دهید و آنها را به جای تفت دادن، بخارپز کنید.
اگر فشار خون دارد
به جای پیاز از پیازچه استفاده کنید زیرا این سبزی پتاسیم بیشتری دارد. در ضمن به هیچ عنوان نمک در غذایتان نریزید و آن را با حداقل فتوچینی میل کنید تا کمترین میزان انرژی به شما برسد زیرا یکی از توصیههای موثر برای کاهش فشارخون، پایین آوردن وزن است.
اگر چربی خون دارید
اگر میگوهایتان درشت هستند بیش از 2 عدد آن را میل نکنید. یادتان باشد که سبزیجات به خصوص موسیر به کار رفته در این غذا کاهنده چربی خون هستند و اگر با پیاز همراه شود به دلیل داشتن ترکیب آنتیاکسیدانی به نام کوئرستین احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را که در شما بالاست، به حداقل میرساند.
منبع: salamatiran.com
/ج