نظرتان راجع به پرورش گیاهان خانگی که در پایان بتوان آنها را خورد چیست؟! اگر موافق هستید پس اسفناج پرورش دهید!
کاشت اسفناج در آپارتمان و درون گلدان کاری بسیار ساده است و بهتر اینکه این گیاه میتواند اندکی کم نوری محیط را هم تحمل کند. تنها چیزی که نیاز دارید یک لبه پنجره باریک است! همین!
چه طور در گلدان اسفناج پرورش دهیم
– پرورش اسفناج به وسیله کاشت بذر
بذرها را در عمق 2 تا 3 سانتی متری خاک درون سینی کشت و یا گلدان بکارید. 4 تا 15 روز طول میکشد تا جوانه ها سر از خاک در بیاورند. مدت زمان جوانه زنی به عواملی مانند شرایط محیطی و گونه اسفناج کاشته شده بستگی دارد. اگر دانه ها را در سینی کشت کاشته اید، صبر کنید تا جوانه های در آمده 2 تا 3 برگی شوند و سپس آنها را با احتیاط به گلدان اصلی منتقل کنید.
– انتخاب گلدان
برای کاشت اسفناج گلدانی را انتخاب کنید که حداقل 15 تا 20 سانتی متر عمق داشته باشد. شما به گلدان خیلی عمیقی احتیاج ندارید اما سعی کنید گلدانی با دهانه باز تر انتخاب کنید. هم میتوانید از تعداد زیادی گلدان کوچک استفاده کنید و هر گیاه را در یک گلدان بکارید و هم میتوانید از یک گلدان بزرگ تر برای کاشت چند اسفناج با هم استفاده کنید.
– فاصله دهی
هر گیاه اسفناج یک فضای 7٫5 الی 8 سانتی متری برای رشد بهتر نیاز دارد اما اگر میخواهید برگهای بزرگ تری برداشت کنید به هر گیاه فضای بیشتری، مثلا 13 سانتی متر بدهید. اگر میخواهید گیاه را در زمان زودتری که برگها جوان تر و تردتر هستند برداشت کنید، پس فاصله کاشت بین اسفناجهاتان را به 5 سانتی متر کاهش دهید. گلدانهای مستطیل شکلتان را به 2 مربع تقسیم کنید و ببینید که اسفناجهاتان چقدر راحت تر رشد میکنند!
نیازهای اسفناج گلدانی
– مکان
اگر در فصل پاییز تصمیم به پرورش اسفناج گرفتهاید گیاه را در مکانی آفتابی و معتدل قرار دهید. چرا که روزها کوتاه تر اند و شدت نور خورشید کمتر است. اما اگر در بهار و تابستان اسفناج میکارید گیاه را در مکانی قرار دهید که مدتی از روز را در سایه باشد. مخصوصا در بعد از ظهرها. در مناطق استوایی و نیمه استوایی گیاه را در مکانی قرار دهید که مدت زمان زیادی از روز را سایه داشته باشد.
– خاک
برای کاشت اسفناج در گلدان خاکی قوی و خوب و سرشار از عناصر ارگانیک تهیه کنید. بافت خاک نباید سبک یا سنگین باشد. از خاک هایی که سوراخهای زهکش گلدان را مسدود میکنند استفاده نکنید. مهمترین فاکتور یک خاک خوب برای پرورش اسفناج در گلدان، زهکشی خوب آن است. دقت کنید که پی اچ خاک انتخابیتان خنثی باشد.
– آبیاری
از ایستابی و جمع شدن آب در گلدانهای اسفناجتان جلوگیری کنید چرا که باعث پوسیدگی گیاه و پیشرفت انواع بیماریهای قارچی و در نهایت مرگ گیاهتان میشود. هم چنین از خیس و مرطوب کردن شاخسار اسفناج پرهیز کنید. سعی کنید خاک را مرطوب، و نه خیس، نگه دارید. همیشه حواستان به باز بودن سوارخ های زهکش گلدان باشد.
– دما
دانه اسفناج در دماهای پایین مثل 4 درجه سانتی گراد و دماهای بالا جوانه میزند. بهترین دمای خاک برای پرورش اسفناج 10 تا 27 درجه سانتی گراد است. بیشتر گونههای اسفناج میتوانند دماهای پایین (منفی 6 درجه سانتی گراد) تا دماهای بالا ( 32 درجه سانتی گراد) را به آسانی تحمل کنند! زمانی که درجه حرارت محیط بالا میرود بهتر است اسفناجتان را در سایه قرار دهید و به طور منظم آبیاریاش کنید.
پرورش اسفناج در خانه
پرورش اسفناج در درون خانه و بر لبه پنجره (البته اگر فضای خانهتان محدود است) ایده محشری است چرا که این گیاه به آفتاب زیادی نیاز ندارد. هم چنین میتوانید سایر سبزیجات و گلها را بر لبه پنجره پرورش دهید.
– از اسفناجتان نگهداری کنید!
اسفناجهای گلدانی نگهداری و مراقبت زیادی را از شما طلب نمیکنند فقط آبیاری منظم، هر از گاهی کود دهی و خاک مناسب، اسفناجی شاداب و سرحال برایتان به ارمغان می آورد!
– کود دهی
برای برداشت اسفناجهایی سبز، خوشمزه و سالم از مصرف کود نیتروژن پرهیز کنید! میتوانید در زمان کاشت دانهها مقداری کمپوست یا مواد معدنی به خاک اضافه کنید. تغذیه گیاه با عصاره و شیرابه ماهی، کمپوست یا تفاله های چای در وسط فصل رشد، کودی ارگانیک، بسیار مقوی و خوب را در اختیار گیاه قرار میدهد. اگر در زمان کاشت اسفناجها فراموش کردید که به خاک کمپوست و مواد مغذی اضافه کنید، میتوانید بعد از کاشت گیاهانتان را با کودهای حاوی تمام عناصر معدنی، با فاصله زمانی مشخص، کود دهی کنید.
– مالچ پاشی
مالچ پاشی را حتی اگر اسفناجهایتان را در گلدان کاشته اید انجام دهید. مالچ پاشی با عناصر طبیعی باعث حفط رطوبت خاک میشود.
– آفات و بیماریها
درمورد اسفناجهای کاشته شده در گلدان خیلی نگران آفت و بیماریها نباشید چرا که به دلیل کوچک بودن فضای کاشت به راحتی میتوانید آنها را کنترل کنید. اما مواظب حشرات برگخواری مثل حلزان و لارو پروانه ها و آفات رایجی مثل شته ها باشید چرا که تشخیص به موقع آفات مبارزه با آنها را آسان تر میکند.
چند نکته برای پرورش اسفناج در مناطق گرمسیری
اگرچه اسفناج محصول فصول سرد سال است اما پرورش آن در مناطق استوایی و نیمه استوایی هم بسیار آسان است. به علاوه این گیاه را میتوان به عنوانی محصولی بدون فصل هم پرورش داد (اما نه در تابستان های خیلی گرم!). در مناطق استوایی گیاه را در سایه بکارید و مرتب آبیاری کنید تا دمای خاک پایین بیاید و مرطوب بماند. در مناطق گرم گیاهانی مانند اسفناج و کاهو شروع به زرد شدن پیش از موعد میکنند و به دانه میروند. مهمترین نکتهای که باید برای کاشت اسفناج در مناطق استوایی رعایت کنید، کاشت گونه هایی از اسفناج است که تحمل گرما را دارند، دیر رشد میکنند و زرد نمیشوند (واریته های آسیایی اسفناج به خوبی در آب و هوای گرم رشد میکنند).
و در نهایت … برداشت!
گیاه اسفناج 37 تا 50 روز بعد از جوانه زنی آماده برداشت است. این زمان بستگی به شرایط محیطی و گونه اسفناج دارد. میتوانید برداشت را زمانی که گیاه 5 تا 6 برگ سالم دارد شروع کنید. طول برگ ها حداقل 7 تا 10 سانتی متر است. ابتدا برگهای بیرونی را برداشت کنید و به برگهای جوان داخلی تر اجازه رشد بیشتر دهید. همچنین میتوانید کل بوته گیاه را با قیچی یا چاقو ببرید و برداشت کنید و ریشه را همچنان در خاک بگذارید. در این صورت گیاه دوباره رشد میکند و شاخ و برگ تولید میکند.
وقتی هوا گرم و مرطوب شود (درمناطق استوایی) گیاه شکلی قائم و راست به خود میگیرد و گل های زرد و کوچکی تشکیل میدهد. زمانی که گیاه وارد فاز زایشی، یعنی تولید گل و دانه، میشود طعم برگها عوض شده و تلخ میشوند. پس برای خوشمزه تر بودن اسفناجهایتان، آنها را قبل از وارد شدن به فاز زایشی و تولید گل برداشت کنید.
از اسفناجهای خوشمزهتان برای درست کردن سالاد و برانی استفاده کنید و خستگی پرورش آنها را از تن به در ببرید! نوش جان!