فنون آشپزی معمولا گام به گام پیشرفت میکنند. به ندرت میبینید که چیزی از غیب بیاید و یکشبه نظر مردم را درباره یک حوزه آشپزی عوض کند. برای مثال، کیسهپزی یکی از این فنون است. اما در دنیای غذاهای گیاهی هیچ چیز مثل آکوافابا (aquafaba) نتوانسته تغییر ایجاد کند. آکوافابا به مایعی میگویند که درون قوطی دانههای گیاهی پخته شده قرار دارد.
استفاده از آن بسیار ساده است و جای تعجب دارد که اینقدر دیر کشف شده. اصول استفاده از آکوافابا چنین است: مایع داخل قوطی کنسرو نخود را (که همیشه دور میریختید) به داخل یک همزن برقی منتقل کنید. سپس آن را همبزنید و ببینید که چطور تبدیل به یک کَفِ خامهای صاف، سفت و بافتدار با چگالی زیاد میشود، صفاتی که خیلی شبیه ماحصل همزدن سفیده تخممرغ با شکر هستند.
شاید در اولین بار، به چشمهای خودتان اعتماد نکنید. جالب است، بدانید این پدیده جالب نه توسط آشپزها یا دانشمندان، بلکه توسط یک خواننده فرانسوی کشف شده که در تعطیلاتش مشغول یافتن جایگزینهای گیاهی برای تخممرغ بوده؛ بعدها این روش توسط یک مهندس نرمافزار امریکایی به محبوبیت عام رسید.
مواد لازم
برای تهیه مخلوط خشک:
- 280 گرم آرد
- 2 قاشق چایخوری خمیرمایه (مخمر)
- نصف قاشق چایخوری جوش شیرین
- یک قاشق چایخوری نمک
برای تهیه هر وعده پنکیک:
- 4 قاشق چایخوری آکوافابا از قوطی نخود (بقیه آن را برای دفعه بعد نگه دارید)
- 4 قاشق غذاخوری شکر
- دو پیمانه شیره گیاهی مغز بادام یا برنج یا سویا
- یک چهارم پیامنه روغن سبزیجات، و مقداری بیشتری برای پختن
- 2 قاشق چایخوری وانیل
- 2 قاشق چایخوری آب لیموترش
- 2 قاشق چایخوری سرکه قرمز یا سفید
- کره گیاهی یا شربت افرا یا عسل
طرز تهیه
1. برای مخلوط خشک: آرد، پودر خمیرمایه، جوش شیرین، و نمک را در کاسهای بریزید و هم بزنید تا یکنواخت با هم مخلوط شوند.
![پنکیک آکوافابا پنکیک آکوافابا](/Upload/Public/Content/Images/1396/09/21/0231500354.jpeg)
2. برای یک وعده پنکیک: آکوافابا و شکر را در یک همزن برقی بریزید و با سرعت زیاد، حدود 6 دقیقه هم بزنید. در این حین شیره گیاهی، روغن سبزی، وانیل، آب لیموترش، و سرکه را در یک کاسه دیگر مخلوط کنید. سپس مخلوط مواد خشک را به آنها اضافه کنید و با یک کفگیر هم بزنید (مخلوط را صاف نکنید). در آخر محلول آکوافابا را به آن اضافه کنید و هم بزنید.
![پنکیک آکوافابا پنکیک آکوافابا](/Upload/Public/Content/Images/1396/09/21/0231500713.jpeg)
3. یک تابه بزرگ روی شعله متوسط بگذارید تا برای 5 دقیقه گرم شود. سپس مقداری کره گیاهی یا روغن روی آن بریزید و پخش کنید طوری که به چشم نیاید. شعله را روی کم بگذارید و برای هر پنکیک یک چهارم پیمانه از مایع را روی تابه بریزید و بپزید تا روی آن حباب ظاهر شود و زیرش به رنگ قهوهای طلایی در آید. هر طرف تقریبا باید 3 دقیقه بپزد.
![پنکیک آکوافابا پنکیک آکوافابا](/Upload/Public/Content/Images/1396/09/21/0231500995.jpeg)
پنکیکها را بعد از پخت سریع سرو کنید و تابه را برای پخت پنکیکهای بیشتر تمیز و آماده نگه دارید. برای سرو از شربت افرا یا عسل استفاده کنید.