کلم بروکلی از آن دست سبزیجات است که در چند سال اخیر جای خود را در سبد غذایی ما باز کرده است و به خاطر فواید و خواصی که برای سلامتی دارد، هر روز توجه بیشتری را به خود جلب میکند. با روزچین و آشنایی با خواص کلم بروکلی، این سبزی ضد سرطان همراه باشید.
کلم بروکلی از گیاهان گلدار رده دو لپهایها و سرده کلمسانان است که هنگام خرید سر آن سبز یا بنفش رنگ و ساقهاش باید سفت باشد. نام این کلم از کلمه لاتین brachium به معنای شاخه مشتق شده است. سرشار از ویتامینهای D، C، A و فیبر است.
کلم بروکلی غنیترین منبع برای آهن است و بهترین فصل برای این سبزی پاییز و زمستان است که بیشترین و بهترین محصول را میدهد. زمستان بهترین فصل برای کاشت بذر آن است.
نکاتی کوتاه در مورد بروکلی
بروکلی را میتوان به مدت سه روز در یخچال نگهداری کرد. ولی حتما قبل از مصرف خیلی با دقت و خوب شسته شود. برای مصرف نیز ساقه و برگ آن را جدا و خرد کنید تا برای مصرف آماده شود. قسمتهای قابل خوردن بروکلی سر گیاه، شکوفههای سبز باز نشده که بهم چسبیده و سبز رنگ باشند و ساقههای منتهی به این غنچهها است.
اندازه سر و رنگ بروکلی بستگی به آن، زمان کاشت و محل کاشت بستگی دارد. هرچه گیاه سبزتر و تیرهتر و بزرگتر باشد و گلها کاملا سفت و بسته باشد، مواد مغذی نیز بیشتر است. ساقهای که سفتتر است را انتخاب کنید چون شاخههای لاستیکی و خمیریشکل، کیفیت پایینی دارند.
بروکلی به هر دو صورت خام و پخته مصرف میشود. اما بهترین روشها برای پخت آن بخارپز کردن، پختن در مایکروویو با مقدار آب کم، یا آبگوشت است. سبزیجات هرچه بیشتر پخته شوند، مواد معدنی بیشتری از دست خواهند داد که در هنگام پخت حتما به این نکته توجه داشته باشید.
خواص تغذیهای بروکلی
کلم بروکلی منبعی سرشار از ویتامین ث، گلوتامین و اسید آمینه است. این کلم پروتئین را در مناطق پرخطر اطراف رگها فعال میکند. کلسیم موجود در بروکلی با میزان کلسیم شیر برابری میکند. پس افرادی که دچار پوکی استخوان هستند و یا افرادی که میخواهند از ابتلا به این بیماری در امان بمانند، حتما این کلم را در برنامهی غذایی خودشان قرار دهند.
طبق نتایج به دست آمده از آزمایشات علمی در کشور فرانسه در گیاه بروکلی مادهای وجود دارد که باکتریهای معده را از بین میبرد. به همین دلیل پژوهشگران توصیه میکنند برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای معده و روده، بروکلی مصرف شود.
تاثیر بروکلی بر سرطانها
بورکلی یک سبزی ضد سرطانی است. در این کلم مادهای شیمیایی وجود دارد به نام سولفوروفان، که باعث کاهش خطر ابتلاء مردان به سرطان رودهی بزرگ و راستروده میشود. سولفوروفان از افزایش تعداد، اندازه و تکثیر تومورهای سرطانی جلوگیری میکند.
این سبزی به دلیل داشتن مقدار بالای فیبر، بتاکاروتن، کاروتنویید و ویتامین ث یک آنتی اکسیدان قوی به شمار میرود. خوردن کلم بروکلی شما را در برابر سرطان سینه محافظت میکند. سبزیهای برگدار به طور طبیعی دارای مواد شیمیایی به نام سولفوروفان هستند که از تولید و تکثیر سلولهای سرطانی در سینه پیشگیری میکنند.
کلم بروکلی و گوجه فرنگی
این دو سبزی دوستانی هستند که هر دو اثرات ضد سرطانی دارند و اگر باهم مصرف شوند بهترین دارو برای پیشگیری از ابتلا به سرطان پروستات خواهند بود. این دو به دلیل داشتن ترکیبات فعال کنندههای بیوشیمیایی، اثرات بینظیر ضد سرطانی دارند. دانشمندان توصیه میکنند که آقایان روزانه یک چهارم پیمانه کلم بروکلی و دو پنجم پیمانه گوجه فرنگی مصرف کنند تا از سرطان پروستات در امان باشند.
بروکلی با داشتن مقادیر زیاد بتاکاروتن، ایندول، گلوکز زینولات، و ویتامین ث باعث کاهش ابتلا به سرطانهای حنجره، سینه، مثانه، مری، روده و پروستات میشود. این گیاه سرشار از ویتامین ث است و به همین دلیل از بروز سرطانهای دستگاه گوارش و سرماخوردگی پیشگیری میکند. همچنین، وجود ویتامین ث در جذب کلسیم و آهن نقش مهمی دارد.
اگر کلم بروکلی را با فلفل قرمز مصرف کنیم، سلولهای سرطانی در سرطان تخمدان و لوزالمعده را ازبین میبرد.
کلم بروکلی به جای کرم ضد آفتاب
این کلم حاوی یک مادهی گوگردی است که از پوست در برابر اشعهی فرابنفش خورشید محافظت میکند. جوانهها و برگهای تازه کلم بروکلی میتوانند از پوست در برابر اشعههای مضر خورشید که از دلایل ابتلا به سرطان پوست هستند محافظت کنند.
میتوانید با مالیدن یک برگ بروکلی روی پوست خود، در مقابل اشعهی فرابنفش مراقبت کنید. سولفوروفانی که در بروکلی وجود دارد از التهاب و قرمزی پوستی که در اثر تابش خورشید ایجاد شده را کاهش میدهد. مادهی سولفوروفان سلولهای پوست را برای تولید آنزیمهای محافظتی فعال میکند و این آنزیمها از سلولها در برابر اشعات مضر محافظت میکند.
تاثیر سولفوروفان بر دیابت
بیماری دیابت باعث آسیب دیدن رگهای خونی قلب میشود که مصرف کلم بروکلی باعث ترمیم این رگها میشود. ماده سولفوروفان باعث فعالیت برخی پروتئینها در بدن میشوند که سلولها و بافتهای بدن را در برابر مواد سمی و اکسید کننده محافظت میکنند.
فیبر فراوان موجود در بروکلی برای افراد دیابتی بسیار مفید است و این بیماران میتوانند برای کنترل دیابتشان این سبزی را در رژیم غذاییشان قرار دهند.
روشهای صحیح شستشوی بروکلی
استفاده از سبزیجات و میوهجات در رژیم غذایی برای داشتن تغذیه و بدنی سالم ضروری است ولی نه همراه حشرات و باکتریها. پس حتما قبل از مصرف آنها را با دقت بشوریم. مخصوصا سبزیجات خانوادهی کلم که برگهای فشرده و سفت دارند.
آب: کلم را زیر شیرآب گرفته، بوسیلهی دستتان یا برس خوب بشویید و بعد با دستمال تمیز خشک کنید.
سرکه: به مدت 5-10 دقیقه داخل سرکه قرار دهید. وقتی همه جای کلم خیس شد، آن را با آب شسته و با دستمال تمیزی خشک میکنیم.
آب نمک: کلم بروکلی را داخل آب نمک قرار میدهیم تا حشرات از آن خارج شوند. سپس با آب شسته و با دستمال تمیز خشک میکنیم.
انگل زدایی: کلم را به مدت 10 دقیقه داخل 3 لیتر آب ولرم حاوی یک گرم پودر پرکلرین 70% قرار میدهیم. پس از آن بروکلیها را جمع کرده و با آب شستشو میدهیم تا باقیماندهی مواد شیمیایی از آن خارج شود. در آخر خشک کرده و استفاده میکنیم.