به منظور پیشگیری از خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی، ضروری است که مواد غذایی بدون نمک را انتخاب نمایید. در این مقاله فهرستی از مواد غذایی حاوی مقدار کم نمک معرفی میشود.
سدیم یکی از ضروریترین مواد مغذی مورد نیاز انسان به منظور انجام برخی وظایف مهم در بدن است. وجود این ماده جهت انجام صحیح عملکرد عضلات همچون انقباض و انبساط آنها ضروری است. همچنین یکی از ترکیبات موجود در مایعات بدن همچون خون میباشد. سدیم به حفظ تعادل مایعات موجود در بدن کمک میکند. همچنین وجود آن جهت تولید و انتقال پیامهای عصبی بدن ضروری است. اما وجود بیش از حد این ماده میتواند مضر باشد.
اثرات نمک زیاد بر روی سلامت
میزان مورد نیاز روزانهی سدیم معمولاً از نمک طعام بدست میآید، که یک افزودنی غذایی است و به طور معمول مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال، همچنین مقادیر زیادی از سدیم در غذاهای فرآوری شده به شکل مواد نگهدارنده و طعم دهنده وجود دارد. افراد بسیاری وجود دارند که مقادیر زیادی از غذاهای فرآوری شده، شور و سرخ شده مصرف میکنند که این امر سطوح سدیم در بدن آنها را افزایش میدهد. فرد ممکن است نسبت به این موضوع آگاه نباشد، اما سدیم بیش از حد به طور مستقیم با هایپرتنشن و یا فشار خون بالا در ارتباط است. وجود نمک بیش از حد از بدن شسته و خارج نمیشود در نتیجه میزان نمک موجود در خون افزایش مییابد. این وضعیت بر روی قلب فشاری وارد ساخته و فرد را در معرض ابتلاء به چندین بیماری قلبی قرار میدهد. در ثانی، وجود بیش از حد نمک در بدن و خون همچنین عملکرد طبیعی کلیهها را مختل میسازد. بنابراین، توصیه میشود که دریافت نمک در بدن را محدود سازید.
فهرستی از مواد غذایی بدون نمک
• تمام میوه و سبزیجات تازه (به جز جلبک دریایی کلپ یا کتانجک، کرفس، چغندر، کلم کولارد، اسفناج، زیتون)
• ماهی، مرغ و تخم مرغ فرآوری نشده و تازه.
• تمام انواع برنج و پاستا (به جز انواع حاضری و چاشنی زده شده)
• شیر، کره شیرین، خامه ترش، بستنی، سس مایونز بی نمک، و مارگارین
• شکر، عسل، مربا، ژله، شربت، و غیره
• نوشیدنیهایی مانند قهوه، چای، نوشابههای طعم دار، چای سرد، و غیره
• خردل، شکر، سرکه، کاکائو، روغن زیتون، روغن کانولا، نارگیل، تمام انواع آجیل یا مغزهای گیاهی و دانههای بدون نمک و غیره
• ژله، شربت، شکلات و تمام شیرینیهای شکلاتی، سس سیب، اسموتی تازه، و غیره
از مصرف غذاهای کنسروی و فرآوری شده خودداری کنید به این دلیل که به احتمال زیاد حاوی سدیم، نمک و سایر مواد نگهدارنده میباشند. به هنگام خرید و مصرف مرغ کنسروی و یا فرآوری شده، گوشتهای ساندویچی، و غیره بایستی مراقب بود. از مصرف چیپس، پاپ کورن، کچاپ، پنیر و غیره بایستی به طور کامل خودداری کرد. همچنین توصیه میشود میوه و سبزیجات تازه و خام را بجای انواع فرآوری شده خریداری کرده تا بدین وسیله تمام مواد مغذی ضروری را بدست آورده و از مصرف غیر ضروری نمک خودداری شود. همچنین بایستی پیش از خرید تمام مواد غذایی برچسب روی آنها را بررسی کرده و به دنبال واژههای «بدون نمک یا عاری از نمک» بر روی برچسب باشید، به این دلیل که این واژهها به معنای غذاهای بدون نمک است. به عبارت دیگر عبارات «بدون نمک افزوده» و یا «سدیم پایین» به معنای آن است که در طول فرآوری نمک بیش از حد افزوده نشده است. این ممکن است به معنای بدون نمک و یا سدیم بودن محصول نباشد.
به منظور کاهش خطر ابتلاء به فشار خون بالا و بیماریهای قلبی، مصرف این مواد غذایی را بایستی نسبت به سایر مواد غذایی ارجح دانست. در آخر، فرد همواره بایستی به خاطر داشته باشد که «پیشگیری بهتر از درمان است و یا علاج واقعه قبل از وقوع باید کرد!». مراقب خود باشید.