23 روش کنترل کننده
چه پیکنیک بزرگ! شما به سختى انتظار مىکشید تا بازى به پایان برسد و بتوانید به غذاهاى لذیذى که در زیر آفتاب تابستانى انتظار شما را مىکشند، برسید.
اکنون چند ساعت مىگذرد. انگار توپ، محکم به شکمتان خورده است. دچار سرگیجه و تهوع هستید، استفراغ مىکنید و اسهال دارید. مطمئنا بقیه روز را باید استراحت کنید. چه اتفاقى افتاده است؟ از شانس شما غذا به باکترى سمى آلوده بوده است و دچار حالتى معروف به مسمومیت غذایى شدهاید. باکترى استافیلوکوک، به غذاىتان منتقل شده است. رودههاى شما در معرض حمله شدیدى قرار گرفته است و براى یک روز یا بیشتر که بدنتان در حال مبارزه با میکروبها باشد، احساس بسیار بدى خواهید داشت. بنابراین با کارهاى زیر مقاومت بدنتان را بالا ببرید:
مایعات فراوان مصرف کنید.
باکترىها موجب آسیب به مسیر رودهاى و از دست رفتن زیاد مایع مىشوند. آب، بهترین مایع جایگزین است. بعد از آن مایعات صاف نظیر آب سیب، سوپ و آبگوشت، بهترین مایعات مىباشند. کوکاکولاى غیر گازدار نیز مفید است و باعث آرام شدن معده مىشود. دکتر گارآگوسى مىگوید که شما مىتوانید گاز نوشیدنىها را با ریختن متناوب آن از یک لیوان به لیوان دیگر بگیرید.
کم و به آرامى بنوشید.
نوشیدن مقدار زیاد مایع در یک وعده مىتواند باعث تحریک استفراغ شود.
از این ترکیب غذایى استفاده کنید.
استفراغ و اسهال مىتواند الکترولیتهاى مهم بدن نظیر پتاسیم، سدیم و گلوکز را دفع کند. براى جبران آن مىتوانید از مکملهاى الکترولیتى استفاده کنید و یا به پیشنهاد دکتر حین مفنسون »رئیس مؤسسه تحقیقات ملى سلامت« مىتوانید از این نسخه استفاده کنید: آب میوهها )حاوى پتاسیم( را با نصف قاشق چاى خورى عسل یا شیرهى ذرت )حاوى گلوکز( و یک سر انگشت نمک )سدیم کلراید( مخلوط کنید.
آنتى اسیدها را براى سوزش معده نگه دارید.
آنتى اسیدها، باعث کاهش اسید معده مىشوند و دفاع بدن را در برابر باکترىها کاهش مىدهند. دکتر موفنسون مىگوید: اگر آنتى اسید مصرف کنید باکترىها مىتوانند در تعداد بیشتر و زمان کوتاهترى تکثیر یابند.
جلوى پیشرفت و بهبودى را نگیرید.
دانیل رودریگه »اپیدمیولوژیست مرکز کنترل بیمارىها در جورجیا« توضیح مىدهد: بدن شما سعى مىکند که ارگانیسمهاى سمى را دفع کند. در بعضى از موارد مصرف داروهاى ضد اسهال مىتواند در توانایى بدن براى مبارزه با عفونت تداخل ایجاد کند. پس از این داروها پرهیز کنید و بگذارید که بیمارى سیر طبیعى خود را طى کند. اگر احساس مىکنید که باید داروى خاصى بخورید، ابتدا با پزشکتان مشورت کنید.
حالت استفراغ را در خود تحریک نکنید.
اجازه ندهید که واژه مسمومیت شما را بترساند و شما را وادار کند که انگشتتان را داخل گلو ببرید؛ ابدا نیاز به چنین کارى نیست.
غذاهاى ملایم بخورید.
معمولا بعد از چند ساعت تا یک روز پس از این که اسهال و استفراغ فروکش کرد، شما آماده خوردن غذاى مناسب هستید. معده شما مورد حمله قرار گرفته و آسیب دیده است. دکتر مفنسون مىگوید: با غذاهاى سهل الهضم شروع کنید. غلات، بیسکویت و یا سوپ را امتحان کنید. از غذاهاى پر فیبر، ادویهدار، اسیدى، چربىدار، حاوى قند و یا فرآوردههاى شیرى اجتناب کنید. این پرهیز غذایى را به مدت یک یا دو روز نگه دارید.
هشدار پزشکى
بعضى از بیماران، به مراقبتهاى ویژه نیاز دارند.
علایم معمول مسمومیت غذایى که شامل درد و گرفتگى در شکم، تهوع، استفراغ اسهال، سرگیجه مىباشد ظرف یک یا دو روز از بین خواهد رفت. اما براى افراد بسیار جوان و یا مسن و یا بیماران دچار نقص سیستم ایمنى، مسمومیت غذایى مىتواند خیلى خطرناک باشد. این افراد با مشاهده اولین علایم مسمومیت باید به پزشک مراجعه کنند. اگر در گروههاى بالا قرار ندارید در صورتى که علایم بالا همراه نشانههاى زیر بود، سریعا باید به پزشک مراجعه کنید:
اختلال در بلعیدن، صحبت کردن و یا نفس کشیدن، تغییرات بینایى و ضعف عضلانى، مخصوصا اگر بعد از خوردن قارچ، غذاهاى کنسرو شده و یا ماهىهاى صدفدار ایجاد شود.
- تب بالاى 7 / 37 درجه سانتىگراد.
- استفراغ شدید، بدین معنى که شما نمىتوانید هیچ گونه مایعى مصرف کنید.
- اسهال شدید بیش از یک یا دو روز.
- درد شکمى موضعى مداوم.
- تشنگى شدید، دهان خشک، کاهش ادرار و یا هنگامى که شما پشت دستتان را نیشگون مىگیرید و پوست همان حالت مىماند.
- اسهال خونى
اجازه ندهید که دوباره اتفاق بیفتد.
دکتر دانیل رودریگه مىگوید: شما همیشه نمىتوانید رستورانهاى داخل شهر را مقصر مشکلات رودهاىتان بدانید؛ بسیارى از موارد بىتوجهىهاى داخل خانه منجر به مسمومیت غذایى مىشود. این قانونهاى عمومى را رعایت کنید تا به طور قابل ملاحظهاى شانس ابتلا به مسمومیت غذایى در شما کاهش یابد:
- دستتان را قبل از آماده کردن غذاها بشویید تا از انتقال باکترىهایى نظیر استافیلوکوک )که به وفور در پوست و گلو یافت مىشود( و یا شیگلا )که از طریق مدفوع منتقل مىشود( جلوگیرى کنید. بعد از کار با گوشت خام و تخممرغ دستها را دوباره بشویید.
- پروتئینهایى نظیر ماهى، مرغ، گوشت حیوانات اهلى، شیر و تخممرغ را به صورت خام نخورید. از تخممرغهاى ترک خورده استفاده نکنید. گوشت خام، محلى براى تجمع باکترىها است.
- گوشت خام را گرما بدهید یا سرد کنید. باکترىها در دماى بالاى 5 / 65 و زیر 5 / 4 درجه سانتىگراد نمىتوانند تکثیر پیدا کنند.
- گوشت را تا دمایى بپزید که رنگ صورتى آن از بین برود. مرغ را نیز تا از بین رفتن رگههاى قرمز رنگ و ماهى را تا پوسته پوسته شدن حرارت دهید. پختن کامل تنها راهى است که شما مىتوانید مطمئن شوید که باکترىهاى بالقوه مضر، کشته شدهاند.
- در هنگام کار با مایکروویو از حرارت سنج استفاده کنید. این کار باعث اطمینان از پختن گوشت مرغ یا گاو مىشود.
- براى اطمینان از مزه غذا، خوراک ماهى، گوشت خام در حال پخت و حتى مایهى کلوچه را امتحان نکنید. بگذارید این غذاها کاملا پخته شوند.
- اجازه ندهید که عصارهى گوشت خام به داخل غذاهاى دیگر نفوذ کند. چرا که مىتواند غذاهاى سالم دیگر را آلوده کند.
- از تخته و ظروف جدا براى بریدن گوشت و دیگر غذاها استفاده کنید و این وسایل را با آب و صابون و یا سفید کننده بشویید. این کار از انتقال آلودگى جلوگیرى مىکند.
- میزهاى آشپزخانه و دربازکنها را کاملا بسایید و داخل فرورفتگىها و درزها را کاملا تمیز کنید، این کار مانع جمع شدن باکترها در درزها مىشود.
- ابرهاى شستشو را مرتبا عوض کنید و از کاغذ توالت براى تمیزى پیشخوانها استفاده کنید.
- غذا را بیش از دو ساعت در دماى اتاق نگذارید و از خوردن هر گونه غذایى که شک دارید به مدت طولانى خارج از یخچال قرار گرفته، خوددارى کنید. باکترها در غذاهاى گرم پروتئینى نظیر گوشت، تخممرغ، کیکهاى کرمدار، سس و سالاد سیبزمینى رشد مىکنند.
- بگذارید یخ گوشت در یخچال آب شود. باکترىها مىتوانند در حالى که مرکز گوشت هنوز یخ زده است، در سطح آن تکثیر یابند.
- باقى مانده غذاهاى خورده شده را بلافاصله حتى در صورت گرم بودن در یخچال بگذارید.
- هرگز قارچهاى وحشى را نکنید و نخورید. بعضى از این قارچها حاوى مواد سمى است که به سیستم عصبى حمله مىکند و مىتواند کشنده باشد. چیدن قارچهاى وحشى را به متخصصین واگذار کنید.
- هرگز غذاهاى کنسرو شده را قبل از بیست دقیقه جوشاندن مزه نکنید. اگر به درستى کنسرو نشده باشد باکترىهاى داخل آن مىتوانند سم خطرناک تولید کنند.
هیچ غذایى را که ظاهر سالم به نظر مىرسد و یا بوى مشکوکى دارد، مزه نکنید. از شیشههاى ترک خورده یا باد کرده، قوطى کنسروهاى قر شده، مایعات صافى که رنگ شیرى پیدا کردهاند و یا شیشهها و کنسروهایى که در هنگام باز کردن، فوران دارند و یا بوى آن به سرعت پخش مىشود، خوددارى کنید. آنها مىتوانند حاوى باکترىهاى خطرناک باشند. مطمئن شوید که این مواد را به دقت و در مکان امنى دور انداختهاید تا حیوانات خانگى در تماس با آنها قرار نگیرند.
منبع : دایرة المعارف پزشک خانواده ،گروه مولفان انستیتوسلامتی آمریکا
پینوشتها:
* انتشارات سپهر اندیشه - 1387