آیا شکلات موجب پوسیدگی دندان میشود؟
پوسیدگی نوعی بیماری چند عاملی و شایعترین بیماری بشر است که نسوج دندانی را درگیر میکند. مینا سختترین نسج بدن است که پوسته خارجی تاج دندان را پوشانیده است. سطح ریشه از ماده دیگری به نام سمان پوشیده شده است که ماده آهکی کمتری دارد. لایه زیر مینا و سمان، عاج است و در زیر عاج، عصب یا مغز دندان وجود دارد.
از مهمترین عوامل موثر بر پوسیدگی، وجود رژیم غذایی حاوی مواد پوسیدگیزا، بهداشت ضعیف دهان و محرومیت از فلوراید است، هر چند تحقیقات اخیر عوامل دیگری از قبیل کیفیت و کمیت بزاق را نیز در ایجاد پوسیدگی دخیل میداند.
به طور معمول چند ساعت پس از تمیز کردن دندانها، لایه نازکی سطح دندانها را میپوشاند. هر چه زمان میگذرد، ترکیب میکروبی موجود روی این لایه تغییر میکند و باکتریهای پوسیدگیزا تکثیر میشوند.
![شکلات و پوسیدگی دندان](/Upload/Public/Content/Images/1396/05/19/0723230448.jpg)
چنانچه فرد از موادغذایی پوسیدگیزا شامل هیدروکربنهای قابل تخمیر (مانند نشاسته، بیسکویت و غیره) و مواد شیرین (قند معمولی، شکر، تنقلات شیرین و غیره) استفاده کنند، این مواد به وسیله باکتریهای پوسیدگیزا تخمیر شده و اسید تولید میشود. اسید حاصل، مواد معدنی مینا، عاج و سمان را حل میکند و در نهایت روی دندان لکههای سفید تشکیل میشود (البته هر لکه سفیدی پوسیدگی نیست و در صورت تردید باید با دندانپزشک مشورت شود).
در صورتی که رژیم غذایی فرد سرشار از مواد پوسیدگیزا باشد و این مواد مرتب مصرف شود، روند پوسیدگی تسریع شده و این لکههای سفید به حفره تبدیل میشود که در نهایت، موجب آسیب عصب دندان و بروز درد و ناراحتی میشود. بنابراین یکی از راههای پیشگیری از پوسیدگی کنترل مصرف شیرینیها است. توجه به این امر مهم است که به خصوص مواد شیرینی که حالت چسبنده دارد، در شیارهای سطح دندان نفوذ کرده و سختتر از سطوح دندانی پاک میشوند. بنابراین مصرف این مواد و سایر مواد شیرین ترجیحا باید به وعدههای غذایی محدود شود و پس از مصرف دندانها با مسواک و خمیر دندان حاوی فلوراید تمیز شوند.
منبع:www.salamat.com
/ک