گل گاوزبان یکی از گیاهان شناخته شده برای اکثر افراد است و از قدیم به منظور آرامش بخشی کاربرد داشته است. از این گیاه در درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می شود. بهترین زمان مصرف این گیاه بعد از شام می باشد.
گل گاوزبان یکی از گیاهان مفید محسوب می شود که استفاده از گل و برگ آن رایج است. همچنین روغن دانه های این گیاه به عنوان دارو کاربرد دارد و یکی از غنیترین منابع اسیدهای چرب اصلی به شمار میرود. با توجه به خواص بی شمار این گیاه, مصرف آن باید در حد اعتدال صورت گیرد. در این مطلب با فواید و خواص گل گاوزبان و بهترین زمان مصرف آن آشنا می شویم.
مزایا و خواص گل گاوزبان
![خواص گل گاوزبان](/Upload/Public/Content/Images/1396/12/20/0722220200z.jpeg)
روغن دانه های گل گاوزبان به منظور درمان اختلالات پوستی نظیر اگزما, التهابات پوستی و ناراحتی های عصبی استفاده می شود. همچنین برای درمان آرتروز و مشکلات مفاصل, استرس, سندرم پیش از قاعدگی, دیابت, اختلالات بیش فعالی, سندروم حاد تنفسی, بروز درد و تورم ناشی از التهابات کاربرد دارد و با مصرف آن از ابتلا به بیماری قلبی و مغزی پیشگیری می شود.
گل و برگ گل گاوزبان برای درمان تب, سرفه و افسردگی استفاده می شود. به علاوه گل گاوزبان برای رفع مشکلات هورمونی نظیر نارسایی آدرنال کاربرد دارد و خون را تصفیه و ادرار را افزایش و از التهاب ریه ها جلوگیری می کند. این گیاه آرامش بخش است و تعریق را افزایش می دهد. مصرف گل گاوزبان توسط زنان شیرده, موجب افزایش شیر آن ها می شود و یکی از گیاهان دارویی برای درمان سرماخوردگی محسوب می شود. از این گیاه می توان در سالاد و سوپ استفاده کرد. در صنعت داروسازی از این گیاه در داروهای مراقبی پوست استفاده می شود. بنابراین خواص گل گاوزبان را به طور کلی می توان به صورت زیر بیان کرد.
-
بهبود عملکرد ریه در بیماران بدحال
شواهد زیادی نشان داده است که مصرف روغن دانه های گل گاوزبان, عملکرد ریه و دستگاه تنفسی را در افرادی که بدحال هستند و به مراقبت های ویژه نیاز دارند, بهبود می بخشد. همچنین این گیاه تاثیر فوق العاده ایی در درمان جوش ها و آفت های دهانی دارد.
یکی دیگر از خواص گل گاوزبان, بهبود در رشد و توسعه سیستم عصبی نوزادان نارس به خصوص پسران ( نوزادانی که زودتر از موعد مقرر متولد می شوند) است که به دلیل وجود مواد مغذی از جمله پتاسیم, روی, ویتامین C , ویتامین B و بتاکاروتن, اهن و کلسیم در آن است.
-
درمان آرتروز و کاهش التهاب مفاصل
برخی شواهد نشان داده است که مصرف روغن دانه های گل گاوزبان به همراه داروهای ضد درد یا ضدالتهابی ممکن است علائم بیماری آرتروز را بعد از گذشت 6 هفته, کاهش دهد.
![خواص گل گاوزبان](/Upload/Public/Content/Images/1396/12/20/0722270009w.jpeg)
از آن جایی که گل گاوزبان حاوی مقادیر زیادی کلسیم می باشد, مصرف آن ممکن است در درمان پوکی استخوان مفید باشد. مطالعات نشان داده است مصرف روغن گل گاوزبان به همراه روغن ماهی, تراکم استخوان را در سالمندان بهبود می بخشد.
یکی از مهمترین خواص گل گاوزبان, خاصیت تسکین دهندگی آن می باشد. به همین دلیل مصرف آن برای درمان بیماریهای عصبی , افسردگی و عدم تعادل روانی ناشی از دورههای قاعدگی و یائسگی توصیه می شود.
بهترین زمان مصرف گل گاوزبان
![اثرات گل گاوزبان](/Upload/Public/Content/Images/1396/12/20/07222707782.jpeg)
از آن جایی که گل گاوزبان حاوی مقادیر زیادی مواد شیمیایی نیز می باشد, مصرف زیاد با دوزهای بالا ممکن است به کبد صدمه وارد کند و حتی منجر به سرطان کبد شود. بنابراین توصیه می شود از مصرف بیش از حد این گیاه اجتناب شود. خوردن یک وعده دمنوش گلگاوزبان روزانه, برای افراد سالم مشکلی ایجاد نمی کند و از آن جایی که این گیاه خاصیت آرامش بخشی دارد, بهترین زمان مصرف آن, بعد از شام و قبل از خوابیدن است. از دیگر خواص گل گاوزبان, افزایش فشار خون است. به همین دلیل توصیه می شود دمنوش آن را با افزودن چند قطره آبلیمو میل کرد تا مشکلات جدی تری ایجاد نکند.