گروه خونی O به عنوان قدیمیترین و رایجترین گروه خونی در نظر گرفته میشود. مقاله زیر اطلاعاتی در مورد دستور العملهای رژیم غذایی برای گروه خونی O+ میدهد و توسط دکتر Peter D'Adamo توصیه شده است.
خون انسان شامل سلولهای قرمز خون (گلبولهای قرمز)، سلولهای سفید خون (گلبولهای سفید)، پلاکتها و پلاسما است. سطح یک سلول قرمز خون دارای انواع مختلفی آنتی ژن است که نقش مهمی در ارتباط بافت سلولی دارند. سیستم گروه خونی ABO بر اساس مجموعه خاصی از چنین آنتی ژنهایی است. گروههای خونی بر اساس وجود یا عدم وجود آنتی ژنهای A و یا B تعیین میشوند.
ارتباط بین گروه خونی و سلامت از دراز مدت مورد علاقه محققان بوده است. رژیم غذایی گروه خونی توسط دکتر Peter J. D'Adamo در کتابش به نام بر اساس گروه خون خود تغذیه کنید مطرح شده است. با توجه به نظریههای تکاملی برای گروههای خون، و همچنین دیگر تحقیقات درباره گروههای خونی و ارتباط آن با سلامت کلی، وی توصیههای تغذیهای خاصی را برای گروههای خونی مختلف ارایه داد.
مطالب زیر در مورد ویژگیها و صفات افراد با گروه خونی O+ است، و همچنین مواد غذایی که برای این افراد مفید یا مضر است. این مطالب بر اساس مشاهدات و نتیجه گیریهای دکتر D'Adamo است.
گروه خونی O+
گلبولهای قرمز در گروه خونی O+ دارای آنتی ژن کربوهیدرات نیست ولی این آنتی ژن در گروههای A, B و AB وجود دارد، اما آنتی ژن رزوس را داراست. به علاوه، پلاسمای خون دارای آنتی بادیهایی بر علیه آنتی ژنهای A و B است. تصور میشود که اشخاص با گروه خونی O دارای موارد زیر هستند:
• از نظر جنسی قوی
• مشکل در افزایش وزن
• تجربه خستگی
• در معرض خطر فشار خون بالا و کلسترول بالا
• تجربه زخم معده با توجه به زیاد بودن اسید معده
• رنج از مشکلات گوارشی
• سیستم ایمنی قوی در بدن
• بدنی دارای سوخت و ساز کارامد
• تحمل رژیم غذایی و زیست محیطی جدید
• مستعد ابتلا به درد و التهاب مفاصل
رژیم غذایی برای گروه خونی O+
گروه خونی O به عنوان قدیمیترین گروه خونی در نظر گرفته میشود، و به دوران اجداد نئاندرتال برمیگردد که به شکار گوشت و غذاهای دریایی عادت داشتند. از این رو، دکتر D'Adamo این گروه را به عنوان شکارچی نامیده است. به گفته وی، این افراد دستگاه گوارشی قوی دارند و به راحتی میتوانند پروتئین حیوانی را هضم کنند. به همین دلیل است که وی گوشت و غذاهای دریایی را به عنوان بخش عمدهای از رژیم غذایی پیشنهاد میدهد. علاوه بر این، توصیه میکند که مصرف شیر و محصولات لبنی باید بسیار کم باشد، چون مصرف منظم محصولات لبنی توسط افراد با گروه خونی O+ ممکن است به مشکلات قلبی منجر شود. به طور خلاصه، پروتئین زیاد، چربی کم و رژیم غذایی کم لبنی در امتداد رژیم غذایی دوران پارینه سنگی برای افراد با گروه خونی O ایدهآل است.
نمونه برنامه غذایی
نمونه1:
صبحانه
• 1 تخم مرغ آب پز
• 1یا 2 برش نان تست
• 1 لیوان شربت آبلیمو
میان وعده
• آب آلبالو 1 لیوان
نهار
• 4 اونس مرغ کبابی
• 2 برش نان اسنی
• 1 کاسه متوسط سالاد تهیه شده از گوجه فرنگی و کاهو (به همراه روغن زیتون)
عصرانه
• 2 تا 3 عدد انجیر
• 1 فنجان چای سبز
شام
• 2 تکه گوشت بره بدون چربی
• 1 فنجان کلم بخارپز
• 1 کاسه متوسط سالاد تهیه شده با خیار، جوانه لوبیا و نخود فرنگی
نمونه2:
صبحانه
• 1 کاسه کوچک غلات کوینولا
• 1 یا 2 برش نان تست
• 1 عدد گریپ فروت
میان وعده
• 1 کاسه کوچک توت
نهار
• 4 اونس قزل آلا پخته شده
• 2 برش نان حزقیال
• 1 کاسه متوسط سالاد تهیه شده از جوانه لوبیا، کاسنی، کرفس (به همراه روغن زیتون)
عصرانه
• چند عدد آلو
• 1 فنجان چای سبز
شام
• 1 پرس ماهی هالیبوت پخته شده
• 1 فنجان کلم بروکلی بخارپز
• 1 کاسه متوسط سالاد تهیه شده از هویچ، خیا و کاهو
فهرست مواد غذایی
اقلام مواد ذغایی به سه دسته تقسیم شده است: یک دسته که باید در رژیم غذایی قرار بگیرند، یک دسته که باید در حد اعتدال مصرف شوند (یک یا دوبار در هفته) و دسته سوم که باید به کل از آنها اجتناب کرد چون باعث ایجاد آلرژی میشوند.
میوهها:
شامل: گیلاس (آب میوه)، انجیر (خشک، تازه)، آلو (تیره، سبز)، آلو برقانی
مصرف در حد اعتدال: سیب، موز، انواع توت، گیلاس، خرما، گریپ فروت، انگور، کیوی، لیمو، انبه، خربزه، پاپایا، هلو، گلابی، آناناس
خودداری: توت سیاه، توت فرنگی، نارگیل، طالب، نارنجی، بارهنگ، ریواس، نارنگی
سبزیجات:
شامل: کنگر فرنگی، منداب، کلم بروکلی، کولارد، قاصدک، سیر، کلم پیچ، کاهو، بامیه، جعفری، هویچ، کدو حلوایی، برگ
چغندر سوئیسی، شلغم
مصرف در حد اعتدال: چغندر، بوک چوی، هویچ، کرفس، گشنیز، خیار، زنجبیل، کاهو، پیاز، فلفل دلمهای، تربچه، پیازچه، موسیر، جوانه، کدو، گوجه فرنگی، سیب زمینی شیرین، کدو سبز
خودداری: آووکادوها، کلم، گل کلم، بادمجان، قارچ، برگ خردل، زیتون، سیب زمینی
لوبیا و حبوبات
مصرف لوبیا باث کمتر اسیدی شدن بافتها میشود و بنابراین توسط افراد با گروه خونی O مصرف شود.
شامل: لوبیا آزوکی، لوبیا چیتی
مصرف در حد اعتدال: لوبیا سیاه و سفید، لوبیای لیما، سویا قرمز، لوبیا تر، نخود سبز
خودداری: لوبیا مسی، لوبیا چشم بلبلی، لوبیا سفید ریز، تمر هندی، لوبیا سبز، لوبیا قرمز
روغنها و چربیها:
شامل: روغن بزرک، روغن زیتون
در حد اعتدال: روغن کبد ماهی، روغن کنجد
خودداری: روغن ذرت، روغن بادام زمینی، روغن گلرنگ
نوشیدنیها:
شامل:آب معدنی، چای سبز
در حد اعتدال: آبجو
خودداری: قهوه، چای، مشروبات الکلی
خلاصه:
• گوشت و غذاهای دریایی باید بخش بیشتری از رژیم غذایی را تشکیل دهد.
• افراد با گروه خونی O مستعد ابتلا به درد و التهاب مفاصل هستند. بنابراین غذاهای دریایی مانند تیلاپیا، هالیبوت و کد میتوانند بسیار مفید باشند.
• غلات و محصولات لبنی به خوبی توسط افراد با گروه خونی O+ هضم نمیشوند. غلات کامل باید در حد اعتدال مصرف شوند. از مصرف بیش از حد نان تولید شده توسط ذرت، گندم و گلوتن باید خودداری کرد.
• به جای داشتن سه وعده غذایی بزرگ،ر 5 یا 6 وعده کوچکتر در هر روز مصرف کنید.
• اجتناب از کربوهیدراتها و قندهای تصفیه شده
• افرادی که در حال کم کردن وزن خود هستند باید از مصرف نان، اجیل، لوبیا و حبوبات خودداری کنند.
• روغن دانه کتان و روغن زیتون، روغنهایی هستند که برای این گروه خونی مناسب هستند. از روغن ذرت، روغن گلرنگ و روغن بادام زمینی باید اجتناب کرد.
• در میان نوشیدنیها، آب معدنی و چای سبز برای این گروه خونی مناسب است. از مصرف بیش از حد چای سیاه، قهوه، آب جو و مشروبات الکلی باید خودداری کرد.
صرفا تغییر عادات غذا خوردن روزانه پیروی از رژیم غذایی را مختل نمیکند. به طور مشابه، افرادی که این رژیم غذایی را دنبال میکنند باید ورزش منظم نیز روال عادی آنها باشد. افراد با گروه خونی O باید به جای عصر، صبحها ورزش کنند. یک ساعت ایروبیک، دویدن آهسته، دوچرخه سواری، شنا و یا تند راه رفتن برای این افراد مفید است. رژیم غذایی درست و مقدار مناسب ورزش تنها راه برای رسیدن به سلامتی است.