کسانی که رژیم می گیرند دغدغه های فراوانی دارند که یکی از مهم ترین آنهااین است که چطور به رژیم خود پایبند بمانندوازآن تخطی نکنند.در واقع این کاربرای بسیاری ازآنها راحت نیست و عوامل بسیاری هستند که باعث می شوند این افراد رژیم خود را بشکنند.ساده ترین این عوامل حس گرسنگی است که وقتی به فرد فشار وارد می کند ،حفظ وپایبندی به رژیم کار چندان آسانی نخواهد بود .در این بین عواملی هم هستند که گاهی فرد از آنهابی خبر است و بدون این که متوجه باشد محیط وضعیتی را به او تحمیل می کند که نتیجه آن شکستن رژیم است .گاهی هم همین عوامل فردی که اندام مناسبی دارد ورژیم غذایی درستی را رعایت می کند را به فردی تبدیل می کند که عادات غذایی غلط دارد و به تدریج اورا چاق می کند.در اینجاتعدادی از این عوامل و راههای مقابله با آنها را می خوانید:
وقتی غذا مجانی است...
فکر کنید وببینید که در طول روز چندبار بدون اینکه لازم باشد،غذا می خورید؟مثلا سر صبحانه که همکاران شما ساعت 9در محل کار شما می خورند .شما همین یکساعت پیش صبحانه مفصلی خورده اید؛ولی باز هم کنار همکارانتان صبحانه مفصلی می خورید .متاسفانه بعضی ها طرز فکر به خصوصی دارندوآن این است که اگر جایی غذا مجانی باشدو مجبور نباشند به خاطرش پول بدهند ،از غذا نمی گذرند!تعجب نکنیدخیلی از افراد این طور هستندو اینها همان دسته ای هستند که با خطر چاق شدن رو به رو می باشند .یکی دیگر ازموقعیت هایی که می تواند باعث چاقی شود ،سمینارها وکنفرانس هاست که درآنجاغذا روی میز فراوان است و چون شما مهمان هستید،چیزی بابت آن پرداخت نکرده اید.عده ای دیگر هم عقیده دارند وقتی بابت غذایی پول داده اند باید آن را تا آخر
بخورند !میلتون استوک،متخصص تغذیه وسخنگوی انجمن رژیم آمریکا می گوید:((همین خوردن های ریز ریزکه در محل کار وسمینارها می توانداتفاق بیفتد،روزانه 600کالری انرژی اضافی را به بدن تحمیل می کند که ادامه دادن این رویه می تواند باعث اضافه شدن وزن به میزان 5پوند در ماه شود)).
غذا چه مجانی باشد و چه بابت آن پول داده باشید،لازم است به اندازه نیازتان از آن بخوریدو همیشه به این نکته دقت کنید به چه دلیل می خواهید غذا بخوریدو آیادر این لحظه بدنتان به غذا احتیاج دارد یاخیر.
یک دلیل دیگربرای پرهیز از خوردن غذاهای مجانی وجود داردوآن این است که مغز ما به واقع غذاهای مجانی را به عنوان غذا قبول نداردومانند غذایی که برایش پول داده باشیم ،مزه آن را حس نمی کند !جالب اینجاست که ما احساس نمی کنیم با خوردن آنهاکالری دریافت کرده ایم!ممکن است هنگام خوردن صبحانه در محل کار درست یکساعت پس از خوردن صبحانه در خانه ،به خودمان قول می دهیم که سر وعده ناهار کمتر غذا می خوریم ؛ولی، به واقع این طور نیست وبیشتر ما در موقع ناهار هم مانند قبل دلی از عزا در می آوریم!
به همین خاطر وقتی جایی به غذای مجانی بر خوردید، از خودتان بپرسید که آیا اگر این غذا را می فروختند،برای خریدنش پول می دادید؟
دردسر مودب بودن ...
شاید فکر کنید اگر تعارف دوستتان راکه یک تکه بزرگ کیک به شما تعارف می کند،رد کنید او ناراحت خواهد شد یا اگر سرمیز جلسه اداری شیرینی روی میز را که رئیستان تعارف می کند نخورید بی ادبی کرده اید.ولی، همین کارهایی که برای رعایت ادب انجام می دهید،می توانند صدهاکالری اضافی را به بدن شما تحمیل کند.متاسفانه در بسیاری از خانواده ها تعارف کردن غذا وشیرینی روشی است برای ابراز محبت و معنی این را دارد که ((دوستت دارم)).اگر میزبان یک شیرینی یا کیک پر کالری به شما تعارف کرد یا بار دیگر بشقابتان رااز غذا پر کرد، با احترام برایش توضیح دهید که دیگر میل به غذا نداریدو تصمیم دارید بیش از اندازه غذا نخورید.اگر با میزبان رو در بایستی نداریدو او می گوید غذایی که به شما تعارف کرده سهم شماست وباید بخورید،به او بگویید که غذا را با خود به خانه می بریدو پس از گذشت چند ساعت که دوباره گرسنه شدید آن را می خورید.
وقتی غذا ته بشقاب می ماند.
یکی از مشکلات همه ما این است که فکر می کنیم باید در یک وعده غذایی همه محتویات بشقابمان را بخوریم و چیزی ته بشقاب باقی نگذاریم .اسراف نکردن به خودی خود بسیار درست وپسندیده است،ولی خوردن مقدار غذایی که بیش از حد در بشقاب کشیده ایم،دریافت کالری های اضافی و چاقی را در پی دارد.این مشکل معمولادرباره بشقاب غذای بچه ها روی می دهد و پدر و مادر ها اصرار دارند که آنها همه غذای خود را بخورند وبدتر از همه اینکه پدر ومادرها گاهی خود ته مانده بشقاب غذای بچه ها را می خورند که این خود به چاق شدن آنها کمک می کند.برای حل این مشکل از ابتدا دربشقاب غذای بچه ها غذای کمتری بکشیدو به آنها بگوئید که اگرسیر نشدند ،دوباره برایشان غذا خواهید کشید.درباره خودتان هم همین کار را انجام دهید.یادتان باشد که انبار کردن غذای اضافی در معده و فرستادن چربی اضافی به سلولهافرق چندانی با خالی کردن اضافه بشقاب خودتان یا فرزندتان درسطل زباله ندارد .در هر صورت شما هستید که ضرر می کنید.
در مهمانی و رستوران
بسیاری از ما فکر می کنیم تا زمانی که در خانه درست و سالم غذا می خوریم ،پر خوری در مهمانی ها و رستوران هاودر ((مواقع خاص))اشکالی ندارد.واقعیت چیز دیگری است وپر خوری و خوردن غذاهای نا سالم در هر حالتی مضر می باشدو قابل توجیه نیست.گاهی این مواقع خاص برای ما هر روز یا با فاصله های کم اتفاق می افتد،مثلا به جشن تولد دعوت می شویم، همکارانتان غذاهای خو شمزه ای سر میز ناهار می آورندکه نمی توانید از آنها بگذرید،برایتان مهمان می آید یا به جشن ارتقای شغلی همکارتان دعوت می شوید،سالگرد ازدواجتان است و یا بی هیچ دلیل خاصی تصمیم گرفته اید برای خود وهمسرتان جشن دو نفره ای بگیرید.اگر شما مدام با این وقایع روبه رو باشید،دیگر ((مواقع خاص ))به شمار نمی آیند.بدتر از همه اینکه اگر عادت دارید چند بار در هفته بیرون ودر رستوران غذا بخورید،باید خیلی مراقب باشید،چراکه این مواقع خاصی که مدام تکرار می شوند،به سادگی می توانند شما را چاق کنند و کالری های فراوانی را به بدن شما تحمیل نمایند .برای حل این مشکل،هر روز چه بیرون غذا بخورید وچه در مهمانی باشید ،اهداف تغذیه ای خاصی را برای خودتان تعیین کنید و بکوشیدبه آنها پای بند باشید.
در ضمن، به این نکته هم توجه کنید که اگر در مواقع عادی غذاهایتان تمام رژیمی و بدون رنگ بو ومزه باشند،طبیعی است که وقتی به رستوران می روید، هوس کنید غذاهای نا سالم وپر چرب سفارش دهید.بکوشید روشهای پخت غذاهای سالمی رایاد بگیرید که در عین سالم بودن خوشمزه هم هستندو رنگ وبویخوبی دارند .هیچ قانونی نیست که بگویید غذاهای سالم باید بی رنگ ورو وبی مزه باشند.
یک کتاب آشپزی مخصوص غذاهای سالم تهیه کنیدوبا پخت غذاهای سالم و خوشمزه به رژیم غذایی خود تنوع ببخشیدواز خوردن غذاهای سالم لذت ببرید.به این ترتیب،دفعه بعد که به رستوران می روید غذاهای رنگارنگو وسوسه کننده منوی رستوران باعث نمی شوند،رژیمتان را بشکنید.
جلوی تلویزیون ودر سینما
در ذهن بسیاری از ما خیلی از فعالیت هابا خوردن تعریف شده است .دیدن فیلم وتماشای مسابقه فوتبال،با خوردن غذاهایی مثل چیپس وپفک همراه شده است .تاراگیدوس ،متخصص تغذیه ویکی از سخن گوهای انجمن تغذیه آمریکا در فلوریدا،می گوید:((وقتی کاری مانند تماشای تلویزیون یا روزنامه خواندن را با غذا خوردن همراه می کنیم ،بدن عادت می کند که دیگر به پیغام گرسنگی توجه نکندوتا زمانی که مشغول انجام آن کار باشیم بهخوردن ادامه می دهیم )).
باید بکوشید این عادت خود را تغییر دهید .اگر همیشه بعد از ظهر ها با یک بسته چیپس وجلوی تلویزیون خستگی در می کنید،
از این به بعد به جای این کار یک کتاب بردارید وروی کاناپه با کتاب خواندن و استراحت کردن بعد از ظهر را سپری کنید.
باید به خودم جایزه بدهم...
خیلی ها اینطور فکر می کنند که پس ا زپشت سر گذاشتن یک روز سخت وپرتلاش لایق این هستند که خوراکی های خوشمزه زیادی بخورند وبیشتر افرادی که این طرز فکر رادارند،به اضافه وزن دچار هستند .
دکتر ریک تمپل ،روانشناسی که اختلالات خوردن را در دانشگاه فلوریدای جنوبی معالجه می کند،در این باره می گوید:((خوراکیهامی توانند به روشی بسیار ساده برای انجام کارهای بسیار سخت به ما پاداش دهند و به تعویق انداختن دریافت این پاداش کار راحتی نیست)).ولی مشکل اینجاست که ما هیچ وقت برای پاداش گرفتن از غذا به سراغ یک تکه هویج یا بروکلی نمی رویم ،بلکه در بیشتر مواقع یک تکه شکلات یا بستنی شیرین و خوشمزه را انتخاب می کنیم .مطالعات نشان داده در مواقعی که ما به خوردن احساسی روی می آوریم به ندرت به ارزش غذایی خوراکی هایی که می خوریم، توجه می کنیم و بیشتر به رنگ ومزه آنها توجه داریم .
یک روش برای غلبه بر این عادت نا درست ومضر این است که بنشینید و چیزهایی غیراز خوردن که خوشحالتان می کند را یادداشت کنید می توانید به دوست خود تلفن بزنید، با همسرتان تلویزیون نگاه کنید یا به موسیقی مورد علاقه خود گوش دهید .هر کاری که انجامش حواس شمارا از این نوع خوردن نادرست و مضر پرت کند ،خوب است وبه شما کمک می کند کالری های اضافی دریافت نکنید.
منبع:دنیای تغذیه 95