تحریریه دنیای تغذیه
ادویهها یکی از اجزای جداییناپذیر آشپزی هستند و تقریبا همه آشپزها برای بهتر کردن مزه غذاها از این مواد استفاده میکنند. شاید بیشتر ما فقط همین خاصیت طعمدهندگی ادویهها را بدانیم، ولی این مواد غذایی دارای خواص بسیار مفیدی نیز هستند که بر اهمیت مصرف آنها میافزاید. در اینجا چند خاصیت مفید ادویهها را که به حفظ سلامتی کمک میکنند، میخوانید:
فعالیت آنتی اکسیدانی ادویهها
آنتی اکسیدانها موادی هستند که با خنثی کردن اثر رادیکالهای آزاد، از آسیب رسیدن به سلولها جلوگیری میکنند. وقتی بدن از لحاظ این مواد دچار کمبود باشد، فعالیت اکسیدکنندگی رادیکالهای آزاد باعث آسیب رسیدن به سلولها میشود که میتواند بسیاری از بیماریها از جمله سرطان را ایجاد کند.
فعالیت اکسیدکنندگی میتواند در اثر عفونتها، سیگار کشیدن، آلودگی، پرتوگیری، ورزش بیش از اندازه، فشار روانی و چاقی به جریان بیفتد. آسیبی که این فعالیت مخرب میتواند به بدن وارد کند در گستره وسیعی قرار میگیرد. بیماریهای آلزایمر، پارکینسون، سرطانها، بیماریهای قلبی- عروقی و دیابت از جمله این بیماریها هستند.
برخی از آنتی اکسیدانها توسط بدن تولید میشوند، ولی تعدادی دیگر از آنها باید از منابع خارجی و غذایی که میخوریم تامین شوند. ادویهها یکی از منابعی هستند که خاصیت آنتی اکسیدانی دارند. میتوان گفت ادویهها به اندازه میوهها و سبزیها و در مواردی بیشتر از آنها دارای آنتی اکسیدان هستند.
خاصیت ضدالتهابی ادویهها
بسیاری از بیماریها با التهاب سیستمیک در بدن همراهند و بسیاری از بیماریهای مزمن در این گروه جای میگیرند که میتوانند به ارگانهای حیاتی بدن آسیب برسانند. این نوع التهاب میتواند در اثر عوامل متعددی همچون چاقی، عفونت، بیماریهای لثه، سموم و بیماریهای خودایمنی ایجاد شود.
مواد مغذی گیاهی موجود در ادویهها میتوانند با عمل مستقیم علیه مکانیسم التهابی، اثر مخرب این عوامل را کاهش دهند. ادویههایی که بیش از بقیه این خاصیت را در خود دارند، عبارتند از: برگ بو، زنجفیل، اورگانو، رزماری، آویشن و زردچوبه.
ادویهها و تقویت سیستم ایمنی
وجود یک سیستم ایمنی برای پیشگیری از بروز سرطان، عفونتها و دیگر بیماریها ضروری است. با وجودی که سیستم ایمنی با افزایش سن تضعیف میشود، ولی ما میتوانیم با پیروی از یک رژیم غذایی سرشار از ادویههای تقویتکننده سیستم ایمنی، این اثر را خنثی یا کمرنگ کنیم.
با این کار بدن ما با عوامل بیماریزا و سرطانزا مبارزه میکند و به این ترتیب از ابتلا به بیماریهای خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید، لوپوس و مانند اینها جلوگیری میشود.
سیستم ایمنی بسیار پیچیده است، ولی زمانی میتواند درست عمل کند که به خوبی تغذیه و تقویت شده باشد. ادویهدار کردن غذاها یکی از سادهترین راهها برای تقویت سیستم ایمنی است. هزاران سال است که انسان از ادویهها در غذای خود استفاده میکند. اگر میخواهید سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنید و کمتر بیمار شوید، این چهار ادویه را به غذاهای خود اضافه کنید:
خواص دارچین
این ماده مانع مقاومت بدن نسبت به انسولین میشود، تمرکز و توجه را بهبود میبخشد و میتواند جلوی فعالیت کاندیدا (نوعی قارچ که باعث عفونت میشود) را هم بگیرد. دارچین سرشار از منگنز میباشد. این ماده معدنی برای استحکام استخوانها مفید است و به فعالیت بهترغده تیروئید و اعصاب کمک میکند.
خواص زیره
این ماده همان طور که به غذای شما طعم میدهد، به هضم غذا نیز کمک میکند. همچنین زیره برای درمان سرفه و بیماریهای سینه به کار میرود. این ماده سرشار از آهن و منبع خوبی از منگنز است...
برای خواندن بخش دوم- ادویهها دوستان رنگارنگ سلامتی- اینجا کلیک کنید.