مصرف غذاهای چرب و سرشار از کربوهیدرات در شب باعث اختلال در عملکرد ساعت سلولی و احساس سستی و خستگی فرد در طول روز کاری می شود.
به گزارش به نقل از میزان، افزایش ترشح هورمون انسولین یکی از مهمترین عوامل اختلال در ساعت بیولوژیکی بدن است. ساعت بدن مسئول کنترل هوشیاری، الگوی خواب و تعدیل بسیاری از فرآیندهای فیزیولوژیکی بدن است.
ریتم مرکزی بدن هر روز با طلوع آفتاب مجددا راه اندازی میشود؛ نور آفتاب احساس شده توسط چشمها در بخشی از مغز به نام هسته suprachiasmatic پردازش میشود. پس از آن ترشح هورمونهای مرتبط با خواب، ریتم مرکزی را تنظیم میکنند. این قسمت از ساعت بدن تحت اختیار انسان نیست، ولی طیف گستردهای از سلولهای بدن دارای ساعتهایی ˈclocksˈهستند که متاثر از غذای مصرف شده است.
این ساعت سلولی نسبت به انسولین بسیار حساس است. مصرف غذاهای چرب و سرشار از کربوهیدرات در شب باعث اختلال در عملکرد ساعت سلولی و احساس سستی و خستگی فرد در طول روز کاری میشود.
برخی از اثرات اختلال خواب و کم خوابی عبارتند از:
• کوچک شدن مغز
• کاهش حافظه
• اختلال در حافظه کوتاه مدت
• افزایش استرس
• یبوست
• اختلال در هضم غذا
• اختلال در عملکرد کبد
• پیری زودرس
• زردی پوست
• ضعف اعصاب
آزمایشهای اولیه در این رابطه بر روی موش انجام شده است. ساعت بیولوژیک موش شبیه به انسان است.