فلفل دلمهای از خانواده فلفلهاست و به مرور که میرسد در مراحل مختلف تغییر رنگ میدهد؛ اگر قبل از رسیدن آن را بچینید سبز است، اگر مدتی بماند زرد و در نهایت قرمز میشود. فلفل دلمه ای سرشار از ویتامین C، بتاکاروتن و فلاوونوئیدهاست. فلفل هر چه رسیدهتر یعنی قرمزتر باشد، حاوی ترکیبات آنتیاکسیدانی بیشتری است. این آنتیاکسیدانهای قوی نیز به راحتی میتوانند از پس رادیکالهای آزاد بربیایند. فلفل دلمهای بیش از 90 درصد آب دارد و حاوی کالری کمی است، پروتئین ها و لیپیدهای (چربی) موجود در آن بسیار کم ولی در عوض سرشار از ویتامین C و ویتامین A است.
علاوه بر این موارد، فلفل دلمهای مقدار زیادی ویتامینها و مواد معدنی دیگری در خود دارد که میتواند بسیار برای بدن کمک کننده و منبع خوب تامین مواد معدنی و مغذی بدن باشد. پس چه بهتر که یک غذای خوشمزه هم با آن درست کنیم.
دلمهها انواع محتلفی دارند. اما فلفل دلمهای شکم پر، پرطرفدارترین و معروف ترین دلمهای است که برسر سفرهی ایرانیها قرار دارد.
مواد لازم برای فلفل دلمهای شکم پر:
- 1عدد پیاز
- 200 گرم گوشت چرخ کرده
- 80 گرم لپه
- نصف پیمانه برنج
- 200 گرم سبزی دلمه
- 2 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
- روغن به میزان لازم
- نمک به میزان لازم
- فلفل سیاه به میزان لازم
- زردچوبه به میزان لازم
- فلفل دلمهای 4 عدد
طرزتهیه فلفل دلمهای شکم پر:
برای تهیه فلفل دلمهای شکم پر ابتدا پیاز را خرد کنید.
لپه را چند ساعت زودتر خیس کنید سپس آن را کمی بپزید تا نیم پزشود. قبل از استفاده آب لپه را خالی کنید و لپه را آبکشی نمایید.
برنج را از چند ساعت قبل در آب نمک خیس کنید سپس نیم پز و آب کشی کنید.
جعفری، مرزه، ریحون، ترخون و تره را پاک کرده، خوب بشویید و خرد کنید. میتوانید کمی سبزی خشک شده به آن اضافه کنید.
اگر میتوانید از فلفل دلمهای رنگی استفاده کنید. سر فلفل آنها رو ببرید و تخمهای داخل آن را خالی کنید، توجه داشته باشید که سرهای فلفل دلمهای را دور نریزید.
برای تهیه این غذا ابتدا مقدار کمی روغن در تابه بریزید و با شعلهی متوسط پیاز را تفت دهید تا کمی نرم شود.
گوشت چرخ کرده را به پیاز اضافه کنید و آن را کمی تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند.
برنج و لپهی نیمپز شده، سبزی دلمه و رب گوجه فرنگی را به مواد اضافه کنید. نمک، فلفل، زرد چوبه و سایر ادویههای دلخواهتان را نیز به آن بیفزایید، مواد را خوب با هم ترکیب کنید و برای 20 دقیقه به آن فرصت دهید تا بپزد.
بعد ازاینکه مواد آماده شده سرد شد داخل فلفل دلمهایها را با این مواد پر کنید و سر فلفلها را روی آنها قرار دهید. قابلمهی مورد نظرتان را چرب کنید و دلمهها را در آن بچینید.
مقداری آب درون قابلمه بریزید، در قابلمه را بگذارید و برای 40 دقیقه با حرارت متوسط بپزید تا آب آن کاملا تبخیر شود. اگر دلمهها به صورت کامل پخته نشده بودند مقداری دیگری آب به آن اضافه کنید. همچنین میتوانید به جای اب کمی سس رقیق درست کنید و روی دلمهها بریزید.
طرز تهیه سس:
2 قاشق غذا خوری رب گوجه فرنگی را با روغن تفت دهید، یک لیوان آب اضافه کنید و به دلخواهتان ادویه و آبلیمو اضافه کنید. میتوانید چند آلو نیز داخل سس بریزید.
دلمهها را از قابلمه خارج کرده درون ظرف مناسب بچینید و داغ سرو کنید.