گل کلم یکی از سبزیجاتی است که بیشترین استفاده را در سرتاسر جهان از آن خود ساخته است. این مقاله مجموعهای از حقایق تغذیهای این سبزی را در اختیارتان قرار میدهد. گل کلم یک سبزی چند کاربردی است که در بسیاری از غذاهای سراسر دنیا مورد استفاده قرار میگیرد.
گل کلم به گونههای سبزیجات براسیکا الراسه (Brassica Oleracea) تعلق دارد. که همچنین کلم بروکلی، کلم کُلارد، کلم کِیل، کلم بروکسل یا کلم فندقی و کلم معمولی را شامل میشود. در واقع، کلم بروکلی و گل کلم در ترکیب بسیار با هم شباهت دارند. منشاء این سبزی میتواند به منطقه شمال شرق مدیترانه برگردد. گل کلم از این منطقه، به مناطق مختلف جهان فرستاده شده و اکنون در سراسر دنیا کشت میشود. گل کلم یک سبزی مغذی با فوائد سلامتی بخش بسیاری است.
ارزش تغذیهای
در این بخش موارد تغذیهای گل کلم معرفی میشود.
• کربوهیدرات: 5 گرم
• قند: 4ر2 گرم
• چربی: 0 گرم
• پروتئین: 2 گرم
• تیامین (ویتامین B1): 057ر0 میلیگرم
• ریبوفلاوین (ویتامین B2): 063ر0 میلیگرم
• نیاسین (ویتامین B3): 53ر0 میلیگرم
• پانتوتنیک اسید (B5): 65ر0 میلیگرم
• ویتامین B6: 22ر0 میلیگرم
• فولات (ویتامین B9): 57 میکروگرم
• ویتامین C: 46 میلیگرم
• کلسیم: 22 میلیگرم
• آهن: 44ر0 میلیگرم
• منیزیم: 15 میلیگرم
• فسفر: 44 میلیگرم
• پتاسیم: 300 میلیگرم
• روی: 28ر0 میلیگرم
حقایق تغذیهای
اطلاعات ارائه شده در این بخش، برمبنای سالها تحقیق در سرتاسر جهان میباشد.
• مادهی شیمیایی موجود در گل کلم تحت عنوان «آلیسین» به حفظ سلامت قلب کمک میکند. همچنین مشخص شده است که خطر بروز سکته در بیماران قلبی را کاهش میدهد.
• وجود ویتامین C و سلنیوم در این سبزی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
• مصرف منظم آن به حفظ سطح کلسترول در بدن کمک مینماید.
• گل کلم سرشار از مادهای مغذی تحت عنوان فولات است که به بهبود رشد سلولی و مکانیزم تکثیر سلولی کمک میکند. به طور کلی رشد بافت را تسهیل میسازد.
• محتوای بالای فیبر در این سبزی به بهبود سلامت روده بزرگ کمک کرده و احتمال بروز سرطان را کاهش میدهد.
• تحقیقی که اخیراً صورت گرفته نشان میدهد که این سبزی حاوی فیتوکیمکال یا مواد شیمیایی گیاهی است که به کاهش خطر بروز برخی انواع موروثی سرطانها کمک میکنند.
• مشخص شده است که گل کلم یک سم زدای عالی کبد و خون است. این امر به دلیل وجود تیوسیانات و گلوکوزینولات موجود در آن است که به افزایش توانایی کبد جهت خنثی ساختن مواد سمی بالقوه کمک میکند.
• این سبزی حاوی مادهای تحت عنوان سولفورافان است که میتواند به طرز مؤثری مواد شیمیایی سرطان زا در بدن را از بین ببرد. این ماده همچنین به جلوگیری از پخش شدن سلولهای سرطانی یعنی متاستاز، حتی در مراحل پیشرفته سرطان کمک میکند. این ماده شیمیایی هنگامی آزاد میشود که آن را ریز کرده یا بجوید.
• به تازگی مشخص شده است که مادهای شیمیایی تحت عنوان «ایندول ـ 3ـ کربینول» در گل کلم وجود دارد که به طور مؤثری از رشد سرطان سینه جلوگیری میکند، به این دلیل که به عنوان عامل ضد استروژن عمل میکند.
• مصرف منظم آن میتواند به بیماران مبتلا به بیماریهایی مانند آسم، آرتریت، بیماری کلیوی، اختلالات مثانه، یبوست و فشار خون بالا کمک نماید.
• مصرف منظم و بالای این سبزی خطر بروز سرطان پروستات را کاهش میدهد.
• گل کلم مادهی اولیه ایدهآل برای رژیم کم کربوهیدراته است به این دلیل که عاری از نشاسته میباشد.
سبزیجاتی مانند گل کلم، حاوی مواد مغذی فراوانی بوده و مجدداً بر اهمیت رژیم گیاهخواری تأکید کرده و دلیل بیشتری برای تغییر به گیاخواری میافزایند.