حتما برای تان پیش آمده که پس از ناهار یک تکه شکلات بخورید ویا وقتی از کارتان راضی هستید ،برای تشویق خودتان یک تکه شکلات میل کنید،ولی در عین حال که از خوردن آن لذت می برید احساس گناه هم می کنید،چون می دانید که این ماده غذایی برای شما مضر است.شکلات حاوی مقادیر فراوانی شکر وچربی های ناسالم می باشد.پس کاکائوی سالم کجارفته است؟اقوام مایا و آزتک از میوه درخت کاکائو نوشیدنی پرادویه وکف آلودی می ساختند که بخشی از فرهنگ غذایی آنها محسوب می شد.آزتک ها نمی توانستند درخت کاکائو را به خوبی در محل زندگی خود پرورش دهند،ولی این میوه آن قدر برایشان اهمیت داشت که به بخشی از پول رایج آنها برای داد وستد تبدیل شده بود.
این باور وجود داشت که دانه کاکائو دارای انرژی بسیار وخواص مفیدی برای بدن است ومی تواند برای درمان بیماری های گوناگون مورد استفاده قرار گیرد.وقتی اسپانیایی ها بر سرزمین اقوام آزتک مسلط شدند، دانه کاکائو را به همراه خودشان به اروپا بردند که به سرعت بین مردمان اروپا محبوبیت پیدا کرد.از آنجایی که کشت این درخت و پرورش آن کار دشواری بود وهزینه زیادی به همراه داشت، تا مدت زیادی فقط طبقه ثروتمند جامعه نوشیدنی کاکائو را مصرف می کردند.در ابتدا اسپانیایی ها به جای اینکه نوشیدنی کاکائو را ادویه دار کنند ،آن را با دارچین وشکر شیرین کردند ومدتی بعد شیر هم به آن افزودند.آیا این کار حیات شکلات سالم را پایان بخشید؟
در بسیاری از مناطق اروپا از کاکائو برای درمان اسهال استفاده می کردند که هنوز هم از این درمان استفاده می شود .آنها براین باور بودند که نوشیدنی کاکائوانرژی بخش است وبسیاری از کشیش هابرای اینکه در روزهای روزه داری بتوانند سرپابمانند نوشیدنی کاکائو می نوشیدند.انقلاب صنعتی بزرگترین تغییر را در روش استفاده از دانه کاکائو ایجاد کرد.ماشین هایی ابداع شد که می توانستند دانه کاکائو را خرد کنند وبه شکل ورقه دربیاورند.این نوع از ماشین آلات راه را برای تولید انبوه فراهم کردوکیفیت شکلات تولید شده را بالا برد.به تدریج وبا پیشرفت علم انواع افزودنی ها،مواد نگهدارنده،طعم دهنده های گوناگون ورنگ های مختلف به این محصول اضافه شد.
مطالعات نشان داده اند که کاکائوی فرآوری نشده یا دانه کاکائو حاوی مقادیر زیادی آنتی اکسیدان است .آنتی اکسیدان ها از بدن در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کنند.رادیکال های آزاد بر اثر فرایند اکسیده شدن که مدام در بدن در جریان است ایجاد می شوند.رادیکال های آزاد مولکول هایی هستند که باثبات نیستند والکترون اضافی در خود دارند.این عدم تعادل باعث می شود که آنها به مولکول های دیگر حمله کنند تا با کسب الکترون دیگر خود را به تعادل برسانند.در این فرآیند رادیکال های آزاد به سلول ها آسیب می زنند ودر طولانی مدت می توانند سلامتی فرد رابه خطر بیاندازند.میزان کاکائوی موجود در شکلات سفید وشکلات شیری کمتر از میزان کاکائوی موجود در شکلات تیره است.به همین سبب شکلات تیره که مقدار شکلات خالص در آن بیشتر می باشد،سالم تر از انواع سفید یا شیری آن است.متاسفانه فرآیند تولید شکلات خود بسیاری از آنتی اکسیدان ها را ازشکلات می گیردواین درباره شکلات تیره هم صدق می کند.
این مشکل برای کسانی که خیلی شکلات دوست دارند،مشکل بزرگی می باشد،ولی درحال حاضر روشی برای حفظ آنتی اکسیدان ها ی مفید موجود در شکلات ابداع شده است.این روش تولید متفاوت از روش سنتی است.در روش جدید دانه های کاکائو را سرخ نمی کنند وبه آنها گرما نمی دهند وبه این ترتیب آنتی اکسیدنهای مفید در دانه های کاکائو از بین نمی روند.در برخی از انواع این نوع جدید شکلات ،از هیچ گونه مواد افزودنی ،رنگ یا طعم دهنده استفاده نمی شود.
منبع:دنیای تغذیه 95