خواص پیاز خام برای سلامتی
پیاز نوعی گیاه غدهای گوشتی و زیرزمینی از خانواده لاله است و نام علمی آن ALLIUM CEPA L می باشد. عموماً، پیاز به بخشی از گیاه اطلاق می شود که هر گیاهی از طبقه آلیوم ها دارای آن است. اما معمولاً منظور از پیاز، گیاه تند مزه ای است که بوی تندی هم دارد و در تهیه انواع غذاها به عنوان نوعی ماده ی طعم دهنده از آن استفاده می کنیم.
به کرات مشاهده شده که هرچه پوست پیاز، زیادتر و کلفت تر باشد، زمستان طولانی تر و سخت تر خواهد بود. این امر نشان دهنده این است که طبیعت برای حفظ گیاه پیاز از سرمای سخت زمستان، از پوشش های ضخیم برای پوشاندن پیاز استفاده می نماید.
پیاز یکی از قدیمی ترین گیاهان زراعی بوده که از هزاران سال قبل، به عنوان طعم دهنده ی غذاها و همچنین دارو از آن استفاده می شده است.
در حدیثی از رسول اکرم(ص) وارد شده است که فرموند: وقی که وارد شهر و محلی شدید، از پیاز آنجا بخورید تا بیماری آن محل را از شما دور سازد.
پیاز یکی از پر مصرفترین و پر طرفدارترین مواد غذایی موجود در هر آشپزخانهای است.
بیخود نیست وقتی کودکی را پشت سر میگذاریم یکی از طرفداران پر و پا قرص این مادهی غذایی میشویم. چون همین پیاز خودمان ضدسرطان و ضد دیابت است، باعث جریان بهتر خون میشود، با کلسترول بالا مقابله میکند و غیره. با ما همراه باشید تا بگوییم این مادهی غذایی چه خواصی دارد و چگونه باید از آن استفاده کنید تا خواص بیشتری عایدتان شود.
پیاز خواص ضد سرطانی دارد
پیاز از ابتلا به برخی از سرطانها پیشگیری میکند و حتی میتواند جلوی رشد سلولهای سرطانی را بگیرد. نتایج پژوهشهای متعدد نشان میدهد که پیاز میتواند باعث پیشگیری از سرطان معده و سرطان لولهی گوارش شود.
میپرسید چرا؟ به خاطر این که پیاز حاوی آنتیاکسیدانهایی مثل آنتوسیانین و کرستین است که خواص ضدسرطانی دارند. نتایج یک پژوهش فرانسوی که روی موشهای مبتلا به سرطان کولون انجام شده نشان میدهد عصارهی پیاز میتواند جلوی تکثیر سلولهای سرطانی را بگیرد.
روش مصرف
البته که نمیشود مثلاً یک قابلمه پیاز بار بگذارید و میل کنید. همیشه پیاز برای طعمدار کردن خوراکیها استفاده میشود. بهتر است بدانید که پیاز سفید در مقایسه با پیاز قرمز یا زرد حاوی آنتی اکسیدانهای کمتری است. پیاز را با مواد غذایی دیگر که سرشار از آنتیاکسیدان است مصرف کنید مثل سبزیجات رنگی.
پیاز را به صورت خام یا پخته وارد برنامهی غذاییتان بکنید؛ اما توجه داشته باشید که در پخت آن از روغن بیش از اندازه استفاده نکنید.
پیاز با کلسترول مقابله میکند
پیاز خواص ضد کلسترولی دارد. این خاصیت پیاز مدیون خواص آنتیاکسیدانی و امگا 3های موجود در آن است. در واقع پیاز به کمک امگا3های خود به کاهش میزان تری گلیسیرید خون کمک میکند. تری گلیسیریدها چربیهایی هستند که بدن به عنوان انرژی از آنها استفاده میکند.
پیاز از ابتلا به برخی از سرطانها پیشگیری میکند و حتی میتواند جلوی رشد سلولهای سرطانی را بگیرد. نتایج پژوهشهای متعدد نشان میدهد که پیاز میتواند باعث پیشگیری از سرطان معده و سرطان لولهی گوارش شود.
هنوز به طور دقیق ارتباط بین تری گلیسیرید و کلسترول مشخص نشده است اما متخصصان بر این باورند زمانی که میزان تری گلیسیرید بالا میرود میزان کلسترول خوب کاهش مییابد و به این ترتیب کلسترول بد خطرناکتر شده منجر به بسته شدن رگهای خونی میشود.
روش مصرف
برای استفاده بیشتر از آنتیاکسیدانها از پیاز قرمز یا زرد استفاده کنید. میتوانید از پیاز خام برای تهیهی انواع سالادها استفاده کنید. زمانی که میخواهید پیاز را بپزید و یا سرخ کنید از روغن زیاد استفاده نکنید. پیاز خام آنتیاکسیدانهای بیشتری دارد. پخت و پز میزان آنتی اکسیدانهای این مادهی غذایی را به میزان کم کاهش میدهد.
توجه داشته باشید که پیاز به تنهایی معجزه نمیکند. زمانی خواص این مادهی غذایی بیشتر میشود که در چهار چوب یک تغذیه سالم و متنوع حاوی میوه و سبزیجات سرشار از آنتیاکسیدان مصرف شود.
آیا پیاز برای رگهای خونی مفید است؟
اگر چه این خاصیت پیاز به پای سیر نمیرسد اما باید بدانید که پیاز به گردش خون بهتر کمک زیادی میکند. نتایج یک پژوهش انگلیسی نشان میدهد افرادی که روزانه سوپ پیاز میخورند کمتر دچار انباشتگی جرم در رگهای خونیشان میشوند. البته مطالعات در این زمینه همچنان ادامه دارد.
در واقع پیاز حاوی آنتیاکسیدانها و ترکیبات سولفیدی (گوگرددار) است و برای همین برای رگها مفید است. همچنین باید بدانید که این ماده غذایی مفید حاوی امگا 3 نیز هست که میزان کلسترول خون را پایین میآورد. پتاسیم موجود در آن، نمک بیش از اندازهی بدن را دفع میکند و برای همین قلب و رگهای خونی را در سلامت نگه میدارد.
روش مصرف
حتماً سر سفره پیاز خام داشته باشید. در تهیهی سالادهایتان از این مادهی غذایی غافل نشوید. توجه داشته باشید پیاز خام حاوی آنتیاکسیدانهای بیشتری است.
پیاز همیار لاغری
اصلاً هر مادهی غذایی که باعث لاغری شود عزیزتر است. اگر میخواهید لاغر شوید پیاز را وارد برنامهی غذاییتان بکنید. اول به خاطر این که پیاز حاوی فیبر است. فرقی نمیکند که خام باشد یا پخته! فیبرهای موجود در آن داخل دستگاه گوارش حجیم میشود و برای همین احساس گرسنگی را کاهش میدهد.
این مادهی غذایی همچنین ادرارآور است و به دفع سموم بدن کمک میکند. در نهایت باید بگوییم که پیاز میزان تری گلیسیرید خون را کاهش میدهد. تری گلیسیریدها چربیهای انباشته شده در بافتهای چربی بدن هستند که در شکم، رانها و غیره انباشته میشوند.
روش مصرف
فرقی نمیکند چه پیازی باشد! اگر میخواهید لاغر شوید پیاز سفید، قرمز، زرد، خام و پخته میل کنید. توجه داشته باشید که در پخت آن از روغن بیش از حد استفاده نکنید.
پیاز خواص ضد دیابتی دارد
پیاز یک مادهی غذایی مفید برای بیماران مبتلا به دیابت است. به عقیدهی برخی از متخصصان نباید در مصرف آن زیادهروی کرد زیرا حاوی میزان قابل ملاحظهای گلوسید است. اما همین پیاز تری گلیسیرید خون را کاهش میدهد. همان کاری که انسولین به ویژه در افراد مبتلا به اضافه وزن انجام نمیدهد. واقعیت این است که پیاز حاوی مادهای به نام گلوکوکینین است که حرف و حدیث زیادی در مورد آن وجود دارد. به عقیدهی برخی از متخصصان این ماده میزان قند خون را کاهش میدهد.
به عقیدهی برخی دیگر گلوکوکینین باعث تحریک پانکراس میشود که وظیفهی کنترل میزان گلوکز را دارد. در هر حال تأثیری که پیاز در مقابله با مشکلات قلبی عروقی دارد برای افرادی که از دیابت نوع دو رنج میبرند و یا پتانسیل ابتلا به آن را دارند مفید است.
روش مصرف
بهتر است در این مورد نظر پزشک معالج خود را جویا شوید. در واقع پزشک شما بهتر میتواند تشخیص دهد که شما میتوانید از پیاز استفاده کنید یا نه.
با بوی بد دهان بعد از مصرف پیاز چه کنیم؟
خیلیها از ترس بوی دهان از مصرف پیاز خام خودداری میکنند. با این حال مقابله با بوی بد دهان بعد از خوردن پیاز خام کار چندان سختی نیست. کافی است مقداری جعفری، موز یا کیوی میل کنید. بعد از مصرف سیر یا پیاز مقداری جعفری خام بجوید. خواهید دید که موثر واقع میشود.
پیاز گیاهی با خواص دارویی بسیار زیاد
خواص داروئی : پیاز از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و دارای خواص بسیاری است که در یک مقاله نمی توان گنجانید.
دانشمندان معتقدند که، مصرف پیاز خام برای رفع ناراحتیهای حاصل از آشامیدن آبهای مختلف در هنگام مسافرت و جلوگیری از ناراحتیهای ناشی از هوای آلوده، مفید میباشد.
پیاز خام، برای پوست، موهای سر، کلیهها و مثانه مفید است. پیاز پخته، ملیّن (نرم کننده) است و برای کسانی که رودهی ضعیفی دارند، غذای مناسبی است. البته سرخ کردن پیاز با روغن، آن را سنگین می نماید، مگر آنکه زیاد سرخ نشود و روغن کمی مصرف گردد. پیاز نیز مانند سیر خاصیت ضدعفونی دارد و قادر است از تجمع پلاکت ها جلوگیری کند و در تجزیه ی فیبرین(لخته ی خون) دخالت نماید.
1 – پیاز به علّت داشتن فسفر ، کارهای فکری را آسان می کند.
2 – برای افرادی که دچار بی خوابی هستند، مفید است و در صورت مصرف زودتر خواب به سراغ آنها خواهد آمد.
3 – پیاز، برای کودکان کم رشد و پیرمردان ضعیف مفید است.
4 – برای جلوگیری از خون دماغ می توانید چند قطره سرکه را روی پیاز رنده شده بریزید و آب آن را در بینی بچکانید، تا از خونریزی جلوگیری نماید.
5 – پیاز لثهها را تقویت می کند و رنگ چهره را روشن می سازد.
6 – پیاز سرشار از ویتامینهای A و B و C می باشد ونیزدارای آهن، آهک، فسفر ، پتاسیم ، سدیم ، گوگرد، ید،سلنیوم، سیلیس و قند است که به طور مستقیم جذب بدن می شود.
7 - پیاز به علت داشتن گوگرد ضد عفونت خون است. وقتی گوگرد وارد خون و ریهها گردد با عفونتهای مجاری تنفسی، مانند آسم ، برونشیت و گریپ و غیره مبارزه می کند.
8 – یک پزشک هندی به نام مِنون در پی تحقیقات دو ساله ی خود در دانشکده ی پزشکی، دانشگاه نیوکاسل انگلستان، اعلام نمود که: پیاز خام، پخته و یا سرخ کرده از تشکیل لخته های خون در رگ ها جلوگیری نموده و مانع از بروز سکته ی قلبی و مغزی می شود.
9 – پیاز قادر است که کلسترول و چربی های خون را کاهش داده و از انعقاد خون داخل رگ ها جلوگیری نماید.
10 – پیاز قادر است خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش دهد.
11 – خوردن پیاز همراه با غذاهای چرب، مخصوصاً در مهمانی ها یا مسافرت ها، سبب هضم چربی ها می شود.
12 – در استعمال خارجی، پیاز پخته، تسکین دهنده ی سوختگیها و بواسیر است.
13 – مرهمی که از پیاز خام رنده شده درست می کنند اگر به پایین شکم بگذارند، خروج ادرار را آسان میسازد و اگر بر روی پیشانی گذاشته شود سردردهای شدید نیمه ی سر و سردردهای عصبی را آرام میکند.
14 – تحریکی که در هنگام پوست کندن پیاز حاصل می شود، دردهای شدید نیمه ی سر ( میگرن ) را بر طرف کرده و زکامی را که تازه شروع شده است از بین می برد.
15 – برگ های سبز پیازچه که بیش تر هنگام بهار یافت می شود، دارای مقدار زیادی ویتامین C است.
16 – پیاز،تقریبا تمام خواص سیر را در معالجه ی فشارخون، مرض قند، درمان بیماری کرمک و غیره را دارد.
17 – مصرف پیاز پخته، باعث لینت یا نرمی مزاج میشود.
18 – پیاز پخته، حبس البول و کم شدن ادرار را شفا می دهد و ادرار آور خوبی است.
19 – مصرف پیاز پخته به هر شکل که باشد برای رفع ناراحتی های روحی مفید است.
20 – مصرف پیاز پخته شده در سرکه، برای تقویت هاضمه، زردی (یرقان) ، ورم طحال و استفراغ صفراوی مفید است.
21 – اگر با آب پیاز چیزی روی کاغذ بنویسید، دیده نمی شود ولی همین که آن را گرم کنید و حرارت دهید، کلمات ظاهر می گردد.
22 – وجود ترکیبات گوگردی در پیاز، موجب جلوگیری از تجمع پلاکت ها شده، از لخته شدن خون داخل رگ ها پیشگیری می نمایند.
23 – آب پیاز برای دندان درد مفید است. برای تسکین درد باید آب پیاز را روی دندان ریخت و کمی نگاه داشت، این عمل را میتوان با پنبه انجام داد.
24 – برای برطرف ساختن صدای داخل گوش میتوان پنیه ای را به پیاز آغشته کرد و در گوش قرار داد. به زودی صدای گوش شما برطرف می شود.
25 – خوردن پیاز خام در روز خستگی شما را برطرف می نماید و اعصاب را تسکین می بخشد.
26 – برای معالجه ی ترک خوردگی دست، یک پیاز تازه را رنده کنید و آب آن را به مدت 12 دقیقه روی دست خود بمالید. اگر هر روز دو بار این کار انجام شود، ترک های دست شما بهبود خواهد یافت.
27 – برای معالجه ی ورم و آماس بدن می توان 2عدد پیاز را رنده نمود و یک لیتر شیر که به جوش آمده است را داخل آن ریخت و پس از 24 ساعت که دم کشیده و سرد شد، آن را صاف نمود و هر روز سه لیوان کوچک از آن را نوشید.
28 – برای درمان نیش زنبور و مگس می توانید یک پیاز تازه را رنده کنید و آب آن را به صورت پماد و مرهم روی محل نیش زدگی بگذارید. پس از مدتی ورم کم شده و درد تسکین پیدا می کند.
29 – برای معالجه ی کورک و دمل نیز می توان از روش بالا سود جست.
30 – پیاز به دلیل داشتن موادی از جمله پروستاگلاندین ها، رگ های خونی را گشاد می کند و موجب کم شدن فشار خون می شود.
31 – پیاز دارای مخمر است که برای آسان نمودن هضم نشاسته مفید است. باید توجه داشت هضم پوست های نازکی که ورق پیاز را پوشانده خیلی دشوار است و باید هنگام مصرف آن را جدا نمود.
32 – پیاز اشتها آور و کاهش دهنده ی ناراحتیهای مربوط به نفخ شکم و غیره است.
33 – پیاز برای پیش گیری از ابتلا به تصلب شرایین هم به کار می رود. سازمان بهداشت جهانی مصرف پیاز را برای درمان نارسایی های رگ های خونی سالمندان توصیه نموده است.
34 – پیاز به واسطه ی داشتن انسولین گیاهی، موجب شفای بیماری دیابت می گردد، پس برای اشخاص مبتلا به بیماری قند مضر نیست.
35 – پیاز دارای هورمون دیاستازی است که غدد اشک و آمیزشی و گوارشی را تقویت می کند. این مواد در اثر حرارت از بین می روند. بنابراین پیاز پخته در نیروی جنسی و هاضمه تأثیری ندارد و اشک آور هم نیست.
36 – بو کردن آب پیاز به ویژه زمان پوست گرفتن آن، برای به هوش آمدن فردی که سست یا بی هوش شده و همچنین برای رفع تشنج ، بسیار مفید است.
دیگر تحقیقات پزشکی نشان می دهد پیاز خام تنظیم کننده قند خون است و خوردن آن به هنگام سرماخوردگی یکی از عوامل موثر در بهبودی است چرا که حالت آنتی بیوتیک دارد و باکتری ها را از بین می برد اما در رابطه با ویتامین های این خوردنی اعجاز آمیز باید گفت : پیاز دارای ویتامین های A , B , C و همچنین دارای آهن ، گوگرد ، فسفر، کلسیم ، پتاسیم ، سدیم و ید می باشد که به هضم غذاهای نشاسته ای کمک می کند . از این رو می گویند با برنج پیاز بخورید همچنین وجود (( سیلیس )) در پیاز باعث می شود که استخوانها محکم و عضلات تقویت شود .
گردآوری توسط : مجله دلگرم