در دهههای اخیر، حساسیت غذایی کودکان یکی از معضلات والدین است. با شیوع استفاده از غذاهای آماده و مواد غذایی ناسالم، روند گسترش حساسیت غذایی نیز افزوده شده است. بیشترین مواد غذایی که کودکان به آنها حساسیت نشان می دهند شامل شیر، تخم مرغ، غذاهای دریایی و خشکبار می شود. البته نباید هرگونه عدم تمایل کودک به یک غذای خاص را حساسیت غذایی قلمداد کرد. این حساسیت باید توسط پزشک و چالش های غذایی که برای کودک ترتیب می دهند، روشن شود. غذاهای خانگی سالم و خوشمزه در تغییر ذائقه کودکان نقش بسزایی دارند.
در ادامه 6 غذای مناسب برای کودکانی که دچار حساسیت غذایی هستند را مرور می کنیم. با بامیلو بلاگ همراه باشید.
پوره سیب با طعم دارچین
پوره سیب جزو میان وعده هایی است که بیشتر بچه ها دوست دارند. علاوه بر این، دارچین یک چاشنی فوق العاده برای کسانی است که دچار حساسیت غذایی هستند.
مواد لازم برای 6 نفر:
- حدود 2 کیلوگرم سیب ترش، پوست کنده و خرد شده
- 1 قاشق غذاخوری عصاره لیموی تازه
- 1 قاشق چای خوری دارچین
- نصف قاشق چای خوری وانیل
- نصف قاشق چای خوری نمک
- 1 و 1/4 پیمانه آب
دستور پخت:
سیب، عصاره لیمو، دارچین، وانیل، نمک و آب را در ظرفی ریخته و مخلوط کنید. مواد را پس از مخلوط کردن داخل یک آرام پز بگذارید و حدود 6 ساعت آنها را بپزید. برای رسیدن به بافت نرم تر مواد را داخل مخلوط کن بریزید و چند دقیقه ترکیب کنید. اگر آرام پز ندارید مواد را داخل ظرفی ریخته و بر روی اجاق گاز در دمای پایین بگذارید. در ظرف را گذاشته و حدود 30 دقیقه به آن فرصت دهید.
کیک ذرت با کرم کره عسل
این کیک ها را به هیچ عنوان از دست ندهید. جدای از کودکان، خود شما نیز می توانید از خوردن آنها لذت ببرید. در روزهای طولانی تابستان، یک کیک خوشمزه با کرم کره و یک لیوان آب پرتقال خنک؛ عصری دلچسب انتظارتان را می کشد.
مواد لازم نان ذرت برای 12 نفر:
- 1 پیمانه آرد ذرت
- 1 پیمانه آرد شیرینی پزی
- نصف قاشق چای خوری نمک
- نصف قاشق چای خوری جوش شیرین
- نصف پیمانه کره ذوب شده
- 2/3 پیمانه شکر
- 2 عدد تخم مرغ بزرگ
- 1 پیمانه شیر
مواد لازم برای کرم کره:
- نصف پیمانه کره (دمای اتاق)
- 2 پیمانه شکر
- 1/4 پیمانه عسل
- 1/4 پیمانه خامه ترش پرچرب
دستور پخت:
فر را روی 175 درجه سانتیگراد (350 درجه فارنهایت) بگذارید تا گرم شود. قالب خود را به اسپری نچسب شیرینی پزی آغشته کنید. آرد، آرد ذرت، شکر، نمک و جوش شیرین را در یک ظرف ریخته و مخلوط کنید. تخم مرغ ها، شیر و کره ذوب شده را به مواد خشک افزوده و تا زمانی که خوب ترکیب شوند آنها را هم بزنید. آنها را بیش از حد مخلوط نکنید، کافی است ترکیب یکنواخت و صافی به دست بیاید. خمیر را داخل قالب ها بریزید. هرکدام را تا 3/4 پر کنید. قالب را داخل فر گذاشته و حدود 10 تا 15 دقیقه بپزید. سپس کیک را بیرون آورده و پس از 5 دقیقه سرد شدن از قالب ها خارج کنید و بگذارید کاملاً سرد شوند.
وقتی کیک شما در حال سرد شدن است کرم کره را درست کنید. کره را حدود 3 دقیقه با دور سریع هم زن صاف کنید. پودر شکر را آرام آرام اضافه کنید تا کاملاً ترکیب شوند. عسل و خامه ترش را اضافه کرده و دوباره هم بزنید تا ترکیب یکنواختی حاصل شود. کرم کیک را داخل قیف و ماسوره بریزید و روی کیک ها را با آن تزئین کنید.
شیرینی کراکر
چیزی که همه بچه ها دوست دارند بدون شک شیرینی است. از آن مهمتر شیرینی های ترد است که دهان هر کسی را آب می اندازد. یک شیرینی فوق العاده برای میان وعده ای بی نظیر انتظارتان را می کشد. غذاهای ترد و خشک با حساسیت غذایی میانه خوبی دارند.
مواد لازم:
- 1 بسته خمیر پیتزای آماده
- 1 پیمانه آب گرم
- 1 عدد تخم مرغ
- مقداری روغن زیتون
- نمک به مقدار لازم
- دانه کنجد (در صورت تمایل)
طرز تهیه:
فر را روی 175 درجه سانتیگراد (350 درجه فارنهایت) بگذارید تا گرم شود. خمیر پیتزا را روی یک سطح آردی گذاشته و با وردنه خوب پهن کنید. خمیر را مستطیلی شکل و با ضخامت 1٫5 میلی متر شکل دهید. تقریباً با این ضخامت می توان طرف دیگر خمیر را مشاهده کرد. در صورتی که کراکرهای ترد می خواهید، باید این ضخامت را رعایت کنید. با یک قالب برش خمیر را به شکل دلخواه خود درآورید. در صورت مهارت این کار را می توان با یک چاقو نیز انجام داد. باحدود 1 قاشق غذاخوری روغن زیتون سینی شیرینی پزی خود را برس بکشید.
خمیرهای بریده شده را روی سینی بگذارید. روی خمیر را نیز مقداری روغن زیتون بمالید. کمی نمک روی خمیر بپاشید. در صورت تمایل مقداری دانه کنجد روی شیرینی ها بپاشید. سینی را داخل فر گذاشته و بگذارید شیرینی ها رنگ طلایی پیدا کنند. حدود 10 دقیقه زمان کافی خواهد بود. شیرینی ها را حدود 15 دقیقه سرد کرده و سپس نوش جان کنید.
فیله مرغ سوخاری با سس عسل و خردل
مرغ سوخاری جزو مواد غذایی است که هم به عنوان وعده اصلی و هم میان وعده می توان از آن استفاده کرد. شاید به سختی بتوان کودکی را نیز پیدا کرد که از مرغ سوخاری خوشش نیاید. لذا بهتر است دست به کار شوید. این سوخاری های خوشمزه هوش از سرتان پرانده و هرگونه حساسیت غذایی را نیز از یادتان می برند.
مواد لازم برای 4 تا 6 نفر:
- 1/4 پیمانه آرد نارگیل
- نصف قاشق چای خوری نمک شکری
- 1/8 قاشق چای خوری فلفل
- 1/4 قاشق چای خوری پودر سیر
- 1/4 قاشق چای خوری دانه خردل
- 1/4 قاشق چای خوری پودر پیاز
- 2 عدد تخم مرغ یا 1/4 پیمانه روغن زیتون
- 1 پیمانه پودر نارگیل
- نیم کیلوگرم فیله مرغ
- 4 قاشق چای خوری عسل
- 2 قاشق چای خوری خردل
دستور پخت:
فر را روی 190 درجه سانتیگراد (375 درجه فارنهایت) بگذارید تا گرم شود. آرد نارگیل، نمک، فلفل، پودر سیر، دانه خردل و پودر پیاز را در یک ظرف ریخته و مخلوط کنید. تخم مرغ ها را در ظرف جداگانه ای ریخته و هم بزنید. پودر نارگیل را نیز در ظرف دیگری بریزید. فیله های مرغ را در مخلوط آرد بغلتانید و سپس به آرامی تکان دهید تا بخش اضافه از آن جدا شود. سپس آنها را داخل ظرف تخم مرغ (یا روغن زیتون) فرو ببرید. در نهایت نیز فیله ها را در پودر نارگیل بغلتانید.
روی سینی شیرینی پزی را با کاغذ روغنی (یا فویل آلومینیومی چرب شده با روغن زیتون) پوشش داده و فیله ها را روی آن بچینید. به مدت 8 دقیقه فیله ها را داخل فر بپزید. سپس آنها را زیر و رو کرده و دوباره به مدت 8 دقیقه داخل فر بگذارید. فر را روی حالت برویلر (بخش بالایی فر) گذاشته و برای 3 تا 5 دقیقه دیگر فیله ها را بپزید. در همین حال خردل و عسل را در یک کاسه کوچک ریخته و مخلوط کنید. فیله های سوخاری را همراه سس عسل و خردل یا سس مورد علاقه خود میل نمایید. مراقب انگشتان خود نیز باشید.
لواشک رولی
امکان ندارد کسی لواشک دوست نداشته باشد. حال اگر این فرد کودک نیز باشید دیگر همه چیز بر وفق مرادتان خواهد بود. لواشک های صنعتی به لحاظ بهداشتی و ارزش غذایی در سطح پایینی قرار دارند. پس چرا خودتان دست به کار نمی شوید و کودک دلبندتان را غافلگیر نمی کنید؟
مواد لازم برای 4 نفر:
- 4 پیمانه میوه مخلوط (تازه یا یخ زده)
- نصف پیمانه پوره سیب
- 1 قاشق چای خوری عصاره لیموی تازه
- 1/4 قاشق چای خوری خلال پوست لیمو
- 1 قاشق غذاخوری عسل (اگر از میوه های ترش استفاده می کنید.)
طرز تهیه:
تمام مواد را داخل یک تابه ریخته و روی شعله متوسط قرار دهید. وقتی مواد به نقطه جوش رسیدند شعله را کم کرده و با شعله اندک حدود 20 دقیقه ترکیب را بجوشانید. همه عناصر را داخل مخلوط کن بریزید تا ترکیب یکنواختی پدید آید. روی دو سینی خشک کن را با کاغذ روغنی بپوشانید. محتویات داخل مخلوط کن را از یک صافی ریز بگذرانید و روی کاغذها پهن کنید. ضخامت لایه تقریباً 3 میلی متر باشد. سینی را به مدت 3 ساعت روی 65 درجه ی سانتیگراد (150 درجه فارنهایت) داخل خشک کن بگذارید.
اگر از فر استفاده می کنید مواد را حدود 4 تا 5 ساعت روی کمترین درجه ی ممکن داخل فر قرار دهید و در اواسط کار محتویات سینی را به آرامی برگردانید. پس از خشک شدن، لواشک را همراه کاغذ با چاقو به نوارهای 3 سانتی متری (یا دلخواه) برش دهید. آنها را محکم رول کنید (بپیچانید) و برای یک هفته در یک ظرف دربسته نگه دارید. هنگامی که لواشک آماده استفاده شود حالت چسبناک خود را از دست می دهد. اگر کناره های آن نیز خشک و شکننده بود مقداری آب روی این بخش ها بپاشید. ترکیب چند نوع توت (توت فرنگی، توت وحشی، بلو بری) یا میوه های گرمسیری (آناناس، هلو و انبه) گزینه های مناسبی برای این لواشک خواهند بود.
شیرینی کره بادام زمینی
بادام زمینی علاوه بر دارای فیبر، آنتی اکسیدان، نیاسین، ویتامین و مواد معدنی، دارای پروتئین بسیار بالایی است که برای رشد کودکان مفید است. البته چربی و کالری بالای این محصول لذیذ هم روی دیگر سکه است. لذا سعی کنید جدای از این دستور پخت در مصرف کره بادام زمینی هم اعتدال کافی را رعایت کنید. نکته ای که باید مدنظر داشته باشید این است که کره بادام زمینی و خود بادام زمینی می توانند حساسیت زا باشند. برخی کودکان به بادام زمینی و فرآورده های آن حساسیت نشان می دهند لذا قبل از تهیه این میان وعده از عدم وجود حساسیت غذایی اطمینان حاصل کنید.
مواد لازم برای 12 نفر:
- 1/4 پیمانه روغن صاف قنادی
- 1/4 پیمانه کره تخمه آفتاب گردان
- 1 عدد تخم مرغ
- 1/4 پیمانه عسل
- 2 قاشق چای خوری وانیل
- 3/4 قاشق چای خوری عصاره لیمو
- 1/4 پیمانه آرد نارگیل الک شده
طریقه پخت:
فر را روی 175 درجه سانتیگراد (350 درجه فارنهایت) قرار دهید تا گرم شود. روغن قنادی، کره و تخم مرغ را با همزن حدود 1 دقیقه روی سرعت متوسط مخلوط کنید. عسل، وانیل و عصاره لیمو را اضافه کرده و دوباره با سرعت متوسط مخلوط کنید تا ترکیب یکنواختی حاصل شود. آرد نارگیل و جوش شیرین را اضافه کنید و حدود 30 ثانیه روی سرعت متوسط هم بزنید. اطراف ظرف را با قاشق به داخل آن هدایت کرده و به مدت 30 ثانیه دیگر مخلوط کنید.
سینی شیرینی پزی را با کاغذ روغنی بپوشانید و خمیر را با یک قاشق بزرگ به اندازه های مساوی روی آن بریزید. یک چنگال را داخل آرد فرو ببرید و سپس روی شیرینی ها به آرامی فشار دهید تا ظاهر شبکه ای پیدا کنند. سینی را به مدت 10 دقیقه داخل فر بگذارید و سپس شیرینی ها را سرد کرده و نوش جان کنید.
در نهایت نظرات زیبایتان را با ما و دوستان خود نیز در میان بگذارید.
منبع: parenting