زیاد خوردن شیرینی و شکلات تنها قرار نیست شما را چاق کند، بیماری قلبی، دیابت، انواع سرطان، کبد چرب، آسیب مستقیم به متابولیسم و بسیاری از مشکلات جسمی دیگر پس از پرخوری در انواع مواد قندی، در انتظار شماست.
شاید با خود بگویید که شما در طول روز چندان از این مواد استفاده نمیکنید و دلیلی برای ترسیدن از این موضوع وجود ندارد اما پاسخ این است که در طول روزهای خاصی از سال مانند روزهای عید نوروز شما مقدار زیادی از انواع قندها را به صورت چربی در بدن خود ذخیره میکنید.
حتی ممکن است این مواد را در روزهای عادی نیز بیش از اندازه دریافت کنید اما متوجه این موضوع نباشید.
پیشنهاد میکنیم این مقالهی بامیلو را بخوانید تا هم دریافت مواد قندی را در رژیم غذایی خود بازبینی کنید و هم نوروز را به سلامت پشت سر بگذارید.
قندی که از آن پرهیز میکنیم چیست؟
کربوهیدراتها یا مواد قندی، بخشی از مواد غذایی هستند که برای بدن کارکرد تأمین انرژی دارند، اما کارکردهای ساختاری و انتقال پیام آنها نیز قابل توجه است. این مواد قندی به سه دستهی ساده، مرکب و پیچیده تقسیم میشوند و حذف آنها از مواد غذایی روزانه، بدن را با مشکلات بسیار جدی روبهرو خواهد کرد.
در تمام نقط دنیا یک کربوهیدرات شناختهشده یا بهتر بگوییم یک مادهی غذایی نشاستهیی، جزو غذای اصلی مردم است و در بیش از 50 درصد کشورهای دنیا، برنج، گندم، ذرت، سیبزمینی و نان به عنوان غذای اصلی استفاده میشود.
با اینکه قندها در ترکیب عادی و روزانهی مواد غذایی به بدن ما میرسند اما در قالب انواع قند و شکر به مواد غذایی دیگر مانند شیرینی، شکلات، کیک، نوشابهها و آبمیوهها افزوده میشوند.
برای مطالعه بیشتر در مورد مصرف قند ، تغذیه سالمتر و لاغری مقالات زیر را پیشنهاد میکنیم
چقدر مواد قندی بخوریم؟
میزان کالری مناسبی که برای هر فرد تأمین می شود بسته به فعالیت بدنی، قد، وزن و جنسیت متفاوت است. اما در هر حال بین 40 تا 60 درصد کالری روزانهاش را باید از کربوهیدراتها دریافت کند. به طور معمول هر کربوهیدرات چهار کیلوکالری انرژی تولید میکند بنابراین برای دریافت 1200 کیلوکالری تنها به 300 گرم کربوهیدرات نیاز داریم.
البته ما قند را در طول روز از مواد دیگر مانند سبزیجات و میوه ها نیز دریافت میکنیم که نوع آن با قند نشاستهیی متفاوت است.
استاندارد خاصی برای اندازهی دقیق قند در مواد نشاستهیی وجود ندارد بنابراین میزان قند سادهای که از دیگر مواد مانند شیرینیها میگیریم نیز اندازهی خاصی ندارد اما طبق آنچه که انجمن قلب امریکا اعلام کرده است حدا کثر میزان قند اضافه در طول روز برای مردان در حدود 9 قاشق چایخوری (150 کالری) و برای زنان 6 قاشق چایخوری(100 کالری) است. اینکه گفته میشود حداکثر یعنی افرادی که بیشترین میزان فعالیت را دارند، متابولیسم بالایی دارند و خلاصه به بالاترین میزان ممکن ظرفیت پذیرفتن این قند اضافه را دارند.
میدانید این میزان قند چقدر است؟ یعنی اگر یک خانم هستید، با خوردن یک شکلات اسنیکرز 20 گرم بیش از چیزی که مجاز بودهاید قند اضافه دریافت کرده اید!
با قند اضافه چه کار کنیم؟
ورزش کنید! بسوزانید! قند اضافهای که میخورید در بدن به شما چربی ذخیره میشود، پس برای خلاص شدن از شر آنها کمتر قند بخورید و آنچه اضافه بر برنامه خوردهاید را بسوزانید.
در عید نوروز چقدر شیرینی بخوریم؟
داستان عید نوروز کمی با روزهای دیگر سال متفاوت است! پذیرایی با انواع میوه، آجیل، شیرینی و شکلات در این روزها مرسوم است و اگر خورده نشود، هم از دست رفته است و هم میزبان رنجیده خاطر شده است! پس باید راهحلهای سادهیی برای آن پیدا کنیم. شاید پیشنهادهای زیر کارایی خوبی داشته باشند تا هم بتوانید از خوراکیهای نوروزی لذت ببرید و هم سلامت خود را حفظ کنید.
کوچکترین شیرینی ممکن را برای خوردن انتخاب کنید اگر این روند را در تمام نوروز پیش بگیرید، در نهایت مقدار قابل توجهی از قند اضافهای که قرار بود دریافت کنید را دور ریختهاید
شیرینی و شکلات را با هم نخورید تنوع مواد غذایی میزان جذب آنها را در بدن بالا میبرد
از خوردن نوشیدنیهای شیرین اجتناب کنید همیشه در برابر پیشنهاد میزبان برای شربت و آبمیوه مقاومت کنید و چای و قهوه را انتخاب کنید
از نوشابهها تا جایی که میتوانید دوری کنید درست مثل زمانی که مردم اروپا در قرون وسطا از طاعون میگریختند!
از میان دو گزینهی آجیل و میوه خشک، گزینهی سوم را انتخاب کنید؛ آجیل خام! میوهی خشک قند بسیار بالایی دارد و آجیل شور نیز اشتهای شما را برای خوردن بیشتر میکند