کفگیر و قاشق بزرگ پلاستیکی
این نوع وسایل معمولا روکش آکلریلیک دارند. توصیه میشود که آنها را بعد از استفاده بلافاصله شسته و با حولهی نرم پاک کنید. در صورتی که موفق به لکهزدائی آنها نشدید، جوششیرین به کار برید، اما هرگز از سیمظرفشوئی در این مورد استفاده نکنید.
همچنین سفارش میشود برای پاکیزه کردن و لکهگیری آنها، از به کار بردن هر نوع اسید یا استون و نظایر آنها خودداری نمائید. اگر این نوع وسایل مدت نسبتا زیادی داخل غذا بمانند یا همراه سایر ظروف خیس شوند، لطف خود را از دست میدهند.
فنجان و نعلبکی چینی
فنجان و نعلبکیهای مخصوص چای و قهوه باید بعد از هر بار استفاده فورا با آب و مایع ظرفشوئی شسته شوند. هر دو سه روز یک بار نیز پاکیزه کردن آنها با جوششیرین توصیه میشود. اگر در اثر عدم توجه، لکه گرفتهاند، آن قسمت را با پودرظرفشوئی، به کمک یک دستمال نرم مرطوب پاکیزه کنید.
هرگز برای شستن آنها از سیم ظرفشوئی کمک نگیرید و نیز از رنگبرهای مختلف استفاده نکنید، هر چند که برخی خانمها مدت چند ساعت قوری چینی و لیوانها و نعلبکیها را در مایعات رنگبر قرار میدهند تا از آنها لکهزدائی نمایند، ولی ضمن این کار آنها درخشندگی و تازگی خود را نیز از دست میدهند و آماده برای پذیرش لکههای بعدی میشوند.
لیوانها و شربتخوریهای کریستالی
در حالت کلی آنها را با مایع ظرفشوئی و آب نیمگرم بشوئید. اما در صورتی که خیلی کثیف شدهاند، با مخلوطی از یک سوم سرکه و دو سوم آب بشوئید و اگر نتیجه نگرفتید، با محلول آمونیاک نیز شستوشو دهید. در این موارد سفارش میشود از روی دستکش معمولی ظرفشوئی یک دستکش بزرگ از پارچهی پنبهای نیز بپوشید و دستها را در محلول فرو برید و قسمتهای مختلف این وسایل را خوب مالش دهید. هرگز برای شستن ظرفهای کریستالی از پودر ظرفشوئی استفاده نکنید، زیرا آنها را کدر میسازد.
کاردهای آشپزخانه
هرگز آنها را در آب خیس نکنید زیرا سبب خراب شدن دستهی آنها میگردد. همچنین شستوشوی یک کارد کثیف را به چند ساعت بعد موکول نکنید زیرا تیغه آن لکه میگیرد. پس یک کارد را بلافاصله پس از استفاده با آب نیمگرم و پودر ظرفشوئی بشوئید و همان لحظه با حولهی نرم خشک کنید.
در مورد اغلب کاردها میتوانید با اسکاچ نرم لکهزدائی کنید و حتی کاغذ سنبادهی نرم جهت این کار مورد استفاده قرار دهید. هر چند که امروزه بیشتر خانمها برای تمیزکردن آنها از کارد تیزکنی استفاده میکنند، ولی این کار معمولا لبهی تیز کارد را میتراشد و سبب میشود که کارد خاصیت تیزی خود را از دست بدهد. یک راهحل ساده برای تیز کردن کارد آشپزخانه این است که روی یک میلهی چوبی، کاغذ سنباده نرم بپیچید و تیغهی کارد را با زاویهی 15 درجه نسبت به سطح سنباده به آن مالش دهید. کارد آشپزخانه تیز خواهد شد.
تختهی آشپزخانه
این وسیله سابقا از چوب ساخته میشد، ولی امروزه انواع مختلف پلاستیکی آن در موارد زیادی به خدمت خانمهای خانهدار درآمده است و در خرد کردن سبزی، سیبزمینی و پیاز و قطعهقطعه کردن گوشت و خلال کردن پسته و بادام و غیره به درد میخورد. متاسفانه نظافت این وسیلهی مفید غالبا مورد غفلت قرار میگیرد و رنگ سبزی توام با رنگ گوشت منظرهی زنندهای به آن میدهد.
توصیه میشود بلافاصله بعد از استعمال، آن را با پودر پاککننده و سیم ظرفشوئی خوب بشوئید و اگر نتیجه مطلوب نگرفتید، از جوششیرین و نمک آشپزخانه کمک بگیرید و از هر کدام روی تخته بریزید و با آب خیلی کم روی آن اسکاچ بمالید. همچنین خمیردندان معمولی نیز در پاکیزه کردن تختهی آشپزخانه اعجاز میکند، به شرطی که مدت یک ساعت روی لکهی آن باقی بماند و سپس با آب گرم شسته شود. به هر حال سعی کنید بعد از هر بار استعمال، کوچکترین لکهای روی آن باقی نماند زیرا لکهزدائی بعدی مشکل خواهد شد.
ظروف آلومینیومی
رایجترین ظروف در خانههاست، زیرا نسبتا ارزانقیمت هستند و پاکیزه نگهداشتن آنها نیز ساده است. کافی خواهد بود که آنها را با آب گرم و مایع ظرفشوئی بشوئید و با خیال راحت سیم ظرفشوئی به کار برید. حتی اگر غذا در آنها بسوزد، جای نگرانی نیست. فقط باید در همچو موارد در ظرف آب بریزید و روی اجاق به جوش بیاورید و مدتی متناسب با میزان سوختگی روی اجاق در حالت جوش نگه دارید. سپس با یک قاشق چوبی بقایای آن را بردارید و با سیم ظرفشوئی و پودرهای پاککنندهی معمولی ظرف را تمیز کنید.
کارد و چنگال میوهخوری
این وسایل معمولا ضدزنگ هستند و بعد از هر بار استفاده، فقط نیاز به شستوشو در آب نیمگرم و مایع ظرفشوئی دارند و بعد از آبکشی باید به طور کامل خشک شوند. ولی اگر نمک و اسیدهای موجود در میوهها مدت زیادی با آنها در تماس باشند، میتوانند لکههائی از خود باقی بگذارند. این لکهها را با اسکاچ نرم و مستعمل تمیز کنید و سپس با یک پارچهی نرم جلا دهید. توصیه میکنیم، هرگز آنها را در آب خیس نکنید و همراه با ظرفهای دیگر، شستن آنها را به بعد موکول نسازید.