در سال 2012، یک متاآنالیز نشان داد که مصرف برنج سفید با ابتلا به بیماری دیابت، به ویژه در کشورهای آسیایی مرتبط است. حتی در آمریکا که مصرف برنج چندان زیاد نیست، مشخص شد که مصرف منظم برنج سفید با خطر بیشتر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط بوده است، در شرایطی که مصرف برنج قهوهای با کاهش خطر پیوند خورده بود. این نتایج پس از کنترل عوامل سبک زندگی و رژیم غذایی مانند سیگار کشیدن، ورزش کردن و مصرف گوشت قرمز، میوه و سبزیجات شکل گرفته بود. پژوهشگران این گونه نتیجهگیری کردند که حتی جایگزینی یک سوم برنج سفید مصرفی روزانه با مقدار مشابه از برنج قهوهای ممکن است خطر ابتلا به دیابت را به میزان 16 درصد کاهش دهد.
از زمان انتشار این تجزیه و تحلیل در سال 2012، مطالعهای دیگر در اسپانیا انجام شد و نشان داد که مصرف برنج سفید با کاهش خطر ابتلا به دیابت مرتبط است. در اسپانیا، برنج به طور معمول در تهیه پائلا استفاده میشود که اغلب با ادویه زعفران آماده میشود و پژوهش انجام شده نیز به این نکته اشاره داشت که این ماده غذایی ممکن است دارای خواص درمانی بالقوه در برابر دیابت باشد. افزون بر این، لوبیا نیز یکی دیگر از مواد غذایی پرمصرف به همراه برنج در اسپانیا است که به نظر میرسد ویژگیهای ضددیابتی دارد. در نتیجه، میتوان دریافت که استنباط روابط علت و معلولی از جمعیت حاضر در این مطالعه تا چه اندازه دشوار است، زیرا نمیتوانیم بر همه چیز کنترل داشته باشیم.
اما پژوهشگران به تازگی مطالعهای را با حضور زنان دارای اضافه وزن انجام داده و به طور تصادفی آنها را به دو گروه تقسیم کردند. یک گروه رژیم غذایی کاهش وزن به همراه یک فنجان برنج سفید پخته در روز را دنبال کرده و گروه دیگر همان رژیم غذایی به همراه یک فنجان برنج قهوهای پخته در روز را مصرف میکردند.
پس از 6 هفته، اعضای دو گروه جابهجا شدند و گروه برنج سفید مصرف برنج قهوهای را آغاز کرده و بالعکس. در همین راستا، پژوهشگران دریافتند زمانی که شرکتکنندگان برنج قهوهای مصرف میکنند به طور قابل توجهی کاهش وزن بیشتر، به ویژه در ناحیه دور کمر و کفلها، فشار خون پایینتر و التهاب کمتری را تجربه میکنند. پژوهشگران اثراتی مشابه را برای افراد مبتلا به پیشدیابت مشاهده کردند و مصرف برنج قهوهای به جای برنج سفید به کاهش وزن بیشتر، کاهش بیشتر اندازه دور کمر، و سطوح فشار خون بهتر منتج شد.
برنج قهوهای نه تنها میتواند به خلاص شدن از چربی شکمی کمک کند، بلکه عملکرد خوب و درست شریانی را نیز حفظ میکند. قند خون بالا میتواند شریانهای انسان را سفت و سخت سازد و توانایی آنها در کسب آرامش را بدون در نظر گرفتن اینکه به دیابت یا پیشدیابت مبتلا باشید یا فردی سالم محسوب شوید، کاهش دهد.مصرف برنج قهوهای در مقایسه با برنج سفید میتواند به کاهش قند خون کمک کند. از این رو، مصرف برنج قهوهای به جای برنج سفید به حفظ عملکرد درست شریانها کمک میکند. بررسیهای صورت گرفته نشان دادهاند که یک ساعت پس از مصرف یک فنجان برنج سفید پخته عملکرد شریانی در افراد مبتلا به سندرم متابولیک افت میکند، اما این مسئله برای برنج قهوهای صادق نیست.
به رغم تمام فواید برنج قهوهای، آسیاییها اغلب برنج سفید را ترجیح میدهند، زیرا آن را نرمتر و خوشمزهتر از برنج قهوهای میدانند. اما طی یک مطالعه با حضور گروهی از افراد بزرگسال چینی، پژوهشگران دریافتند افراد کمی زحمت امتحان کردن برنج قهوهای را به خود دادهاند. پیش از مصرف برنج قهوهای بیشتر شرکتکنندگان بر این باور بودند که برنج سفید از نظر مزه و کیفیت بهتر از برنج قهوهای است. اما پس از خوردن یک وعده کوچک و چشیدن مزه برنج قهوهای، بیشتر آنها نظرشان
عوض شد.
منبع: کیهان