قالی ابریشمی قم
شهر قم بزرگترین مرکز تولید فرش ابریشمی در جهان است و 90٪ از تولیدات آن به خارج از ایران صادر میشود که ارزش دلاری آن برای ایران نزدیک به 17 میلیون دلار در سال است. سابقهٔ قالیبافی در قم با شیوهٔ فعلی به اواخر دهه دوم قرن 20 میلادی یعنی حدود 80 سال قبل میرسد؛ یعنی زمانی که تجار کاشان دارهای قالی را به قم برده و کار را در مقیاسی محدود شروع کردند و با گذشت 20 سال تولید قالی ابریشم قم با ابعادی تجاری آغاز شد. این صنعت بهسرعت در شهر قم معمول و رایج شده و به تدریج به روستاهای اطراف نیز گسترش یافت.
نقشههای قالیهای قدیمی قم را طرحهای مشهور به لچک و ترنج شاه عباسی، محرمات، محرابی و شکارگاه تشکیل میدادند. این طرحها که با اقتباس از نقشههای کاشان و اصفهان تهیه شده بود بهسرعت با تغییراتی که طراحان قم در آن دادند دچار تحول شد و سبک جدیدی در صنعت قالیبافی ایران پدید آورد. این سبک با ویژگیهایی نظیر هماهنگی نقوش و رنگآمیزی بدیع و کمنظیر به «سبک فرش قم» مشهور شد.فرش ابریشم قم از نوع بادوام است و بیشتر جنبه تزئینی دارد.
سوهان قم
مشهورترین رهآورد قم سوهان است.
حدودو یک سده پیش نوعی حلوا و شیرینی خانگی در قم پخته میشد و به «حلوای قمی» مشهور بود؛ و خیلی محدود و به ندرت توسط مغازههای عطاری عرضه میشد. معروف است که به هنگام حضور مظفرالدین شاه در قم از وی توسط حلوای قمی پذیرایی شد و او بعد از خوردن حلوای قمی گفت:”این حلوا مثل سوهان غذای مرا بریده و هضم کرده است”. آنگاه مقدار زیادی از این حلوا را باخود به عنوان راه آورد برد. از آن پس عنوان سوهان بر این شیرینی نهاده شد و به تدریج به عنوان نماد خوراکی و ره آورد قم مطرح شد.
در قم شما میتوانید به سراغ 2000 تا 2500 سوهان پزی و سوهان فروشی بروید. ماهیانه در قم بیش از 500 تن سوهان به فروش رفته و این محصول به کشورهای اروپایی و آسیای مرکزی صادر میشود.
حلوا، انگشتر، انجیر، انار و کلم موسوم به قنبید نیز بهعنوان رهآوردهای شهر قم شناخته میشوند.