غذایی که سهم پروتئین روزانهتان را بیشتر میکند
وقتی صحبت از کمخونی فقر آهن میشود، همه یاد گوشت قرمز میافتیم. اینکه با این عادت غذایی میتوان تا حدودی به کمرنگتر کردن کمخونی کمک کرد، شکی نیست اما در بسیاری از مواقع، یکنواختی در روش آمادهسازی و پخت، سهم این ماده غذایی را در برنامه روزانه ما پایینتر از حد معمول میآورد.
اما اگر گوشت قرمز با سبزیجات فصل همراه شود، میتوان یک وعده غذایی با ارزش را ساخت و طعم تازهای ایجاد کرد. یکی از گزینههایی که چنین ویژگی مثبتی را دارد، کباب چوبی است. پس این هفته در «سفره سالم» از کباب چوبی میگوییم.
این غذا تقریباً دارای 800 کیلوکالری انرژی است که در صورت تقسیمکردناش بین 4 نفر، میزان کالری دریافتی 200 کیلوکالری خواهد بود. از آنجا که این غذا به همراه نان یا برنج میل میشود، میزان کالری دریافتی آن به 400 کیلوکالری نیز خواهد رسید.
مواد لازم (برای 4 نفر)
|
گوشت گوسفند
|
250 گرم
|
250 کیلو کالری
|
هویج
|
1 لیوان
|
25 کیلوکالری
|
پیازچه
|
1 لیوان
|
25 کیلوکالری
|
قارچ
|
2 لیوان
|
40 کیلوکالری
|
فلفل دلمهای قرمز
|
1 لیوان
|
25 کیلوکالری
|
کنجد و بادام زمینی
|
دو قاشق غذاخوری
|
90 کیلوکالری
|
روغن کنجد
|
3 قاشق غذاخوری
|
270 کیلوکالری
|
سس سویا
|
2 قاشق غذاخوری
|
صفر
|
پودر سیر
|
1 قاشق چایخوری
|
صفر
|
نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و تخم گشنیز
|
به میزان دلخواه
|
صفر
|
طرز تهیه
ابتدا گوشت را به صورت باریک برش دهید. برای این کار، آن را به مدت 20 دقیقه در فریزر قرار دهید تا بهتر بتوانید آن را قطعهقطعه کنید. سبزیجات را نیز به صورت باریک برش دهید و سپس با گوشت مخلوط کرده و به کمک سیر، سس سویا، یک قاشق غذاخوری روغن کنجد و ادویههای یاد شده به آنها طعم بدهید. در نهایت، آنها را در سیخ چوبی بکشید و البته در لابهلای گوشتها، سبزیجات بگذارید. سپس سیخهای را در یک ماهیتابه چدنی با کمی روغن کنجد سرخ کنید و هنگام سرو، روی آنها کنجد و بادامزمینی بپاشید.
خواص گوشت گوسفند
یکی از منابع پروتئینی با کیفیت عالی اما دارای اسیدهای چرب اشباع است. به همین دلیل این گوشت لذیذتر بوده و برای انواع کبابها از آن بیشتر استفاده میشود. جالب است بدانید مطالعات نشان دادهاند که در هر 100 گرم از این گوشت 21 گرم پروتئین وجود دارد. همان ماده مغذی که برای فعالیت سیستم دفاعی بدن، ساخت عضلات و حتی تولید انواع آنزیمها و هورمونها به کار میرود. در ضمن، مصرف مرتب این ماده غذایی برای کسانی که به بیاشتهایی دچارند، توصیه میشود زیرا این عارضه را در آنها فرو مینشاند، به خصوص در کودکان و سالمندان که بیش از همه احتمال بروز این مشکل در آنها دیده میشود. نکته دیگر درباره مصرف گوشت قرمز میزان روی آن است (4 میلیگرم در هر 100 گرم گوشت). میدانید که این ماده معدنی خاصیت آنتیاکسیدانی داشته، به عملکرد قوی سیستمهای دفاعی کمک میکند و در ساخت بسیاری از هورمونها و آنزیمها دخیل است.
خواص پیازچه
یکی از اعضای خانواده پیاز، پیازچه است که ارزش بسیاری را در مقایسه با خود پیاز دارد؛ به این ترتیب که در هر 100 گرم از آن 260 میلیگرم پتاسیم وجود دارد، یعنی بیش از پیاز تازه، پس کسانی که به فشار خون بالا دچارند بهتر است پیازچه را میل کنند. نکته دیگر درباره این سبزی میزان اسید فولیک و ویتامین C آن است، به خصوص اگر زیاد حرارت نبیند. به این ترتیب ویتامینهای بیشتری حفظ خواهند شد. نکته بعدی اینکه پیازچه در مقایسه با پیاز کالری کمتری دارد، بنابراین توصیه میشود افرادی که تمایل به قصد کاهش وزن دارند از این سبزی بیشتر استفاده کنند. البته همین جا باید اضافه کنیم که همه سبزیها از جمله مواد غذایی کمکالری محسوب میشوند اما برخی در مقایسه با سایرین، به دلیل فیبر بیشتری که دارند، کم کالری ترند.
خواص قارچ
این سبزی کم کالری، از منابع مس به حساب میآید؛ به طوری که با خوردن 5 عدد قارچ متوسط 50 درصد از نیاز روزانه به این ماده معدنی برطرف خواهد شد. میدانید تأمین نیاز به مس چه فوایدی را به دنبال دارد؟ مطالعات نشان دادهاند که دریافت به اندازه این ماده مغذی در تولید انرژی دخیل بوده، به ساخت ملانین در پوست کمک میکند، خاصیت آنتیاکسیدانی داشته و موجب ساخت کلاژن و الاستین میشود. از آنجا که سیگاریها، کسانی که در هوای آلوده زندگی میکنند و آنهایی که دچار اختلالات گوارشی مانند التهاب روده هستند، بیشتر امکان دارد که به کمبود این ماده معدنی دچار شوند، بنابراین مصرف این سبزی به عنوان منبع مس میتواند یک عادت غذایی مناسب برایشان تلقی شود.
همراه این غذا
اگر میخواهید این غذا را با نان میل کنید، حتماً نانتان از نوع سبوسدار باشد. به علاوه، همراه شدن آن با دوغ کم نمک و کم چرب میتواند وعده غذایی تان را با ورود لبنیات کاملتر کند. البته خوردن یک بشقاب سالاد سبزیجات تازه و یا یک کاسه ماستی که با یک عدد کدو سبز و کمی جوانه گندم مخلوط شده است نیز از پیشنهادهای ما به شماست.
اگراضافه وزن دارید
در کل، این غذا برای شما یک گزینه مناسب است اما اگر میخواهید میزان کالری دریافتیتان را کمتر کنید، میتوانید در لابه لای برشهای گوشت، تکههای سینه مرغ نیز قرار داده و از سبزیجات بیشتری استفاده کنید. در ضمن سیخهایتان را در سینی فر (بدون روغن) کباب کرده و از افزودن کنجد و بادام زمینی نیز صرف نظر کنید.
اگرکم خونی دارید
توصیه ما به شما تهیه این غذا با کمی تغییر است؛ به این ترتیب که در لابهلای گوشت، تکههای جگر قرار دهید و حتماً از سبزیجاتی مانند هویج، کلم بروکلی و فلفل دلمهای استفاده کنید تا جذب آهنتان افزایش مییابد. توصیه دیگر، خوردن این غذا به همراه یک لیوان آب پرتقال تازه است تا از این طریق میزان ورودی آهن چند برابر شود.
منبع:www.salamat.com
/ج