اگر خجالت میکشید لبخند بزنید چون دندانهایتان لک دارند و سفید و درخشان نیستند، باید بدانید دلایل زیادی وجود دارد که میتواند موجب زرد شدن یا لک شدن دندانهایتان بشوند، از ژنتیک گرفته تا رفتارهایی در سبک زندگی مانند خوب مسواک نزدن و نخ دندان نکشیدن، سیگار کشیدن و یا حتی خوردن غذاهایی خاص.
به گزارش به نقل از سایت تبیان، بسیاری از غذاهایی که معمولاً مصرف میکنیم، حاوی کمی اسید تانینس هستند. اسید تانینس میتواند روی دندان باقی بماند و تدریجاً موجب زردی آن شود، مخصوصاً اگر این غذاها را مکرراً مصرف کنید یا در خوردنشان زیادهروی کنید.
هرچند آب کشیدن دهان، فوراً بعد از خوردن این غذاها میتواند کمک کند تا از شدت تأثیر این اسید کم شود، اما ادامهی مصرف آنها در رژیم غذایی میتواند در نهایت دندانهایتان را لکهدار کند. حذف این غذاها، یکی از شیوههای مطمئن برای جلوگیری از لک شدن دندانهاست، اما بعضی از این غذاها، جدای از تأثیر منفی که روی دندانها دارند، فوایدی برای سلامتی دارند که نمیتوانیم به راحتی از آن چشمپوشی کنیم. پس توصیههایی نیز برایتان داریم.
چای و قهوه
چای و قهوه، هر دو سرشار از تانینس هستند و به همین دلیل است که یکی از عوامل لکهدار شدن دندانها محسوب میشوند. اگر میخواهید بدون اینکه مجبور شوید چای و قهوه را کنار بگذارید، از لک شدن دندانهایتان پیشگیری کنید، دندانپزشکان توصیه میکنند از فنجانهای درپوشدار استفاده کنید. قبلاً توصیه میشود با نی، قهوه یا چای بنوشند، البته میتوانید این کار را بکنید اما به شرط آنکه اهمیتی به چین و چروکهای دور دهانتان ندهید. چون نوشیدن با نی، یعنی اینکه مجبورید لبهایتان را ورچیده کنید و انجام روزانهی این حرکت در درازمدت میتواند چین و چروکهایی اطراف دهانتان ایجاد کند. نوشیدن با نی، خوب است چون قهوه یا چای را در دهانتان نمیچرخانید و مستقیماً وارد گلویتان میشود، اما توصیه میشود از لیوانها یا فنجانهای درپوش دار استفاده کنید و قهوه یا چایتان را از سوراخ روی درپوش آن بنوشید.
سس پاستا
رنگ قرمز درخشان سس پاستا و قابلیت اسیدی گوجه فرنگیهای آن میتواند موجب لکهدار شدن دندانهایتان شود. توصیه میکنیم پاستایتان را با چاشنیهایی چون بروکلی، اسفناج و یا سایر سبزیجات سبزرنگ میل کنید، چون این سبزیجات مانند نوعی لایهی محافظ روی سطح دندانها عمل کرده و مانع این میشوند که سس، به دندانهای بچسبد و در نهایت آنها را لک کند.
توت ها
تمشک، توت سیاه، تمشک آبی، توت زمینی و ... همه میتوانند از درخشندگی دندانهایتان کم کنند. لکههای ایجاد شده توسط بریها، معمولاً برای پاک شدن به نبرد خاصی نیاز دارند! بنابراین بهتر است از بروزشان پیشگیری کنید. دندانپزشکان توصیه میکنند نوشیدن آب فراوان حین خوردن بریها و همچنین فوراً بعد از خوردنشان، میتواند از بروز لک پیشگیری کند. همچنین خیلی مهم است که فوراً بعد از خوردن این میوه، دندانهایتان را مسواک نزنید، چون اسید موجود در آن، باعث سابیده شدن مینای دندان میشود. اما نوشیدن آب موجب میشود این اسید، روی دندانها نماند.
خوراک کاری
رنگ زیبای خوراک کاری میتواند به مرور زمان دندانهایتان را زرد کند. اگر عادت دارید وعدههای زیادی از خوراک کاری یا ادویههای ترکیبی زردچوبه و پودر کاری و ... استفاده کنید، ممکن است دندانهایتان دیگر سفید و درخشان نباشند. درست مانند توصیهای که در مورد سس پاستا به شما کردیم، میتوانید با کمک سبزیجات و میوههای تازه همراه با کاری، و البته نوشیدن آب، از بروز لکهها و زرد شدن دندان جلوگیری کنید.
چغندر
رنگ بسیار زیبا و جذاب چغندر هم میتواند از زیبایی دندانهایتان کم کند. چغندر غذایی است که میتواند مینای دندان را لکهدار کند. بهترین کار این است که در مصرف چغندر، زیادهروی نکنید.
سرکه بالزامیک
سرکه بالزامیک هم رنگ تندی دارد و هم قابلیت اسیدیاش زیاد است و در بسیاری از کنارغذاها و سالادها استفاده میشود. اگر مایلید از این سرکه در رژیم غذاییتان مکرر استفاده کنید، سعی کنید همراه با سبزیجات برگدار مانند کاهو یا کلم باشد تا این سبزیها به عنوان محافظی در برابر چسبیدن اسید به دندانها عمل کنند.