از پایان 6-4 ماهگی علاوه بر شیر مادر، باید غذای کمکی به کودک داد که ابتدا با فرنی شروع میشود و به تدریج سوپ، زردهتخممرغ، ماست و میوه و ... به آن اضافه میشود.
پس در پایان یک سالگی کودک میتواند اکثر مواد غذایی را بخورد. بنابراین میتوان به مرور دیگر به او شیر مادر را نداد و میتوانید به جای آن شیر پاستوریزه به او بدهید.
توجه داشته باشید از دادن مواد غذایی زیر به کودک زیر یکسال اجتناب کنید تا موجب بروز حساسیت های غذایی در او نشود.
شیرگاو- سفیده تخم مرغ- انواع توت ها- کیوی- گیلاس- آلبالو- بادام زمینی- پنیر- شکلات- میگو- فلفل- ادویه- ترشی- نمک- نوشابه های رنگی گازدار- لپه و نخود- عسل- اسفناج- کلم- قهوه و چای- آجیل- سوسیس- ذرت- دانه انگور- دانه کشمش.
هر وقت که دیدید تغذیه تکمیلی کودک، نیازهای غذایی او را بر طرف میکند و اگر شیر مادر را نخورد، لطمهای به سلامتی او وارد نمیشود، میتوانید دیگر شیر خودتان را به او ندهید.
البته زمان از شیر گرفتن نوزاد بستگی به شرایط مادر و کودک دارد. گاهی مادر شاغل است و میخواهد سریعتر کودک را از شیر بگیرد.
ولی اگر مادر خانهدار است و مشکلی ندارد میتواند مدت بیشتری به نوزاد شیر دهد. یا اگر کودک ضعیف و لاغر است، بایستی علاوه بر غذای کمکی برای مدت بیشتری به او شیر مادر را داد.
البته بعضی کارشناسان به دلایل زیر توصیه می کنند شیر دادن مادر به کودک تا پایان دو سالگی ضروری است .
زیرا:
1- هنوز بهترین منبع تأمین پروتئین برای کودک است.
2- تا حدود 30 درصد کالری مورد نیاز او را تأمین می کند.
3- مواد ایمنی بخش موجود در آن، طیف حفاظتی مهمی برای کودک دارد و این طفل نوپا را که بسیار متحرک و فعال است و با دست زدن به همه جا و همه چیز، خود را به سهولت در معرض بیماری قرار می دهد از ابتلاء به اسهال و سایر عفونت ها حفظ می کند.
4- تکامل عصبی و روانی کودک را که با شیرمادر آغاز شده ، با تداوم واستمرارآن در سال دوم زندگی ، کامل می کند.
5- نیازهای عاطفی و روانی او را که برای رشد و تکاملش بسیار ضروری هستند تأمین می کند.
6- با کاهش دفعات بیماری، اثر قابل توجهی در شرایط روحی و روانی و اقتصادی خانواده دارد.
7- اغلب کودکان در ایام بیماری کم اشتها هستند و به کمتر چیزی، به اندازه شیرمادر میل دارند و این منبع غذایی در ایام بیماری به بهبود آنان کمک می کند.
8- و بالاخره در جریان اسهال و استفراغ، هیچ چیز به اندازه شیرمادر برای کودک قابل تحمل نیست.
نکات مهم در تغذیه کودک در سال دوم زندگی شامل موارد زیر است که باید مد نظر داشته باشید :
1- ادامه تغذیه با شیرمادر همچنان مورد تأکید است.
2- شیرمادر بعد از صرف غذای کودک داده شود.
3- دفعات تغذیه به غیر از شیرمادر 4 تا 5 بار در روز است.
4- هنوز باید در غذا تغییراتی داد تا هضم آن آسانتر باشد ؛ زیرا اگر غذا یکباره و به صورت آنچه که در سفره خانواده است به کودک داده شود، ممکن است هضم آن برای او مشکل باشد. مثلا بهتر است برنج به صورت کته و کاملاً نرم شده باشد . می توان آن را با کمی آب خورش نرم وله کرد وبه کودک داد.
5- نیاز کودک به کلسیم و پروتئین توسط شیرمادر و مقدار ماست پاستوریزه ای که در روزمی خورد تامین می شود.
6- سفیده تخم مرغ کم کم به همان صورت که درمورد زرده تخم مرغ شروع شده بود به صورت کاملا پخته و سفت شده شروع ، و به تدریج یک سفیده کامل مصرف شود. می توان یک روز در میان یک تخم مرغ کامل به کودک داد.
7- کودک فعالانه در غذا خوردن دخالت داشته باشد و خود غذا را با دست یا قاشق کوچک بردارد و به دهان ببرد.
8- از 11 ماهگی به بعد ، زمان انتقال از غذاهای مخصوص به غذای سفره خانواده است.
9- حبوبات از مواد غذایی دارای پروتئین، کربوهیدرات و املاح است . درسال دوم به تدریج بر تنوع حبوبات مصرفی بیفزایید . می توانید آنها را به صورت کاملاً پخته شده همراه با سیب زمینی و با روغن یا کره و ترجیحاً روغن زیتون به کودک بدهید.
منبع :