امروزه گزینههای متنوعی از روغنهای مخصوص پخت و پز در بازار موجود است. با این حال، در عصر امروزی که همه نسبت به سلامت خود حساس میباشند، اهمیت دارد که تعیین کنید چه روغنی برای سلامت شما خوب است. این مقاله اطلاعاتی را در این خصوص فراهم ساخته است.
روغن آشپزی اغلب به عنوان یک چربی مایع تعریف میشود که از گیاهان و حیوانات بدست آمده و به طور گسترده در آشپزی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین به صورت خام یا طبیعی جهت تهیه یا طعم بخشیدن به غذاهایی از قبیل سس سالاد و سس نان بکار برده میشوند. یک روغن مخصوص آشپزی در صورتی سلامتی بخش خواهد بود که حاوی چربیهای اشباع نشده مونو (با یک پیوند دوگانه) و اشباع نشده پلی (با چند پیوند دوگانه) باشد که به محافظت از قلب کمک میکنند. نکاتی که در ادامه آورده شده ممکن است به شما در انتخاب یک روغن مناسب آشپزی کمک نماید:
• از مصرف تمامی روغنهای گیاهی (نباتی) خودداری کنید به این دلیل که یک قاشق غذاخوری از این روغن حاوی حدود 14 گرم چربی و به طور تقریبی 125 کالری است.
• از روغنهای گیاهی تصفیه نشده و تهیه شده به روش پرس سرد در حداقل میزان جهت بکار بردن در سس سالاد استفاده کنید. برخی از نمونههای بارز آن روغنهای کنجد، آفتابگردان و کاژیره یا گلرنگ را شامل میشود.
• برای آشپزی از روغن فوق بکر زیتون استفاده نمایید.
• روغنهایی که سرشار از چربی ترانس یا اشباع شده میباشند را مصرف نکنید و آن را با روغنهای حاوی چربیهای اشباع نشده مونو و اشباع نشده پلی جایگزین سازید.
• روغنهای هیدروژنه را مصرف نکنید.
در ادامه فهرستی از روغنهای مخصوص پخت و پز که حاوی چربیهای خوب مفید برای سلامت شما میباشند را معرفی میکنیم:
بهترین روغنهای توصیه شده
روغن زیتون
روغن زیتون بهترین جایگزین برای تمام روغنهای آشپزی دیگر سرشار از چربی است. این روغن از میوهی زیتون بدست آمده که بر طبق آنچه گفته میشود در مناطق مدیترانهای میتوان آن را یافت. روغن زیتون به انواع مختلف زیر طبقاتی مانند روغن زیتون فوق بکر، روغن زیتون بکر، روغن زیتون خالص و غیره بر اساس سطح محتوای چربی آنها تقسیم میشود. روغن زیتون فوق بکر سرشار از آنتی اکسیدان و چربیهای اشباع نشده مونو بوده که برای سلامت کلی مفید میباشند. این روغن طعم خوبی به سالاد و آماده سازی غذاهای ایتالیایی میبخشد.
روغن بادام
روغن بادام یکی از مشهورترین روغنهایی است که به منظور جایگزینی کم چرب برای بسیاری از روغنهای گیاهی مورد استفاده قرار میگیرد. تنها نقطه ضعف این روغن آن است که کمی گران میباشد. روغن بادام به طور چشمگیری در خاور میانه و مناطق موسمی جهان تولید و مورد استفاده قرار میگیرد. این روغن از میوه خشک بادام بدست آمده و Oleum amygdalae نامیده میشود. گرچه این روغن از میزان چربی پایینی برخوردار است، اما همچنین حاوی مقدار زیادی اسیدهای چربی است که مورد نیاز بدن انسان میباشند. استفاده مرتب از روغن بادام جهت آشپزی ممکن است پوست را بسیار زیبا سازد.
روغن کانولا
روغن کانولا از دانهای تحت عنوان دانه کلزا یا تخم منداب بدست میآید. این گیاه اروپایی آسیایی برای مدت زمان بسیار طولانی جهت تولید انواع مختلف روغن مورد استفاده قرار میگرفته است. بهترین ویژگی این روغن آن است که محتوای اسید اروسیک آن که مقدار قابل توجهی چربی به بدن میافزاید، بسیار پایین است. از سوی سازمانها و انجمنهای پزشکی سراسر جهان مصرف مداوم این روغن بسیار مفید عنوان شده است.
جهت انتخاب بهترین روغن آشپزی، همچنین میتوانید به برچسب آن که نشان دهنده سطح کلسترول و محتوای چربی در این روغنها است، توجه کنید. هرچند توصیه میشود مصرف روغنی را ادامه دهید که عمدتاً در منطقهای که زندگی میکنید، مورد استفاده قرار میگیرد. بهتر است مصرف روغن خود را کاهش داده، رژیم غذایی کم چرب را برگزیده و به طور مرتب ورزش کرده تا از بدنی سالم برخوردار شوید.
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبهی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیههای متخصص این شاخهی علمی در نظر گرفته شود.