حرفهای دکتر مسعود کیمیاگر درباره غذا خوردن بیرون از منزل
امروزه با همه دغدغهها و مشغلههای کاری غذا خوردن بیرون از خانه امری اجتنابناپذیر است؛ چه برای کارمندان و کارگران و دانشجویان و چه برای کسانی که شغلی ثابت در یک محل ندارند و مجبورند مدام از جایی به جای دیگر بروند. این افراد از روی اجبار و اضطرار، بیرون از خانه غذا میخورند. البته این افراد تنها نیستند. بسیاری از خانوادهها هم چه روزهای تعطیل آخر هفته و چه در دیگر روزهای هفته، گاهی برای سرگرمی و تفنن، غذا خوردن بیرون از خانه را دوست دارند؛بهطوریکه انگار غذا خوردن بیرون از خانه نوعی تفریح محسوب میشود و خیلی از ما وقتی میخواهیم به بهانهای بیرون برویم، سری به اغذیهفروشیها و رستورانها میزنیم. اما متخصصان تغدیه درباره این سرگرمی چه نظری دارند؟
غذا خوردن بیرون از خانه نه تنها بد نیست بلکه به قول دکتر کیمیاگر، متخصص تغذیه، حتی «میتواند تفریح و سرگرمی خوبی باشد و در ما احساس خوشایندی ایجاد کند اما آنچه از اهمیت زیادی برخوردار است، این است که چه نوع غذایی را بیرون از منزل انتخاب کنیم.»
فستفودها؛ سالمها و ناسالمها
بسیاری از رستورانهایی که فستفود دارند، ساندویچهایی عرضه میکنند که بسیار خوشمزه و خوشطعم هستند و وقتی از جلوی این اغذیهفروشیها عبور میکنیم ناخودآگاه وسوسه میشویم تا سری به این غذاهای خوشمزه بزنیم. مخصوصا اگر نزدیکظهر باشد و ما هم گرسنه هم باشیم. قیمت ارزان این ساندویچها هم مزید بر علت شده و ما را بیشتر به خوردن این غذاهای ناسالم سوق میدهد. بسیاری از ساندویچهایی که با قیمت ارزان عرضه میشوند، مملو از سسهای چرب و شوری هستند که به آن طعم خوبی میدهند و بسیاری از جوانان را مشتاقانه به سوی خود جلب میکنند. ساندویچهایی مثل انواع ژامبونها و کالباس که علاوه بر مضر بودن سس آنها از سبزیجات کمتری برای تهیه آنها استفاده میشود. البته ساندویچهایی نظیر کالباس، سوسیس و همبرگر در طیف قیمت 1700 تا 2500 تومان هستند که نسبت به بسیاری از غذاهای خورشتی ارزانترند. این در حالی است که سرشار از نمک و سس بوده و برای سلامت مضر هستند. به گفته دکتر کیمیاگر، دستهای از موادغذایی بهطورکلی مضر هستند: «توصیه میشود غذاهایی نظیر ساندویچ کالباس و سوسیس، چیپس و غذاهایی که زیاد سرخ میشوند کمتر، مصرف شوند. به جای انتخاب اینگونه غذاها میتوان رفت سراغ ساندویچهایی مثل ساندویچ مرغ همراه با کاهو و گوجهفرنگی، کوکو و کتلت. به جای مصرف انواع پیتزاهایی که پراز کالباس و سوسیس است، میتوان پیتزاهایی را انتخاب کرد که حاوی سبزیجات باشند. همچنین میتوانیم انواع کباب، خوراک لوبیا، سوپ و انواع آش، جوجهکباب و انواع خورشت را انتخاب کنیم. درست است که غذای سنتی مانند کبابها و پلوها کمی گرانتر هستند اما در مقایسه با هزینههای احتمالی که برای درمان مشکلات ناشی از مصرف غذای شور و چرب و پرسس باید بپردازیم، خوردن غذاهای سالم اما کمی گران سلامت ما را تضمین میکند.»
نوشابهها هم خوب و بد دارند
برخلاف تصور عموم مصرف نوشیدنیها به همراه غذا امری اجباری نیست. دکتر کیمیاگر در این خصوص میگوید: «همیشه لازم نیست به همراه غذا نوشیدنی مصرف کنیم اما اگر میخواهیم نوشیدنی انتخاب کنیم، آب یا دوغ بهترین نوشیدنیها هستند. حتی آبمیوههای مصنوعی نظیر آب پرتقال اگرچه کالری دارند اما به دلیل داشتن ویتامین C مانع از جذب مواد مضری مثل نیتروزآمینها میشوند یا حداقل سبب میشوند که این مواد مضر دیرتر جذب شوند.»
کره را حذف کنید
«هنگام خوردن پلوها و کبابها میتوانید کره را از آن حذف کرده و سالاد (در صورتی که از بهداشتی بودن آن مطمئن هستیم) یا ماست کمچرب سفارش دهید.»
غذای خودتان را همراه ببرید
به اعتقاد دکتر کیمیاگر، از همه این توصیهها بهتر، آن است که «اگر قصد داریم برای تفریح و سرگرمی برویم و بیرون از منزل غذا بخوریم، خودمان غذا تهیه کنیم. بهترین غذاها آنهایی هستند که خشک باشند؛ مثل انواع کتلت و کوکو و مرغ که بهصورت جداگانه در ظروف مخصوص دردار قرار داشته باشند و مخلفات آن مانند گوجهفرنگی، کاهو و یا خیارشور هم به طور جداگانه در ظرف دیگری قرار داده شود. حتی میتوان این غذاها را درون ظرف یخدان قرار داد تا از خراب و فاسد شدن آن نیز جلوگیری شود.»
به بهداشت رستوران توجه کنید
توجه به بهداشت و پاکیزگی محیطی که برای خوردن غذا انتخاب میکنیم، بسیار مهم است. با ورود به اغذیهفروشی و یا رستوران به فضای داخل آن توجه کنید. ببینید آیا محیط آن تمیز و بهداشتی است یا نه؟ آیا دستشویی برای شستن دستها در آن وجود دارد یا نه؟ آیا صندلیها و میزها تمیز و مرتب است یا خیر؟ آیا دستمال کاغذی به طور مجزا روی هر میز وجود دارد یا نه؟ آیا در محیط رستوران حشرات موذی نظیر سوسک یا مگس وجود دارد؟ همه این نکات در انتخاب رستوران و برای تهیه غذا بسیار مهم است. عدم رعایت نکات بهداشتی در رستورانها و اغذیهفروشیها به علاوه مصرف غذاهای ناسالم در بروز بسیاری از مشکلات و بیماریهای عفونی بسیار موثر است.
حرف آخر
ارزان بودن فستفودها و ساندویچهایی که با انواع و اقسام سس و نمک خوشطعم شدهاند نباید باعث شود که سلامت و تناسب اندام خود را با مصرف این غذاها به خطر بیندازیم. چاقی و اضافه وزن که بیماریهای مختلف را با خود به همراه میآورند از بزرگترین معضلات مصرف بیرویه غذاهای ناسالم بیرون از منزل است.
منبع: http://www.salamat.com