شناسه : ۸۱۶۹۱۸ - چهارشنبه ۱۶ اسفند ۱۳۹۶ ساعت ۰۹:۲۰
غذاهایی که سوزش سر معده را تحریک میکنند
سوزش سرمعده یک مشکل رایج در بین بسیاری از افراد بالغ است و معمولا به صورت احساس درد در بخش فوقانی معده، مری به همراه احساس سوزش توضیح داده میشود
سوزش سرمعده یک مشکل رایج در بین بسیاری از افراد بالغ است و معمولا به صورت احساس درد در بخش فوقانی معده، مری به همراه احساس سوزش توضیح داده میشود. از علل اصلی سوزش سرمعده بازگشت اسید از معده به مری است که منجر به آسیب زدن به سلولهای تحتانی مری و در نتیجه احساس درد و سوزش میشود. به صورت طبیعی اسید معده نمیتواند به سمت مری فرار کند چرا که در انتهای مری دریچهای وجود دارد به نامه اسپینکتر. این دریچه حلقه مانند معمولا بسته است و فقط زمانی باز میشود که غذا باید از آن عبور کند. اما در افرادی که به مشکل رفلاکس اسید دچار هستند این ماهیچه معمولا ضعیف و شل میشود و این یک دلیل مهم است که چرا افراد که رفلاکس اسید دارند احساس سوزش سر معده میکنند.
برای بهبود این وضعیت داروهای مختلفی وجودد دارد اما دانستن نکاتی در رژیم غذایی نیز میتواند بسیار موثر باشد. در ادامه به تعدادی از مواد غذایی که میتواند این عارضه را تشدید کند پرداخته شده است.
باور غلط! غذاهای اسیدی مثل آب میوه طبیعی و غذاهای تند اثر زیادی در ایجاد رفلاکس اسید معده ندارند!
غذاهای حاوی چربی بالا
خوردن غذاهای چرب و حجیم یک عامل مهم سوزش سر معده است. مصرف غذاهایی مثل مغز، آجیل، آووکادو نیز میتواند منجر به تشدید رفلاکس اسید معده شود. این غذاها سبب شل کردن دریچه تحتانی مری میشود و زمانی که این ماهیچه شل شود اسید راحتتر به مری میرسد و احساس درد و سوزش ایجاد میکند. همینطور اینکه غذاهای چرب سبب آزادسازی برخی از هورمونها میشوند که در بدن فعالیت اسید معده را زیاد میکنند چون برای هضم غذاهای چرب به اسید بیشتری در معده نیاز است. به ویژه خوردن غذاهای بسیار چرب مثل فست فود و غذاهای آماده به طبخ باید محدود شود.
نعنا و عرق نعنا
شواهدی وجود دارد که مصرف نعنا علایم رفلاکس اسید معده را زیاد میکند. این عملکرد احتمالا با تحریک و باز نگاه داشتن دریچه تحتانی مری اتفاق میافتد که در افراد حساس به رفلاکس معده میتواند تجربهای ناخوشایند باشد.
شکلات از دیگر غذاهای پر مصرف است که منجر به تشدید رفلاکس اسید معده میشود. درست مانند غذاهای پر چرب شکلات نیز سبب شل کردن ماهیچههای تحتانی مری میشود و از این طریق فرار اسید از معده به مری را تشید میکند. از سوی دیگر شکلات سبب آزادسازی هورمون سروتونین میشود که این عارضه را تشدید میکند.
مصرف کردن غذاهای پر نمک منجر به افزایش رفلاکس میشوند که عامل مهمی در افزایش سوزش سر معده است. در یک مطالعه نشان داده است که در افرادی که با غذای خود نمک اصافه میکنند معمولا 70 درصد بیشتر با مشکل رفلاکس اسید معده روبرو هستند.
از غذاهای که مصرف آنها در افراد مبتلا به رفلاکس اسید معده باید محدود شود پیاز خام است. پیاز دارای ترکیبات خاصی از که منجر به شل کردن دریچه مری و همینطور افزایش فعالیت اسید معده میشود. از سوی دیگر پیاز حاوی فیبر تخمیری است که منجر به بالا رفتن نفخ معده و در نتیجه آن تشدید رفلاکس اسید معده میشود.