داروهایی که حکیم تجویز میکرد عمدتا داروهایی بودند که از دل طبیعت بیرون میآمدند. بقراط، بزرگترین حکیم یونانی میگوید: «بگذار غذایت داروی تو و دارویت غذای تو باشد». این گفته نشاندهندهی اهمیت غذا در حفظ سلامتی است.
بنیتا در سری مقالات «آشتی با طبیعت»، به بررسی خواص گیاهان دارویی و غیردارویی میپردازد. در این قسمت، با خواص جو دوسر و نیز طرز تهیهی یک صبحانه کمکالری، با استفاده از این گیاه پر خاصیت، آشنا میشویم. در ادامه با بنیتا همراه باشید.
در گذشتههای دور، مردم ژرمن و اسلاو جو دوسر را کشت و از آن استفاده میکردند. جو دوسر گیاهی یکساله است که ارتفاع آن تا یک متر میرسد و میوهی آن خوشهای، دراز و دارای غلافی دوسر است.
جو دوسر به دو نوع بهاره و پاییزه تقسیم میشود. این گیاه علوفهی خوبی برای حیوانات، بهخصوص اسب است.
ترکیبات شیمیایی
در هر 100 گرم جو مواد مغذی زیر وجود دارند:
انرژی (389 کیلو کالری)
سدیم (2 میلیگرم)
پتاسیم (429 میلیگرم)
کربوهیدرات (66 گرم)
کلسیم (5٪)
آهن (26٪)
منیزیم (44٪)
ویتامین ب6 (5٪)
جو دوسر چه خواصی دارد؟
جو دوسر از نظر طب قدیم ایرانی معتدل است یعنی نه سرد است و نه گرم. البته عدهای عقیده دارند که این گیاه کمی خشک است. جو دوسر خواص بسیاری دارد که بعضی از این خواص را با هم مرور میکنیم.
1. طبق تحقیقاتی که اخیرا در ایران انجام گرفته، جو دوسر میتواند در کاهش کلسترول خون تاثیرگذار باشد.
2. این گیاه مقوی اعصاب، قلب، خون و تقویتکنندهی بدن است.
3. جو دوسر بدن را ضدعفونی میکند.
4. ادرار آور و ملین است و یبوست را برطرف میکند.
5. درد را تسکین میدهد.
6. برای لاغری مفید است.
7. اگزما را درمان میکند.
8. جوشاندهی این گیاه در درمان بیماریهای پوستی، اخلاط خونی و درمان زخمهایی که دیر خوب میشوند مفید است.
9. این گیاه اثر ضد سرطان دارد.
Recipe
حریره جو دوسر
یک ساعت
سختی 1 از 10
خوردن حریره جو دوسر به عنوان صبحانه فواید زیادی دارد. با خوردن این صبحانهی کامل، از خواص جو دوسر، از جمله درمان چاقی و کاهش وزن، درمان مشکلات گوارشی و برطرف کردن مشکلات پوست و مو بهرهمند میشوید. میتوانید این صبحانهی خوشمزه را با انواع میوه و مغزها درست کنید. البته اضافه کردن ماست یونانی به این ترکیب خالی از لطف نیست.
مواد لازم
- جو دوسر پرک (نصف فنجان)
- شیر (یک فنجان)
- شکر (به میزان دلخواه؛ هرچه کمتر باشد بهتر است)
- موز (یک عدد)
مسیر پخت
- جو، شیر و شکر را درون قابلمه بریزید و بگذارید به جوش بیاید.
- وقتی که ترکیب به جوش آمد، حرارت را ملایم کنید و اجازه دهید مواد بپزند.
- پس از پختن، حریره را از روی گاز بردارید و اجازه دهید کمی خنک شود.
- حریره را در ظرف سرو بریزید و با موز یا هر میوهی دیگر و انواع مغزها تزئین کنید. نوش جان!
اگر از خواندن این مطلب لذت بردید میتوانید «آشتی با طبیعت؛ خواص معجزهآسای پسته» را نیز بخوانید.
دوستان و همراهان همیشگی بنیتا، شما میتوانید نظرات و پیشنهادات خود را در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.
منابع:
مجموعهی گیاهان دارویی، سید محمد حسین لاجوردی و حامد همراه
whfoods
organicfacts
healthline