اغلب مردم از درد در عضلات، عفونتهای قارچی، آسیب مو، مشکلات هضم غذا، احساس خستگی و ... رنج میبرند. برای خلاص شدن از این مشکلات، بسیاری از درمانهای مختلف مانند ورزش کردن، استفاده از لوسیون و ... وجود دارد. یکی از راههای موثر برای درمان این مشکلات استفاده از روغنهای اساسی است.
روغنهای اساسی خالص مایعات استخراج شده غلیظ از بخشهای مختلف یک درخت مانند برگ، پوست درخت، ریشه و ساقهها است که از طریق فرایند تقطیر به دست میآیند. گلها نیز منبع به دست آوردن چنین روغنهایی هستند. یک نمونه از این روغن اساسی گل شاهدانه است که از گل شاهدانه به دست میآید. این روغن همچنین به عنوان روغن اساسی بوته شاهدانه نیز شناخته میشود. پوست یکی از میوههای مرکبات رسیده، زمانی که به صورت سرد فشرده شود ثمرش روغن مرکبات خواهد بود.
روغنهای اساسی خالص به طور معمول متمایل به روشن میباشند، اما استثناهایی هم وجود دارد مثل روغنهای سمبل هندی، نعناع هندی و نارنجی که به رنگ زرد یا کهربایی هستند. روغنهای اساسی در مقادیر کم استفاده میشوند چون بسیار غلیظ هستند و مقدار کمی از آن میتواند به مدت طولانی باقی بماند. این روغنها و اسانسهای عطر تصور میشود که مشابه هم باشند اما آنها با هم تفاوت دارند. این روغنها از گیاهان استخراج میشوند در حالی که اسانسهای عطر رایحهای هستند که به صورت مصنوعی تولید میشوند و متشکل از مواد مصنوعی هستند.
چگونه میتوان روغنهای اساسی را به روش تقطیر تولید کرد؟
روغنهای اساسی در فروشگاهها بسیار گران هستند، بنابراین توصیه میشود که آنها را خودتان در خانه درست کنید. مطالب زیر روش دقیقی (تقطیر آب و بخار) هستند که با توجه به آن میتوانید روغن اساسی دلخواهتان را درست کنید.
چیزهایی که نیاز دارید:
1 عدد دستگاه تقطیر(آمادهسازی برای تقطیر)
دستگاه تقطیر از یک کوره، یک مخزن برای نگهداری روغن، یک کندانسور یا چگالنده و یک جداکننده تشکیل شده است.)
گیاه مورد نظر / شاخههای گیاهان
آب به اندازه مورد نیاز
بطری شیشهای تیره
روش
1) گام اول شامل انتخاب گیاه مورد نظر است که به عنوان ماده خام برای درست کردن روغن استفاده میشود.
2) گیاه را خشک کنید تا بخار از آن حذف شود. آنرا در معرض نور شدید خورشید قرار ندهید چون این کار باعث میشود عطر و طعم خود را از دست بدهد.
3) ابتدا دستگاه را مطابق دفترچه راهنمای آن به صورت مناسب راهاندازی کنید. مخزن دستگاه تقطیر را با آب پر کنید. شاخ و برگ گیاه مورد نظر را به آن اضافه کنید.
4) دریچه دستگاه تقطیر را ببندید و مخلوط را در دمای 100 درجه بجوشانید.
5) وقتی که آب به دمای نقطه جوشش برسد، به بخار تبدیل خواهد شد. پس از آن بخار از میان چگالنده و جداکننده عبور خواهد کرد.
6) پس از اتمام این فرایند، روغن را که با استفاده از توری مخصوص جمع شده است تصفیه کنید. برای تصفیه کردن از مواد مصنوعی استفاده نکنید چون ممکن است با عطر و طعم روغن تداخل داشته باشد.
7) برای ذخیره کردن روغن تقطیر شده از یک بطری تیره رنگ (تمیزو خشک) استفاده کنید. هر موقع احتیاج داشتید از روغن استفاده کنید، مطمئن شوید که بعد از هر بار مصرف درب بطری را محکم بستهاید چون اگر باز گذاشته شود باعث اکسیده شدن روغن خواهد شد.
نکته: زمان تقطیر میتواند از 30 دقیقه تا 6 ساعت طول بکشد.
انواع مختلفی از روغنهای اساسی مانند روغن ریحان، فلفل سیاه، کافور، اکالیپتوس، ملیسا، نعناع، چوب صندل و بسیاری دیگر در بازار وجود دارد. اگر مایل به خرید این نوع روغن هستید، نیاز دارید بدانید که کیفیت و قیمت روغن اساسی به گیاهی بستگی دارد که روغن از آن استخراج شده است.
میزان روغن تولید شده به وسیله گیاه نیز یک مساله مهم دیگر است. علاوه بر این، عواملی مانند، در دسترس بودن گیاه، منطقه بومی آن گیاه، و شرایطی که گیاه در آن شکوفا میشود و دستگاه تقطیری که به استخراج روغن میپردازد نیز در نظر گرفته میشود.
غیر از تقطیر، روغن اساسی خالص را میتوان از یک فرایند به نام استخراج با حلال به دست آورد. این روغنها فقط در درمان مشکلات پوست و آسیب به مو به کار نمیروند بلکه در تهیه لوازم آرایشی، طعم دهنده مواد غذایی و محصولات پاککننده خانه به منظور معطر کردن آن نیز کاربرد دارند.