فرنی غذایی تکمیلی برای کودکان شما
اگر در پایان 6 ماهگی غذای کمکی آغاز میشود بهتر است مادر مثلاً فرنی را با شیر خود درست کند و موادی که در آن استفاده میشود در درجه اول باید برنج باشد زیرا آلرژن بودن آن از هر ماده دیگری کمتر است.دادن گندم را باید تا پایان 8 ماهگی به تأخیر انداخت. اگر شیر مادر کفاف ندهد میتوان فرنی را با شیر پاستوریزه یا شیر گاو یا شیرهای مدت دار درست کرد.بادام را نیز میتوان آسیاب کرد تا دانه های آن قابل هضم باشد. میتوان حریره بادام را از صافی رد کرد و شیره آن را به شیرخوار داد.
مواد را باید به قدری ریز کرد که خوردن آن برای شیرخوار راحت باشد. بهتر است خود مواد جامد را هم به شیرخوار داد زیرا شیره آن بیشتر روغن و مواد جامد آن حاوی پروتئین است.بعد از فرنی و حریره نیز میتوان به شیرخوار سوپ داد. در سوپ باید از سادهترین مواد استفاده کنیم. به عنوان نمونه مقداری هویج، برنج و گوشت گوسفند را باید به حدی پخت که بتوان آن را له کرد تا قابل بلعیدن باشد.
بهتر است در ابتدا فرنی، حریره یا سوپ رقیقتر باشد و غلظت آن کمی از شیر مادر بیشتر باشد. به مرور میتوان غلظت آن را بیشتر کرد و در ظرف مدت کوتاهی به غلظتی شبیه حلیم رساند که به آسانی از قاشق نریزد. هر چه غذا رقیقتر باشد کالری آن کمتر است.به هر حال تمامی مواد غذایی را میتوان به مرور به کودک داد و اولویت بر آن است که غذاهایی به شیرخوار داد که کمترین اثر آلرژی زایی و بیشترین میزان کالری و مواد مغذی را داشته باشد. پرسش و پاسخ های زیر به شما کمک می کند تا بهترین انتخاب ها را داشته باشید.
آقای دکتر! آیا غذایی وجود دارد که بتوان گفت از نظر علمی بهترین غذا برای شیرخوار است؟
بله، اولین غذای کمکیای که به شیرخوار داده میشود، فرنی آرد برنج است که ساده، نرم و با کمترین امکان ایجاد آلرژی است. حریره بادام هم از اولین و مناسبترین غذاهاست زیرا بیشتر بچهها مزه آن را دوست دارند و بسیار ساده و زودهضم است. برای بعضی از شیرخواران که به نظر میرسد حریره بادام و فرنی دوست ندارند، میتوان یک حلقه موز رسیده یا یک تکه سیب درختی را پوست کند و رنده کرد و به فرنی یا حریره بادام افزود. «به» هم میوه خوشطعمی است و یک تکه «به» پختهشده، میتواند طعم غذای کودک را دلپذیرتر کند.
خیلی از مادرها با آب گوشت یا سوپ تهیهشده از گوشت شروع میکنند. این کار درست نیست؟
بهتر است هفته اول با حریره بادام و فرنی شروع شود و ادامه یابد و از هفتههای بعد، به مرور سوپ با استفاده از گوشت (در صورت دسترسی نداشتن به گوشت، میتوان از زرده تخممرغ استفاده کرد) تهیه شود. اضافه کردن گوشت به برنامه غذایی شیرخوار حتماً لازم است ولی استفاده از مغزها به خصوص استفاده از بادام با آن خواص عالی برای پختن اولین غذاها هم ضرورت دارد.فرنی ارزش غذایی بالایی دارد و موادترکیبی آن حاوی ویتامین ب و مفید برای بدن هستندُاگر به جای شکر در آن عسل بریزید تبدیل به یک معجون لاغری بی نظیر می شودیکی از وعدههای خوراکی بسیار خوشمزه که در گذشته به عنوان یک خوراکی چاق کننده شناخته میشد بر اساس پژوهشهای جدید برای تناسب اندام بسیار مفید است.
فرنی عسل به جای فرنی شکر شیر یک غذای مفید و کاملی است که از آن میتوان فرنی و شیربرنج تهیه کرد. فرنی ارزش غذایی بالایی دارد زیرا ترکیبی از شیر و نشاسته بوده و انرژی، فراوانی به فرد میدهد. مواد نشاستهای هم مثل شیر دارای ویتامینهای گروه B و روی هستند. البته اگر به جای افزودن شکر از عسل یا شیرههای گیاهی استفاده شود، مصرفشان مفیدتر خواهد بود.یادتان باشد که فرنی باید در حد اعتدال مصرف شود زیرا زیادهروی و یا به موقع مصرف نکردن آن میتواند زیانبار باشد. مصرف آن بعد از وعده غذایی اصلی توصیه نمیشود زیرا به خاطر کالری بالا باعث افزایش وزن و بالا رفتن تریگلیسیرید میشود.
شیربرنج و فرنی در صورتی در ماه رمضان توصیه میشوند که: اولا به صورت قسمتی از یک وعده غذایی خورده شود، ثانیا شیرینیشان محدود باشد و ثالثا در مصرفشان افراط نشود (حتی در افطار)؛ بعضی افرادی که روزه میگیرند، مخصوصا در تابستانهای گرم دچار افت قندخون میشوند و افت قندخون عصبانیت و سرگیجه را تجربه میکنند که در این زمان، خوردن غذاهای یادشده میتواند برای آنها کمککننده باشد.کارشناسان به افرادی که تمایل دارند تناسب اندام مناسبی به دست آوردند و در عین حال از خوردن غذاهای رژیمی بدشان میآید مصرف فرنی در وعدهی صبحانه به جای خوراکیهای رایج حاوی بلغور جوی دوسر را پیشنهاد میکنند.
گفتنی است، براساس تحقیقات دانشگاه ایالتی لوئیز یا نا در ایالات متحده افرادی که در وعده صبحانه به جای بلغور جوی دوسر از فرنی استفاده میکنند در طول روز کمتر دچار احساس گرسنگی میشوند و در نتیجه کمتر غذا میخورند.پژوهشگران این نتایج را با تحقیق انواع 217 مدل غذای مختلف وعدهی صبحانه به روی 43 داوطلب و بررسی وزن آنها در طول یک ماه دوره آزمایشی به دست آوردهاند. پژوهشگران البته توصیه میکنند افراد از فرنی بدون استفاده از شکر برای تناسب اندام استفاده کنند.
غلظت غذاها باید چقدر باشد تا بچهها بیشتر لذت ببرند؟
فرنی و سوپ باید با غلظت ماست باشد و هرچه سن بچه کمتر باشد و تازه خوردن غذا را آغاز کرده باشد، لازم است غذا رقیقتر باشد تا آن را به راحتی قورت بدهد. به مرور میتوان غلظت سوپ یا فرنی را بیشتر و آن را سفتتر آماده کرد. سوپی که با مخلوطی از گوشت، برنج و هویج تهیه میشود، باید با پشت قاشق له و با کمی ماست رقیق شود. برای این کار نباید از مخلوطکن استفاده کرد.از دادن برخی مواد غذایی تا قبل از یک سالگی به کودک خودداری کنید، این غذاها عبارتند از سفیده تخممرغ، شیر گاو، کلم، اسفناج، مرکبات، کیوی، پنیرهای سخت، آناناس، بادام زمینی و عسل
به مرور بایدسیبزمینی و به تدریج انواع سبزیها (کرفس، کدو خورشی، کدو حلوایی، لوبیا سبز و جعفری) را به سوپ افزود. یک نکته مهم دیگر این است که مقدار آهن گوشت ران مرغ بیش از سینه آن است. در صورت دسترسی نداشتن به گوشت، میتوان از حبوبات یا زرده تخممرغ استفاده کرد. البته حبوباتی مانند عدس، ماش و لوبیا هم مانند زرده تخممرغ میتوانند جایگزین گوشت شوند اما ارزش غذاییشان به اندازه گوشت نیست.
گردآوری: مجله ی اینترنتی دلگرم