از میان تمام نوشیدنی های محبوب این روزها، چای میوه ای یکی از پرطرفدارترینهاست، به ویژه اگر این چای میوه ای خانگی باشد.
عطر سرمستی آور تابستان و یک فنجان پر از انرژی برای همه فصول! مجبوبیت چای میوه ای، شاید به خاطر مجموعه ای متنوع از طعم ها و رایحه های نیروبخش است که میتوانید عطر و طعم مورد علاقه خود را از بین آنها انتخاب کنید. در مقایسه با چای سیاه، چای میوه ای کافئین ندارد و برای تمامی گروه های سنی، حتی کودکان مناسب است.
انواع و اقسام چای های میوه ای، هم به شکل بسته بندی و هم به صورت کیلویی موجود هستند. ترکیبات و کیفیت این چای ها مختلف است، اما هر چه طبیعی تر باشند، بهتر است. به برخی از محصولاتی که کیفیت پایین تری دارند، رنگ و طعم دهنده مصنوعی اضافه میکنند. این افرودنی ها فقط برای فریب چشم، ذائقه و سلول های بویایی شما استفاده میشوند و برای بدن ما، بی معنی و حتی در صورت مصرف بیهوده، مضرند. پس لازم است محصولات باکیفیت بخرید و به محتویات آنها توجه کنید.
اما راه حل دیگری هم هست که هم سالم تر است و هم خوشمزه تر. میتوانید خودتان چای میوه ای آماده کنید. چای که با عشق آماده شده باشد، لذت دو چندان دارد.
میوه های مناسب برای تهیه چای میوه ای
مهم ترین قانون برای داشتن یک چای خوشمزه و سالم خانگی، استفاده از میوه هایی است که فرآوری شیمیایی نشده و ترجیها از طبیعت چیده شده باشند. در هر صورت، از میوه هایی استفاده کنید که سمپاشی نشده باشند. اگر تصمیم گرفتید میوه ها را از فروشگاه تهیه کنید، اطمینان یابید که میوه ها ارگانیک هستند، یعنی بدون سم یا فرآورده های شیمیایی پرورش یافته اند.
برای این که بتوانید ایده های خوبی بگیرید، چند میوه را که به صورت عمومی در دسترس همگان بوده و برای خشک کردن و استفاده به عنوان چای میوه ای مناسب هستند، به شما معرفی میکنیم و به خواص آن ها برای بدن نیز خواهیم پرداخت.
پوست یا تفاله سیب
یکی از رایج ترین عناصر تشکیل دهنده چای میوه ای، پوست یا تفاله سیب است. سیب خشک عطر فوق العاده و طعم شیرین ملایمی به چای میدهد. پوست سیب حاوی ویتامین ث، آهن، منیزیم، کلسیم و پتاسیم است، در حالی که تفاله سیب مقادیر زیادی پکتین (Pectin) دارد. این مواد معدنی و سایر خواص سیب، سیستم ایمنی، قلب و عروق خونی بدن را تقویت میکند، بدن را پاکسازی کرده و در درمان بیماری های مفصلی موثر است.
بلوبری
بلوبری نه تنها طعم بسیار خوشایندی دارد، بلکه تاثیر بسیار چشمگیری بر دستگاه گوارش به ویژه در جلوگیری از اسهال و مشکلات روده ای دارد. مواد موجود در بلوبری همچنین بر عروق تاثیر مثبت گذاشته و گردش خون را بهبود میبخشد.
کرنبری
کرنبری نیز همچون بلوبری به بهبود بیماری های دستگاه گوارش، به ویژه اسهال کمک میکند و خاصیت ضدعفونی و ضد ورم دارد.
انگور سیاه (Elderberry)
انگور سیاه یا اِلدربری حاوی مقادیر زیادی از ویتامین آ، ث و ب بوده و مواد معدنی ضروری همچون آهن، منیزیم، فسفر و کلسیم را نیز داراست. انگور سیاه تاثیر بسیار مثبتی بر سیستم ایمنی و نیز گردش خون دارد.
سمان کوهی (Rowan Berry)
سمان کوهی نه تنها برای چای میوه ای مناسب است، بلکه یک ترکیب فوق العاده برای پاکسازی بدن است. به دفع اسید اوریکی که در مفاصل جمع می شود، کمک می کند و در نتیجه بیماری هایی نظیر روماتیسم، نقرس و آرتروز را بهبود میبخشد. تاثیر چشمگیر دیگر این میوه بر سیستم گوارش است. در طب سنتی، از دیرباز برای درمان یبوست که عامل به وجود آمدن هموروئید نیز هست، از سمان کوهی خشک استفاده می شده است.
پوست یا تفاله گلابی
پوست و تفاله خشک شده گلابی طعم و بویی ملایم و دلپذیر دارد. گلابی به عملکرد بهتر روده کمک می کند، یبوست را از بین برده و در پاکسازی بدن شما تاثیر مثبت دارد.
پوست لیمو و پرتقال
پوست پرتقال و لیمو طعم تلخ خوشایند و ملایمی به چای بخشیده و عطر آن را دوچندان میکند. همچنین تاثیر پاک کنندگی بسیار قوی به ویژه بر مفاصل دارد. در نتیجه برای درمان رماتیسم و سایر بیماری های مفصلی مناسب است.
انگور فرنگی سیاه
انگور فرنگی سیاه را به عنوان یکی از منابع غنی ویتامین ث میشناسند، اما در عین حال بر گردش خون، تاثیر مثبت داشته و خاصیت ضد تورم و ضد عفونی دارد. در درمان مشکلات مفصلی، سرماخوردگی و اسهال موثر بوده و به طور کلی سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
چند پیشنهاد مناسب دیگر نیز برای اضافه کردن به چایتان داریم که گرچه در باغچه شما پیدا نمیشوند، اما خریدن آنها راحت و ارزان است.
گل ختمی
گل ختمی یکی از متداولترین پایه های چای میوه ای است که می توان آن را از داروخانه، فروشگاه های فروش چای یا محصولات ارگانیک تهیه کرد. گل ختمی خشک شده به چای رنگ سرخ، رایحه ای فوق العاده و طعم ترش و ملایم می دهد. این گیاه همچنین منبع غنی ای از موارد مورد نیاز بدن به ویژه آنتی اکسیدان هاست که برای کاهش کلسترول، تصفیه خون و پاکسازی بدن مفیدند.
کشمش
از کشمش میتوان به عنوان شیرین کننده ای طبیعی و سالم استفاده کرد. این ماده غذایی سرشار از گلوکز است که می تواند منبع انرژی هم باشد، از شکر سنتی و شیرین کننده هایی از این دست بهتر بوده و تاثیرات مخرب کمتری بر بدن ما دارد. همچنین منبع غنی ای از ویتامین و مواد معدنی مفید است.
انجیز، بادام، نارگیل و سایر خشکبار و آجیل هم می توانند برای تهیه چای مناسب باشند.
وانیل و دارچین
وانیل همراه با سیب، طعم و بوی فوق العاده ای به چای میدهد. در فصل زمستان هم می توانید از دارچین استفاده کنید تا گرمتان کند.
خشک کردن میوه ها
در مقایسه با سبزیها، خشک کردن میوه به زمان بیشتری احتیاج دارد چون آب موجود در میوه ها بیشتر است. به همین دلیل لازم است مطمئن شوید که فرایند خشک شدن آنها به درستی اتفاق می افتد. خانواده «بری» ها مثل انگور سیاه، بلوبری و انگور فرنگی سیاه باید کاملا خشک شوند، بنابراین باید دو روز آنها را در جایی خشک و گرم به حال خود گذاشت. این کار را میتوان زیر نور آفتاب هم انجام داد. پوست میوه ها و میوه های خرد شده نظیر سیب را هم میتوان زیر نور خورشید خشک کرد، اما به یاد داشته باشید که فقط یک ردیف از آنها را چیده و به ترتیب جابجا کنید. اگر تصمیم گرفتید که میوه ها را با یک منبع حرارت مصنوعی خشک کنید، به خاطر داشته باشید که درجه حرارت بیشتر از 40 درجه سانتیگراد نباشد و گردش هوا نیز کافی باشد. پس از آن باید میوه ها را در ظروف نگهدارنده شیشه ای قرار دهید.
مخلوط کردن میوه ها
میتوان میوه ها را از قبل با هم مخلوط کرد یا اینکه به هنگام مصرف، مقداری از هر کدام را داخل فنجان ریخت. توصیه می کنیم که میوه ها را طبق ویژگیهای طعم و بویشان مخلوط کنید تا نتیجه نهایی، طعمی متعادل و مطلوب داشته باشد. به عنوان مثال، یک طعم شیرین، یک طعم ترش، اندکی تلخ و اندکی از خوشبو کننده ها را انتخاب کنید. برای شروع بهتر است کمی از هر یک از مزه ها را مخلوط و چای را مزه کنید و پس از آن، هر چه که دوست دارید به آن اضافه کنید.
در نهایت در یک قوری یا لیوان دمنوش، آب جوش و یک قاشق غذاخوری از مخلوط میوه ها را ریخته و 10 دقیقه صبر کنید. میوه ها را دور بریزید و از یک فنجان چای میوه ای سالم و خوش طعم لذت ببرید.
منبع: aboutherbs