اگر خواهان این هستید که در مقاطع حساس و بحرانی، بهترین تصمیم را بگیرید و همیشه بیشترین استفاده را از مغز خود برده و حافظه خود را تیز و دقیق نگه دارید، نیاز دارید که توجهی خاص به آنچه که می خورید، داشته باشید. فهرست مواد غذایی که می خورید، می تواند به شما در داشتن حافظه بهتر و مغز پر توان تر کمک کند. مواد غذایی مقوی و سالم برای مغز، در حقیقت تأمین کننده سوخت مناسب برای مغز هستند؛ زیرا مغز یکی از بهترین مصرف کنندگان انرژی در بدن است.در حالی که مغز 2درصد از کل وزن بدن را تشکیل می دهد؛ اما؛ 20 درصد از انرژی کل بدن را مصرف می کند در این جا مواد غذایی را نام می بریم که شما به آنها نیاز دارید تا در زمان های خاص قوای فکری و ذهنی خود را تقویت کنید.تحقیقات نشان داده تغذیه درست و مناسب می تواند مقدار بسیاری (200 درصد) قوای فکری و ذهنی شما را تقویت کند.با مصرف این مواد غذایی و مصرف نکردن مواد غذایی خاص از زوال عقل خود جلوگیری کرده، حافظه خود را تقویت و حواس خود را دقیق تر و تیزتر کنید و کارایی خود را افزایش دهید؛ همچنین احساس شادی و شعف را در خود بیشتر و از ضعیف شدن مغز خود جلوگیری کنید.مصرف این مواد غذایی برای همه افراد در هر سنی خواه 15 سال، خواه 40 سال و یا بالاتر توصیه می گردد.
برای تقویت حافظه کوتاه مدت قهوه بنوشید!
یکی از بهترین سوخت ها برای مغز شما، نوشیدن یک فنجان قهوه تازه دم است تحقیقات نشان می دهد کافئین موجود در قهوه می تواند فرآیند پیری مغز را کاهش داده و سبب تقویت حافظه کوتاه مدت گردد. محققان انگلیسی دریافتند نوشیدن تنها یک فنجان قهوه می تواند تمرکز و مهارت های ذهنی مغز را بهبود بخشد.
نوشیدنی انرژی زا نخورید، همچنین بیش از اندازه قهوه ننوشید!
خوردن بیش از اندازه هر چیز مفیدی می تواند مضر باشد، خوردن بیش از اندازه قهوه و یا نوشابه های انرژی زا مانند-Red Bull از عصر به بعد-می تواند برنامه و زمان خواب شما را مختل کرده و شما را بی خواب کند در حالی که خواب به تنهایی یکی از عوامل تقویت کننده مغز شما است و نباید با خوردن چنین مواد غذایی، در زمان خواب اختلال به وجود آورد.
برای تقویت حافظه دراز مدت انواع توت بخورید!
آنتی اکسیدان موجود در توت، مغز را در برابر حملات رادیکال های آزاد محافظت کرده و خطر ابتلا به بیماری های پارکینسون و آلزایمر را کاهش می دهد همچنین آنتی اکسیدان های موجود می تواند فرآیندهای فکری و ذهنی مغز را تقویت کند.
برای افزایش قدرت تفکر:
ماهی سالمون بخورید
اسیدهای چرب امگا 3 که در ماهی های چرب وجود دارد، یکی از اجزای مهم در ساخت بافت مغز است و می تواند قدرت تفکر را افزایش دهد.ماهی سالمون همچنین دارای نیاسین بوده و می تواند مغز را در برابر بیماری آلزایمر محافظت کند و سرعت زوال عقل را کاهش دهد.
بستنی پر چرب و خامه دار نخورید!
انواع چربی ها از نظر مفید و یا مضر بودن با یکدیگر برابر نیستند. چربی های اشباع و غذاهای حاوی این نوع چربی ها از آنجایی که سبب گرفتگی و تنگ شدن عروق خونی شده و در رساندن مواد مغذی موجود در جریان خون به مغز اختلال به وجود آورند، غذای مفیدی برای مغز نیستند.
برای افزایش انرژی و توان بدن:
سالاد پر پروتئین همراه با سس سرکه و روغن زیتوان بخورید!
روغن زیتونی که روی سالاد می ریزید، سرعت هضم مواد غذایی حاوی پروتئین و کربوهیدرات موجود در سالاد را کاهش می دهد؛ در نتیجه، سطح قند خون را ثابت نگه داشته و سطح انرژی بدن را در سطح بالا نگه می دارد. برای افزایش میزان ریبوفلاوین که همان ویتامین B2-در تولید انرژی سلولی تاثیری مهم دارد-است، سالاد خود را با کاهو و اسفناج تهیه کنید و با افزودن تکه های مرغ و تخم مرغ پخته، میزان پروتئین و انرژی زایی آن را افزایش دهید.
پن کیک و یا نان های سفید و فانتزی درست شده از آرد سفید را نخورید!
محققان با تحقیق روی دو گروه دریافتند افرادی که به هنگام صبحانه از مواد غذایی دارای کربوهیدرات بالا استفاده می کردند، در ساعت پس از صرف صبحانه میزان سطح تریپتوفان موجود در خون آنها -نوعی امینو اسید- 4 برابر بیشتر از افرادی بود که مواد غذایی پر پروتئین به هنگام صرف صبحانه خورده بودند. تریپتوفان نوعی امینو اسید است که می تواند شما را خواب آلوده کرده و در نتیجه میزان هوشیاری و کارایی مغز را کاهش دهد.
برای کاهش استرس
ماست،دوغ کم چرب و انواع مغزها (پسته، فندق،گردو...) بخورید!
دانشمندان دریافتند برخی امینو اسیدها می تواند استرس را کاهش دهد تحقیقی روی دو گروه انجام شد .به یک گروه از هر دو نوع امینواسید به نام های Lysineو arginine به مقدار 3 گرم داده شده و سپس، از آنها خواسته شد سخنرانی کنند.با اندازه گیری میزان هورمون استرس؛ در خون آنها دریافتند افرادی که این دو نوع امینواسید را مصرف کرده بودند، نسبت به گروهی که این امینواسیدها را دریافت نکرده بودند استرس کمتری در هنگام سخنرانی و پیش از آن داشتند.ماست و دوغ و انواع مغزها منبعی مناسب از دو امینواسید( Lysine) و(arginine) است.
نوشابه های گازدار و شیرین نخورید!
در تحقیقی که در مجله بهداشت و سلامت امریکا به چاپ رسید افرادی که روزانه 2 الی 3 بطری از نوشابه های گازدار مصرف می کنند احتمال سرماخوردگی و داشتن استرس و اضطراب در آنها سه بار بیشتر از افرادی است که به میزانی کمتر نوشابه مصرف می کنند.
برای افزایش تمرکز:
چای نعنا بخورید!
محققان بر این باورند که عطر و رایحه گیاه نعنا می تواند در تقویت تمرکز در افراد مؤثر باشد در تحقیق انجام شده رانندگانی که چای نعنا می نوشیدند، به هنگام رانندگی هوشیارتر بوده و اضطراب و تنش کمتری داشتند.
مواد غذایی قندی و شیرین نخورید!
غذاهای دارای قند و شکر سطح گلوکز خون را به طور ناگهانی افزایش داده و در طولانی مدت باعث نوسانات قند خون -پایین آمدن ناگهانی و یا بالا رفتن ناگهانی- که می تواند به ایجاد یک فکر مشوش و گنگ و نداشتن تمرکز در افراد منجر گردد.
برای خوش خلق بودن:
اسفناج بخورید!
سبزیجات برگ پهن مانند اسفناج و یا برگ های چغندر منابع خوبی از ویتامین های گروه B است.این ویتامین ها از اجزای کلیدی و مهم تولید هورمون های سروتونین، دوپامین و نورپی نفرین هستند که ترشح این هورمون ها در بدن سرخوشی و سرحالی افراد را سبب می گردد.در تحقیقات انجام شده،نبود ویتامین B6 می تواند حالت عصبی، تحریک پذیری، زود خشمی و یا حتی افسردگی را سبب شود.
شکلات سفید نخورید!
شکلات سفید کاکائو ندارد و بنابراین نمی تواند ترشح هورمون سروتونین-هورمون ایجاد کننده شعف و شادی -را سبب گردد.در حالی که کاکائو(شکلات تیره و تلخ) می تواند این کار را انجام دهد،هر قدر رنگ شکلات تیره تر و تلخ تر باشد، به کاکائوی واقعی نزدیک تر بوده و مفیدتر است.هر چه شکلات حاوی کاکائوی بیشتری و شکر کمتر باشد، ترکیبات شادی آور بیشتری دارد.
برای داشتن حواس جمع تیز فهمی:
تخم کتان (بزرک)بخورید!
تخم کتان، یکی از بهترین منابع حاوی آلفالینولئیک-ALAاست که این ماده عملکرد ناحیه پوسته مغزی را بهبود می بخشد. و از آنجایی که این ناحیه از مغز با فرایندهای مربوط به حواس مرتبط بوده، خوردن آن مفید است.تخم کتان را آسیاب کرده و روزی یک قاشق غذاخوری از آن میل کنید و یا آن را بروی سالاد و ماست ریخته و بخورید.
مشروبات الکلی نخورید!
نیازی به ذکر این موضوع نیست، زیرا کاملاً واضح است که نوشیدن مشروبات الکلی می تواند تحریک سیگنال های مغز و تضعیف سیستم عصبی مغز را افزایش دهد؛ در نتیجه،شما را گیج و منگ کرده و حواس تان را پرت کند.
منبع: ماهنامه دنیای سلامت،شماره ی 50.