با بالا گرفتن ماجرای کشت تراریختهها و مهرهچینی جدید دولت دوازدهم برای تسهیل این کار، اسناد تازهای منتشر شده که لزوم احتیاط درباره تراریختهها را جدیتر از قبل مطرح میکند.
به گزارش ، قانون نوشت : بررسیهای دانشمندان از خطرات جدید موجود در موادغذایی تراریخته GMO خبر میدهد. همین چند روز پیش بود که جلسهای به میزبانی سعیدجلیلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره موضوع سلامت محصولات تراریخته برگزار شد و با 27 «استاد دانشگاه»، «کارشناس» و «مسئولان سابق و فعلی» حوزه «کشاورزی» و «محیط زیست» در مناظرهای پنج ساعته به بیان نقطه نظرات تخصصی خود درباره «محصولات تراریخته» پرداختند. خروجی این جلسه همان اظهارات قبلی موافقان و مخالفان تراریختهها بود. این در حالی است که ادلهها و اسناد موجود کفه ابهامات حوزه تراریخته را سنگینتر میکند و پای برخی منافع را در حوزه تراریختهها به میان میآورد بهخصوص اینکه در حال حاضر محصولات تراریختهای که در کشور عرضه میشود فاقد هرگونه برچسبگذاری است و شما برای موادغذایی تراریخته همان پولی را میپردازید که برای محصولات عادی ارگانیک قابل پرداخت است، اما در اغلب کشورهایی که تراریختهها مجوز عرضه دارند این عرضه با برچسبگذاری همراه است.
رابطه علمی میان کبد چرب و تراریخته
حالا تحقیقات جدید دانشمندان از کشف خطرات جدید در محصولات «تراریخته» (GMO) خبر میدهد. بر اساس گزارش non-gmoreport، دو مقاله پژوهشی در مجلات علمی منتشر شده است که تردیدهای جدی در رابطه با ایمنی موادغذایی اصلاحژنتیکی شده بیان کرده است. دانشمندان در بررسی موادغذایی تراریخته ردپای یک ماده شیمیایی علفکش به نام «گلیفواسات» (glyphosate) را پیدا کردهاند. سم «گلیفواسات» علفکشی است که مصرف آن حتی در دوزهای بسیار کم میتواند به بیماریهای جدی کبدی بینجامد. این در حالی است که در بررسیهای دانشمندان میزان «گلیفواسات» موجود در محصولات تراریخته بسیار بیشتر از دوزهای مجاز بوده است.
این تحقیقات به سرپرستی دکتر «مایکل آنتونیو»، رئیس گروه تحقیقات و درمان ژنی در کالج کینگ لندن در انگلستان انجام شده است. به گفته «آنتونیو» در ایالات متحده و در بسیاری از کشورهای دیگر، ادعا میشود محصولاتی که با نام تجاری GMO یا تراریخته ثبت و به فروش میرسند، معادل محصولات طبیعی و در نتیجه امن است، اما تجزیه و تحلیلی که تا به امروز انجام شده خلاف این ادعا را ثابت میکند. این تحقیقات برای اولینبار یک رابطه علت و معلولی بین سطح مصرف قابلتوجه مصرف سم Roundup در محیطزیست و یک بیماری جدی کبدی را نشان میداد. نکته قابل تأمل اینجاست که 25 درصد از جمعیت ایالات متحده از بیماری کبدی چرب غیرالکلی رنج میبرند که عواملی همچون چاقی، دیابت و سطوح بالای چربی خون دلیل آن است، اما عوامل خطرزای دیگری در ابتلا به این بیماری هستند که هنوز شناسایی نشدهاند و قرار گرفتن در معرض سم Roundup میتواند یکی از این عوامل خطرزا باشد.
امریکا یکی از کشورهایی است که کشت محصولات تراریخته را در سطوح بالا و بدون برچسبگذاری انجام میدهد. آنتونیو در اینباره توضیح داده است : «ما به موشهای آزمایشگاهی سطحی معادل «گلیفواسات» موجود در علفکش Roundup که 75 هزار بار کمتر از آن چیزی است که در اروپا و 437 هزار بار در امریکا مجاز شناخته میشود، دادیم. نکته اول اینکه مرگ موشهای آزمایشگاهی به دلیل ابتلا به بیماریهای کبدی نشان داد که باید تجدیدنظر فوری در میزان «گلیفواسات» موجود در این علفکش انجام شود. دومین نکته اینکه این سم عامل خطر جدید برای بیماری کبد چرب غیرالکلی است و باید توسط مراکز پزشکی مورد توجه قرار گیرد.