آدامسخورهای حرفهای میدانند که برای اینکه آدامس خوب باد کند، باید آن را خوب در دهانشان بجوند تا شیرینی آن از بین برود و سپس آن را باد کنند. دندانپزشکان همین آدامسهای بادکنکی را تازگیها در کنار مسواک و خمیردندان به بیمارانشان توصیه میکنند. کار این آدامسها به جایی رسیده است که دندانپزشکان توصیه میکنند پس از هر غذا، یک عدد آدامس در دهانتان بگذارید و بجوید. بنابراین در دنیای رنگارنگ و چسبناک آدامسها باید اتفاقات خوشایندی افتاده باشد که کارشان از تفریحی شاد و بچهگانه به مطبهای دندانپزشکی کشیده است.
اگر شما بخواهید از پوسیدگی دندانهایتان هم پیشگیری کنید، آدامسها به شما کمک میکنند. آدامسهایی در بازار وجود دارند که به «آدامسهای فلورایددار» معروفاند. فلوراید را اغلب به آب آشامیدنی شهرها و یا نمک و شیر و شکر اضافه میکنند. فلوراید پوسیدگی دندان را متوقف میکند و همچنین پوسیدگیهایی را که مراحل اولیه و ابتدایی خود را میگذرانند، ترمیم میکند. امروز به آدامسهای بدون قند فلوراید اضافه کردهاند. نتایج مطالعه جدیدی نشان میدهد که آدامسهای بدون قند که دارای فلوراید هستند، در مقایسه با آدامسهای بدون قند معمولی، میزان پوسیدگی دندانها را بیشتر کاهش میدهند. در ترکیبات اینگونه آدامسها فلوراید اضافه شده است. وقتی شما این آدامس را در دهانتان میگذارید و میجوید، فلوراید از آدامس آزادشده و در سطح مینای دندان شما مینشیند، به تدریج جذب شده و مینای دندانتان را مقاوم میکند.
پدربزرگها و مادربزرگها هم
بسیاری از پدربزرگها و مادربزرگها از خشکی دهانشان شکایت دارند. خشکی دهان به دلیل کاهش ترشح بزاق به وجود میآید. وقتی دهان خشک میشود، مخاط دهان از شدت خشکی میسوزد، بلعیدن غذاها و صحبتکردن دشوارتر میشود، بوی بد دهان ایجاد میشود و مهمتر از همه پوسیدگی دندانها که بدترین عارضه خشکی دهان است از راه میرسد. ولی آدامسهای متنوع و رنگارنگ به کمک شما میآیند. اگر شما هم چنین مشکلی دارید، بستهای آدامس بدون قند بخرید و هر روز یکی از آدامسها را در دهانتان بگذارید و بجوید. جویدن آدامس موجب میشود غدههای ترشحکننده بزاق در دهان شما تحریک شوند و بزاق بیشتری تولید کنند. بنابراین با جویدن این آدامسها بزاق بیشتری در دهانتان ترشح میشود و خشکی دهان از بین میرود. انواع بدون قند آدامس را هم انتخاب کنید تا خود آدامس موجب پوسیدگی دندانهای شما نشود.
شیرین اما بدون قند
نترسید، این آدامسها هم شیرین هستند. تفاوت آنها با آدامسهای معمولی در این است که شیرینکنندههای جدیدی که جایگزین قند و شکر هستند و به قندهای تخمیرنشدنی معروفاند، در آنها استفاده شده است. اریتریتول، ایزومالت، سوربیتول و مانیتول این قندها را تشکیل میدهند. این شیرینکنندهها همان شیرینکنندههایی هستند که به نوشابههای رژیمی هم افزوده میشوند. اگر آدامس دارای قند معمولی باشد، قند را در اختیار باکتریهای پوسیدگیزا در سطح دندانهایتان قرار میدهد و این باکتریها با تجزیه این قند، اسیدهای قوی تولید میکنند که دندانهایتان را پوسیده میکنند ولی این قندهای مخصوص یا همان شیرینکنندههای مصنوعی، نمیتوانند به وسیله باکتریهای پوسیدگیزا تجزیه شوند و از آنها اسیدی حاصل نمیشود که دندانهایتان را سوراخ کند. بنابراین شما وقتی یک بسته آدامس بدون قند میخرید، هم آدامسی شیرین را نوش جان میکنید و هم این آدامس و قند درون آن نمیتواند دندانهایتان را پوسیده کند؛ یک تیر و دو نشان.
دسرهای آدامسی
مهمانی رفتهاید، شام به رستوران رفتهاید و غذای چرب و شیرینی میل کردهاید و از مسواک و خمیردندان هم خبری نیست ولی نگران پوسیدگی دندانهایتان هستید. چاره کار آسان است؛ جویدن یک آدامس بدون قند پس از خوردن هر وعده غذایی. جویدن آدامس پس از غذا موجب افزایش ترشح بزاق (آب دهان) میشود و این بزاق اضافی دندانها را میشوید و پاک میکند. از طرف دیگر، محیط دهان شما در اثر فعالیت باکتریهای پوسیدگیزا پر از اسید است که آمادهاند مینای دندان شما را در خود حل کنند. در بزاق مقدار زیادی ماده قلیایی است که این اسید را خنثی کرده و از فعالیت اسید روی دندانهایتان جلوگیری میکند. به همین دلیل است که شما پس از غذا در پایین یک منحنی قرار میگیرید که دندانها در خطر پوسیدگیاند ولی اگر یک آدامس در دهانتان بگذارید و شروع به جویدن کنید، از خطر پوسیدگی فاصله میگیرید.
آدامسهای نعنایی و دارچینی؛ فرار از بوی بد دهان
دهانشویهها، نوش جان کردن سبزیها و جویدن آدامس، شما کدامیک را برای رهایی از بوی دهانتان انتخاب کردهاید؟ تحقیقات نشان میدهد که 85 درصد بوی بد دهان ناشی از عوامل موضعی دهان است یعنی 85 درصد موارد علت آن را باید در دهان، دندان و لثهها و زبانتان جستجو کنید. گرچه عفونت دستگاه تنفسی یا سینوزیت و گرسنگی نیز از علل دیگر بوی بد دهان هستند. اگر شما سیر یا پیاز هم بخورید، بقایای این خوراکیهای بودار در دهان و معده شما به وسیله باکتریها تجزیه میشود و به گازهای گوگرددار تبدیل میشود که دهانتان را بدبو میکند، به همین دلیل، سازندگان آدامسها به این فکر افتادهاند که روغنهای برخی گیاهان مانند نعناع، دارچین و کرفس را به آدامسها اضافه کنند. این روغنها میتوانند با از بین بردن باکتریهای تولیدکننده این گازهای بدبو، از بوی بد دهان جلوگیری کنند. بنابراین اگر شما هم از بوی بد دهانتان نگرناید، خرید آدامس نعنایی و دارچینی را به شما پیشنهاد میکنیم ولی فراموش نکنید آدامس فقط بوی بد دهان را میپوشاند و شما باید به دنبال رفع علت اصلی بوی بد دهان باشید.
وقتی آدامسها دردسرساز میشوند
از این خبرها هم نیست که آدامسها بیهیچ عارضهای برای دهان و دندان مفید باشند. گاهی همین گویهای کوچک آدامس، حساب دهان و دندان را میرسند و دردسرساز میشوند:
• حساسیت آدامسی: برخی از آدامسهای طعمدار مانند آدامسهای دارچینی بسیار تند و تیز هستند و حتی برخی از افراد به آن آلرژی و حساسیت دارند، علامت آن هم این است که پس از جویدن آنها دچار سوختگی مخاط دهان یا آفت میشوند. اگر جزو این گروه از افراد هستید، میتوانید کرفس تازه، هلو، اسفناج یا چای استفاده کنید و همواره دهانی خوشبو داشته باشید.
• وقتی فکها آواز میخوانند: شاید شما از دسته کسانی باشید که وقتی عصبی و نگران هستید، آدامس میجوید ولی زیادهروی نکنید. تحقیقات جدید نشان میدهد که جویدن آدامس سبب کاهش استرس و ایجاد آرامش فردی میشود اما فراموش نکنید که نباید در جویدن آدامس زیادهروی کنید چون استرس را از روی ذهن شما برمیدارد ولی استرس زیادی را به «مفصل فک» شما که یکی از پرکارترین و وفادارترین مفاصل بدنتان است وارد میکند. علاوه بر اینکه آدامس را بهطور معمول یک طرفه میجویم و این کار به «مفصل گیجگاهی فکی» آسیب وارد میکند. جویدن آدامس با فشار زیاد در طول چند ساعت در روز هم موجب خستگی و گرفتگی (اسپاسم) عضلات جونده صورت شما میشود. اگر این فشارها ادامه پیدا کنند ممکن است هنگام باز و بستهکردن فکتان صدای «تقتق» یا «خشخش» بشنوید که جای نگرانی نیست ولی اگر در صورت و گردن شما درد هم ایجاد شد، باید به فکر درمان باشید.
منبع: http://www.salamat.com
/ن