کاشت سبزه عید قبل از سال نو، نشانی از سبزینگی در سال جدید است و بدون سبزه، بساط هفت سین صفایی ندارد. شاید خرید یک سبزهی آماده، بسیار راحتتر از سبز کردن آن باشد اما لذت سبز کردن سبزه نوروز به کمی زحمت آن میارزد. در این مقاله بخوانید چگونه.
چرا سبزه؟ سبزه از کجا آمده؟
در دوران ساسانیان، 25 روز پیش از آغاز بهار، در دوازده ستون که از خشت خام برپا میکردند، انواع حبوبات و غلات (برنج، گندم، جو، نخود، ارزن، و لوبیا) را میکاشتند و تا روز شانزدهم فروردین آنها را پابرجا نگه میداشتند. هر کدام از این گیاهان که بارورتر شود، در آن سال محصول بهتری خواهد داد. به هر حال روایت های مختلفی درباره چگونه کاشته شدن سبزه وجود دارد. اما در این مطلب بیشتر می خواهیم به نحوه کاشتن سبزه بپردازیم.
روش کاشت سبزه عید
برای کاشت سبزه از انواع مختلف بذر، مانند گندم، عدس، قره ماش، شاهی و ترهتیزک میتوان استفاده کرد.
گندم
- 12 روز مانده به عید، یک لیوان گندم را درون کاسهای ریخته و به اندازه 2 تا 3 بند انگشت روی آن آب میریزیم و 2 روز صبر میکنیم، طی این مدت 2 بار آب آن را عوض میکنیم.
- هنگامی که گندمها شروع به جوانه زدن کردند، آب کاسه را خالی میکنیم و گندمها را درون یک دستمال نخی میریزیم.
- سعی کنید دستمال را همیشه مرطوب نگه دارید.
- وقتی گندمها شروع به ریشه زدن کردند آنها را به آرامی از درون دستمال خارج میکنیم.
- در ته ظرف مورد نظر، لایهای پنبه پخش کرده و گندم ریشه زده را درون آن میریزیم و پخش میکنیم.
- روی گندمها را با پارچهای نخی میپوشانیم و هر روز روی آنها کمی آب میپاشیم تا ساقه بزنند.
- وقتی ساقه نقرهای رنگ شد پارچه را از روی آن برداشته و ظرف را در جای خنک و زیر نور قرار میدهیم، هر روز مقدار کمی آب، در حدی که مرطوب بماند روی آنها میپاشیم.
سبزه در کوزه
- روی کوزه یا سفال یک جوراب زنانه نازک (پاریزین) میکشیم.
- برای اینکه تخم شاهی لعاب بیاندازد، آن را به مدت دو دقیقه درون آب میریزیم، سپس تخم شاهی را با انگشت یا، دم قاشق از سمت پایین به بالا روی جوراب میکشیم. کوزه را روی سینی قرار داده و داخل آن آب میریزیم. روزی سه بار این کار را انجام میدهیم تا جوراب همیشه مرطوب بماند.
- پس از سه روز تخم شاهیها جوانه میزنند و ریشه میبندند و طی یک هفته سبز میشوند.
- مراقب باشید درون کوزه همیشه پر آب باشد و ظرف زیر آن هم هر روز تخلیه شود.
قره ماش
- دو لیوان قره ماش را درون کاسهای ریخته و تا 2 بند انگشت آب روی آن، آب میریزیم.
- پس از 4 روز ماشها سفید میشوند و آنها را درون دستمال نخی میریزیم .
- پس از سه روز که ماشها جوانه زدند آنها را درون ظرفی که از قبل ته آن را با لایهای از پنبه پوشاندهایم، میریزیم و روی آنها را با دستمال خیس میپوشانیم.
- پس از سه روز دستمال را از روی قره ماشها برمیداریم و در حدی که فقط مرطوب بمانند روی آنها آب اسپری میکنیم و در آفتاب قرار میدهیم.
- طی 2 هفته به شکل زیبایی رشد خواهند کرد و سبزه آماده خواهند شد.
نکات
- استفاده از ظروف سفالی و چینی نسبت به ظروف پلاستیکی نتیجهی بهتری خواهد داشت.
- هر قدر قطر بستر کمتر باشد عمر سبزه بیشتر میشود.
- طی مراحل سبز سبزه عید از آب ولرم استفاده کنید.
- گر در محیط گرم و خشک زندگی می کنید تا مرحلهای که جوانه ها هنوز به یک سانتیمتر نرسیدهاند از پارچه مرطوب استفاده کنید.