نان و سبزی و گردو به جای مسواک و خمیردندان
شما به مهمانی رفتهاید و شب، شما را نگه داشتهاند. هر چهقدر بهانه میآورید که من مسواکم را همراهم نیاوردهام، فایدهای ندارد، میگویند شنیدهایم راههای دیگری هم برای رهایی از پوسیدگی هست که گاهی میتوانند جای مسواک و خمیردندان را بگیرند.... به یک جلسه شغلی دعوت شدهاید که مجبورید ناهار را هم در محل کارتان صرف کنید ولی پس از صرف غذا خبری از مسواک و خمیردندانتان نیست. نگران نشوید، نیم نگاهی به میز غذا بیندازید. ببینید میتوانید روی آن پنیر و یا پسته، بادام و یا آجیل پیدا کنید؟
این روزها محققان دندانپزشکی به نتایج جالبی رسیدهاند. آنها میگویند مواد غذایی ویژهای مانند پنیر، آجیل و... میتوانند از پوسیدگی دندانها جلوگیری کنند و در موارد اورژانس جایگزین مسواک و خمیردندان شوند.
ناخنک به پنیر
اگر شما کد بانوی خوبی باشید، باید از این پس یک ظرف پنیر هم سرسفره ناهار و یا شام بگذارید تا اعضای خانواده پس از پایان صرف غذا، یک تکه پنیر نوش جان کنند. این را محققان دانشگاه نیوکاسل میگویند. این محققان اعتقاد دارند که پنیر از پوسیدگی دندانها پیشگیری میکند. در دهان، میکروبهای پوسیدگیزا روی سطح دندانها زندگی میکنند. مواد موجود در پنیر میتواند فعالیت این میکروبهای پوسیدگیزا را که موجب تجزیه قندها و تولید اسید میشوند، متوقف کند. این اسید اگر تولید شود، مینای معدنی دندان را در خود حل میکند و دندان شما از همان نقطه پوسیده میشود. به گفته محققان، مقدار موادقندی که شخص در یک وعده غذایی و یا در طول روز مصرف میکند، عامل اصلی تعیینکننده در تخریب دندانها نیست بلکه دفعات مصرف مواد شیرین سرعت نابودی مینای دندان را افزایش میدهد. محققان توصیه میکنند که مصرف پنیر با گردو همراه باشد تا کاهش فسفر بدن بر اثر خوردن پنیر جبران شود. از طرف دیگر، پنیر میتواند محیط اسیدی دهان را خنثی کند و اسیدهایی را که موجب پوسیدگی دندانها میشوند، بیاثر کند.
بفرمایید آجیل
بد نیست این بار که سر کار میروید، یک مشت بادام و یا پسته و یا هر آجیلی که دوست دارید در جیبتان بریزید و اگر در محل کار تنقلات میل کردید و یا پس از صرف ناهار مسواک نداشتید، چند عدد آجیل میل کنید چون آجیل هم از همان خوراکیهای پیشگیری کننده از پوسیدگی دندان است. پس از مصرف غذا و تجزیه آن به وسیله میکروبهای پوسیدگیزا، محیط دهانتان پر از اسید است که آمادهاند به دندانها حمله کنند ولی اگر شما پس از صرف غذا آجیل میل کنید میتوانید از فعالیت این اسیدها بکاهید. آجیل در دهان شما مواد قلیایی تولید میکند که اسیدهای حاصل از مواد غذایی را بیاثر میکند. به همین دلیل است که محققان توصیه میکنند پس از صرف میانوعدهها و یا وعدههای غذایی چند عدد از این مغزها را نوشجان کنید چون از پوسیدگی دندانها پیشگیری میکنند.
آدامس بادکنکی
آدامس بادکنکی و یا همین آدامسهای بدون قند که این روزها در بازار فراواناند هم یکی دیگر از جایگزینهای مسواک و خمیردندان در مواقع اضطراریاند. به شما توصیه میکنیم یک تکه آدامس را پس از صرف غذا میل کنید و چند دقیقه آن را بجوید. جویدن آدامس سبب افزایش بزاق دهان شما میشود. این بزاق خودش نقش شستشودهنده دندانها پس از صرف غذا را برعهده دارد و تکهها و خردههای غذایی را از سطح دندانهایتان پاک میکند. از طرف دیگر، در بزاق مواد قلیایی وجود دارد که اسید حاصل از مواد غذایی را که آمادهاند دندانهایتان را پوسیده کنند، بیاثر میکند و دهان شما را از محیطی کاملا اسیدی که برای دندانها خطرناک است، به محیطی با اسید کمتر و خنثی تبدیل میکند. فقط دقت کنید آدامسی که میل میکنید حتما بدون قند باشد. این آدامسها شیریناند ولی در آنها از شیرینکنندههای مصنوعی استفاده شده است. قند این آدامسها نمیتواند به وسیله میکروبهای پوسیدگیزا تجزیه شود و تولید اسید کند تا دندانهایتان را پوسیده کند. پس یک بسته آدامس بدون قند در کشوی میز ادارهتان فراموش نشود.
چای خشک؛ نعناع؛ سبزیهای خوشبو
بوی بد دهان یکی از همان دلایلی است که خیلیها برای رفع آن دست به دامان مسواک و خمیر دندان میشوند ولی اگر شما به یک مهمانی رفتهاید و سیر و یا پیاز میل کردهاید و از بابت بوی بد دهان نگراناید و یا از بوی بد دهان در هنگام گرسنگی ناراحتاید، به شما سبزیهای معطر مانند نعناع را توصیه میکنیم. این سبزیهای خوشبو دهان شما را خوشبو میکنند. از اسانس همین سبزیها است که در ساخت آدامسهای معطر استفاده میشود. برای این کار کافی است که سبزیهای معطر را خوب بجوید، جویدن آنها و بزاق اضافی که با جویدنشان در دهانتان تولید میشود، میتواند نقش شستشودهنده محیط دهان را ایفا کند. همچنین مولکولهای خوش بویی که از این سبزیها در دهان پراکنده میشود، دهان شما را خوشبوتر میکند و بوی بد آن را از بین میبرد.
منبع:www.salamat.com
/ک