شما از غذاهای شور خوشتان میآید؟ روزی چهقدر نمک میخورید؟ میدانید بدن ما روزانه به چه مقدار سدیم نیاز دارد؟ هر چهقدر درباره نمک و تاثیرات زیانآور مصرف زیاد آن بر بدن بیشتر بدانید، رژیم غذایی سالمتری انتخاب کرده و به حفظ سلامتتان کمک خواهید کرد. پیشنهاد ما این است که با پاسخ به این سوالات میزان اطلاعاتتان را درباره نمک بسنجید.
1.بین مصرف سدیم و بالا رفتن فشار خون رابطه مستقیم وجود دارد.
الف) درست
ب) غلط
2.بدن روزانه به چه مقدار سدیم نیاز دارد؟
الف) 1000 میلیگرم
ب) 2300 میلیگرم
ج) 200 میلیگرم
د) هیچ کدام
3.بیشتر نمکی که افراد مصرف میکنند با نمکدان به غذا اضافه میشود.
الف) درست
ب) غلط
4.توصیه میشود افراد بزرگسال سالم روزانه کمتر از 2300 میلیگرم سدیم مصرف کنند. این مقدار سدیم معادل چه مقدار نمک است؟
الف) نصف قاشق چایخوری
ب) یک قاشق چایخوری
ج) یک قاشق غذاخوری د) هیچ کدام
5.هنگام خواندن اطلاعات روی برچسب و بستهبندی مواد غذایی برای محاسبه میزان سدیم لازم است سدیم موجود در جوششیرین (بیکربنات سدیم) را در نظر بگیریم.
الف) درست
ب) غلط
6.نمک دریا در مقایسه با نمکهای معمولی سدیم کمتری دارد.
الف) درست
ب) غلط
7.چیپس در مقایسه با آبمیوههای آماده سدیم بیشتری دارد.
الف) درست
ب) غلط
8.برخی داروهای بدون نسخه مقدار زیادی سدیم دارند.
الف) درست
ب) غلط
پاسخنامه
1. درست: سدیم در تنظیم مایعات و فشار خون بدن نقش دارد. مقدار زیاد سدیم در بدن موجب جمع شدن آب در بدن شده و در نتیجه فشار زیادی به قلب و عروق وارد میکند. کاهش میزان سدیم در رژیم غذایی به کاهش یا پیشگیری از بالا رفتن فشار خون کمک میکند.
2. 200 میلیگرم: بدن ما برای عملکرد روزانه و تنظیم مایعات به سدیم زیادی نیاز ندارد. بررسیها نشان داده است بیشتر افراد خیلی بیشتر (بیش از 10 برابر این مقدار) سدیم مصرف میکنند.
3. غلط: حدود 75درصد مصرف سدیم روزانه از طریق غذاهای آماده مصرف میشود و سهم افزودن نمک هنگام صرف غذا تنها 6 درصد است.
4. یک قاشق چایخوری: یک قاشق چایخوری نمک حاوی 2300 میلیگرم سدیم است. همه افراد به طور یکسان به سدیم واکنش نشان نمیدهند. سالمندان، بیماران قلبی و کلیوی و افراد با فشارخون بالا به سدیم حساسترند و باید روزانه کمتر از 1500 میلیگرم سدیم مصرف کنند.
5. درست: برای محاسبه میزان سدیم مصرفی همیشه هنگام خرید غذاهای آماده برچسب اطلاعات تغذیهای را بخوانید. برای مثال غذاهایی با سدیم کمتر از 140 میلیگرم یا 5 درصد میزان پیشنهادی مصرف روزانه در هر وعده، کم سدیماند. هنگام محاسبه سدیم به کلمه جوش شیرین یا بیکربنات سدیم هم توجه کنید و سدیم موجود در آن را نیز محاسبه کنید. یک قاشق چایخوری جوش شیرین حاوی 1000 میلیگرم سدیم است.
6. غلط: همه انواع نمک از نظر شیمیایی مانند نمک بوده و 40 درصد سدیم دارند. مصرفشان هم به همان میزان سدیم وارد بدن میکند.
7. غلط: تنها غذاهای شور سدیم زیادی ندارند. گاهی میزان سدیم موجود در غذاهای فرآوری شده شیرین، آب میوههای آماده، کمپوتها و رب گوجه فرنگی از غذاهای شور بیشتر است.
8. درست: برچسب داروهایی را که مصرف میکنید به دقت بخوانید و به عبارت سدیم توجه کنید. اگر سدیم موجود در داروی مصرفیتان بیشتر از میزان پیشنهادی مصرف روزانه بود درباره مصرف آن با پزشکتان مشورت کنید.
منبع:www.salamat.com