آبشار آسیاب خرابه یکی از جاذبه های گردشگری آذربایجان شرقی است که در نزدیکی کوه های ارسباران قرار دارد. این آبشار زیبا در شهرستان جلفا و در نزدیکی نوار مرزی کشورهای ایران و آذربایجان قرار دارد. آبشاری که از کوه کیامکی، کوه های بلند ارسباران سرچشمه می گیرد. خود این آبشار به زبان ترکی به خرابه دبیرمان شناخته می شود و کوه کیامکی را هم در زبان محلی کمچی داغ می گویند. آسیاب خرابه بعد از سرازیر شدن از دره، به صورت جویبارهای به هم پیوسته به سمت شمال دره حرکت می کند. با هم با آسیاب خرابه آذربایجان شرقی بیشتر آشنا شده و تصاویر آسیاب خرابه را نیز تماشا می کنیم. با همگردی همراه باشید.
چرا آبشار آسیاب خرابه ؟؟
مردم آذربایجان شرقی به آبشار آسیاب خرابه به زبان محلی، خرابه دبیرمان می گویند. زیرا در سال های قبل برای استفاده از انرژی طبیعی این آبشار، زیر آن آسیابی آبی ساخته بودند و مردم از آن استفاده می کردند، اما به دلیل این که به مرور زمان پوسیده و رها شد، کارکرد اولیه خود را از دست داد. با این حال، بقایایی از آن هنوز هم در نزدیکی این آبشار وجود دارد. این آبشار از کوه های ارسباران سرچشمه گرفته است و برای مردم محلی، این منطقه که جزو بهترین جاذبه های گردشگری آذربایجان شرقی می باشد، بسیار ارزشمند است.
آبشار آسیاب خرابه آذربایجان شرقی
نوار مرزی ایران و آذربایجان و رشته کوه های ارسباران جایی است که این آبشار طبیعی قرار گرفته است. از شهر تبریز تا آسیاب خرابه آذربایجان شرقی حدود 150 کیلومتر فاصله است و از خروجی تبریز به مرند، قابل دسترسی است. مسیری که به رشته کوه های ارسباران نیز می رسد. در این مسیر یک کاروانسرای زیبای شاه عباسی نیز دیده می شود که باید از آن نیز عبور کرد. بعد از رسیدن به جلفا که 138 کیلومتر از تبریز فاصله دارد، باید راه را به سمت خروجی شرقی شهر و به موازات رود ارس ادامه داد. جاده ای فرعی که هنوز خاکی است و 27 کیلومتر از مسیر ما را شامل می شود. نزدیک ترین روستا به آسیاب خرابه روستای الوان است که از یک دوراهی قبل از آبشار، تابلوی آن را می بینیم. روستای منجن آباد نیز در 5 کیلومتری آبشار و در یک دره از کوه های ارسباران قرار گرفته است.
ویژگی های فیزیکی آبشار آسیاب خرابه
ویژگی های فیزیکی این آبشار منحصر به فرد هستند. سنگ هایی که بالای آسیاب هستند، بافت آهکی دارند که در اثر رسوب گذاری جریان آب به وجود آمده اند و به مرور به سنگ تراورتن تبدیل شده اند. غار کوچکی هم در زیر دهانه آبشار وجود دارد که دهانه دیگر آن در پایین پله های ورودی آبشار دیده می شود. جریان آب و رطوبتی که در این مکان وجود دارد، باعث شده است که خزه و گیاهان زیادی روی این سنگ ها رشد کنند و چسبیدن به آنها، به مرور زمان شکلی شبیه فسیل به خود بگیرند. رسوب های زمینی آبشار آسیاب خرابه در بخش غربی، شکلی شبیه به طاق دارند. لایه های زمین به صورت طاقدیس و ناودیس در این منطقه دیده می شوند که برای زمین شناسان، مکانی عالی به حساب می آید. ارتفاع این آبشار به حدود 10 متر می رسد و مساحتی که در آن قرار گرفته 200 متر مربع است. این آبشار در فصل زمستان یخ می زند و بهترین زمان برای رفتن به آنجا، فصل های گرم سال است.
ویژگی های طبیعی و پوشش گیاهی
برای رسیدن به محل آبشار، باید از مسیری از وسط دره ای در بین کوه های ارسباران عبور کنید که آبشارهای فراوان دیگری هم در آن دیده می شوند. همه این آبشارها از کوه کیامکی از رشته کوه ارسباران آذربایجان شرقی سرچشمه گرفته اند. منطقه ای پوشیده از خزه و گیاهان آبزی که در سرتاسر مسیر نیز دیده می شوند. بر روی سطح سنگ ها و از دیوارهای دره، نهرهای کوچک آب سرازیرند و این خزه ها را هر روز بیشتر می کنند. صدای ریزش این آبشارها تا رسیدن به آبشار آسیاب خرابه، گوش را نوازش می دهند و منظره ای طبیعی و چشم اندازی بکر به وجود می آورند. در اطراف چشمه نیز درختان انجیر دیده می شود. منطقه جلفا در تبریز، گرم و کویری است، اما محوطه آبشار هوایی خنک و دلچسب دارد که برای تفریح و گشت و گذار بسیار مناسب است.
آسیاب خرابه و صنعت گردشگری
آسیاب خرابه هر ساله تعداد زیادی گردشگر را به خود می بیند. چشم اندازها و ویژگی های طبیعی این منطقه و کوه های ارسباران باعث شده است که نه تنها مردم آذربایجان شرقی بلکه گردشگران زیادی از سرتاسر ایران و جهان به اینجا بیایند. آرامش و سکوتی که در محوطه این آبشار هست، محل خوبی برای تمدد اعصاب و تزکیه روح به حساب می آید و حتی از تصاویر آسیاب خرابه می توان این نکته را دریافت. امکانات رفاهی مناسبی هم برای گردشگران در نزدیکی آبشار در نظر گرفته شده است که بتوانند به راحتی از این مکان دیدنی استفاده کنند. از جمله محوطه هایی برای صرف غذا، استراحت و رستوران های بین راهی و مهمانسرای جلفا و یک پمپ بنزین برای مسافران.
با هم به تماشای تعداد بیشتری از تصاویر آسیاب خرابه می نشینیم.