طی ده سال گذشته، تعداد کودکان مبتلا به آلرژی بادام زمینی دو برابر شده و در این میان مصرف بادام زمینی برشته واکنشهای آلرژیک قوی تری را در آنها به وجود آورده است.
دانشمندان هنوز هم نمی توانند به طور قطع بگویند که چرا این گیاه بنشنی آلرژی ایجاد می کند یا چرا آلرژی این روزها این قدر رایج و همه گیر شده است، اما در این رابطه تئوری های زیادی گفته شده که در اکثر آنها به فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی بدن اشاره شده است. والدین امروزه انواع تنقلات را در اختیار بچه ها قرار می دهند که بیشترشان از بادام زمینی یا مشتقات آن درست شده اند. در واقع کودکان با مصرف این گونه خوراکی های آلرژی زا، سیستم دفاعی بدنشان را مورد حمله قرار می دهند و از آنجایی که تولید غذاهای آلرژی زا روز به روز افزایش می یابد، از این رو تعداد بچه های مبتلا به آلرژی هم بیشتر می شود. آن طور که محققان می گویند بادام زمینی از چند نوع پروتئین تشکیل شده که در موادغذایی دیگر یافت نمی شود. ساختار این پروتئین ها طوری است که سیستم ایمنی بدن را بشدت تحریک می کند. حال آنها معتقدند که برشته کردن بادام زمینی- کاری که بسیاری از کارخانجات تولیدکننده موادغذایی انجام می دهند- شکل و ساختار این پروتئین ها را تغییر داده و آنها را بیشتر آلرژی زا می کند. هم اکنون میزان آلرژی در کشور چین کمتر است چون در آنجا بادام زمینی را می جوشانند و این کار به پروتئین های آن صدمه کمتری می زند.
در حالت عادی، سیستم ایمین بدن در مقابل بادام زمینی طبیعی رفتار کرده و واکنشی نشان نمی دهد، اما برخی از دانشمندان بر این باورند که مصرف زودهنگام و زیاد محصولات بادام زمینی این شبهه را برای سیستم ایمنی بدن به وجود می آورد که بادام زمینی خوراکی خطرناکی است و باید با آن مبارزه کرد، از این رو واکنش نشان می دهد. این نظری از آن جهت مورد تأیید قرار گرفته که از هر ده کودک مبتلا به آلرژی هشت نفرشان زمانی واکنش آلرژیک نشان داده اند که برای اولین بار بادام زمینی خورده اند. این مسأله نشان می دهد که این کودکان از قبل در معرض غیرمستقیم اثرات بادام زمینی قرار گرفته اند، شاید در رحم مادرشان یا هنگامی که شیر او را می خورده اند!...
دانشمندان می گویند ویتامین D- که بدن به کمک نور خورشید آن را می سازد- در بالا بردن و تقویت سیستم دفاعی بدن نقش مهمی دارد. حال کودکانی که ساعات کمتری را بیرون از خانه می گذرانند و نور خورشید کمی دریافت می کنند، احتمالاً ویتامین D کمتری دارند از این رو بدنشان پروتئین های بادام زمینی را ماده خطرناکی تشخیص می دهد، بنابراین والدین اگر می خواهند از کودکانشان محافظت کنند بهتر است آنها را بیشتر بیرون ببرند، البته وقتی هم به خانه آمدند، حتماً دستهایشان را بشویند.
منبع: نشریه روزهای زندگی-ش332.