برنج قهوه ای جنگجوی بیماری دیابت
غلات کامل یا سبوسدار بخش مهمی از هر رژیم غذایی را تشکیل میدهند و از جمله سالمترین مواد غذایی محسوب میشوند که بهتر است همه گروههای سنی از آن استفاده کنند.
برنج قهوهای نیز در زمره غلات کامل قرار دارد. این نوع برنج، طبیعی و تصفیه نشده است. بسیاری از مردم مصرف برنج قهوهای را به خاطر خواص سلامتی که دارد به برنج سفید ترجیح میدهند.
برنج قهوهای؛ مفید برای کاهش خطر ابتلا به دیابت
برنج قهوهای بهتر از برنج سفید بوده و بر اساس نتایج پژوهشهای اخیر میتواند خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد.
شرایطی را در نظر بگیرید که یک نفر پاکت شکر را باز کرده و در دهانش خالی کند. این تا حدودی شبیه وضعیتی است که با خوردن برنج زیاد به وجود میآید. یعنی آسیب شکر و برنج زیاد یکی میشود.
برنج سفید به این دلیل سفید رنگ است که آسیاب و تصفیه میشود. برای همین هم ارزش غذایی آن تا حدود زیادی از بین رفته و تبدیل به گلوسید «خالی» میشود.
اما شرایط برنج قهوهای کاملاً متفاوت است. این نوع برنج آسیاب نشده و برای همین خواص مغذی آن حفظ شده است.
به همین دلیل جای تعجب نیست که نتایج پژوهشهای اخیر نشان میدهد برنج قهوهای قادر است خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد.
برنج قهوهای یک جایگزین مناسب برای برنج سفید محسوب میشود زیرا تصفیه نشده (یا کمتر شده) و خواص مغذی و پوستهی خود را حفظ کرده که حاوی فیبر نامحلول در آب است
نتایج این پژوهش اروپایی نشان میدهد اگر شما به جای حدود 340 گرم برنج سفیدی که در هفته مصرف میکنید برنج قهوهای مصرف کنید میزان ابتلا به دیابت 16 درصد کاهش مییابد؛ و اگر به جای مصرف برنج سفید، دانه های کامل را جایگزین کنید این خطر را به میزان 36 درصد بیشتر کاهش میدهید.
شاخص گلیسمی برنج سفید مانند شکر بالا است.
برای همین مصرف زیاد برنج سفید نیز مانند مصرف شکر مشکلساز خواهد شد. برنج قهوهای یک جایگزین مناسب برای برنج سفید محسوب میشود زیرا تصفیه نشده (یا کمتر شده) و خواص مغذی و پوستهی خود را حفظ کرده که حاوی فیبر نامحلول در آب است.
توجه داشته باشید که جو، جو دو سر و سبوس جزو دانههای دیگری هستند که خواص بیشتری از برنج سفید دارند و بهتر است در الویت قرار بگیرند.
در این مطلب به برخی از این خواص پرداختهایم:
1- از پیشرفت دیابت پیشگیری میکند
محققان دانشگاه هاروارد میگویند مصرف 2 بار برنج قهوهای در هفته از خطر پیشرفت دیابت پیشگیری میکند.
این محققان پی بردهاند با مصرف 50 گرم برنج قهوهای در روز، میتوان از خطر ابتلا به دیابت نوع 2 تا 16 درصد و نیز با مصرف دیگر غلات کامل مانند جو و گندم کامل، خطر ابتلا به این بیماری را تا 36 درصد کاهش داد.
2- سرشار از فیبر است
برنج قهوهای 14 درصد از مقدار نیاز توصیه شده روزانه بدن به فیبر را که ماده غذایی مهمی برای پیشگیری از ابتلا به سرطان روده و سینه محسوب میشود تامین میکند.
مصرف فیبر خواص مفید بسیاری برای بدن دارد که سلامت دستگاه قلبی عروقی جزوی از آنها است.
3- منبع خوبی از منگنز و سلنیوم است
مصرف یک پیمانه برنج قهوهای 88 درصد از مقدار نیاز توصیه شده روزانه بدن به منگنز را که نقش مهمی در مبارزه با رادیکالهای آزاد ایفا میکند، تامین میکند.
منگنز همچنین در کسب انرژی از پروتئین و کربوهیدراتها و نیز سنتز کردن اسیدهای چرب نقش اساسی را بر عهده دارد.
سلنیوم نیز نقش مهمی را در فرآیند آنتیاکسیدانها برعهده دارد و میتواند سلولهای سرطانی را تخریب کرده و حتی DNA را نیز تعمیر کند.
سلنیوم در تنظیم متابولیسم هورمون تیروئید و عملکرد سیستم ایمنی بدن نیز اهمیت اساسی دارد.
4- از افزایش وزن پیشگیری میکند
نتایج تحقیقات دانشگاه هاروارد حاکی از آن است زنانی که غلات کامل ازجمله برنج قهوهای را در برنامه غذایی خود وارد کردهاند بسیار بهتر از دیگران توانستهاند به وزن ایدهال خود دست یافته و آن را نیز حفظ کنند.
5- مقدار کلسترول بد را کاهش میدهد
تحقیقات نشان داده روغن برنج قهوهای سطح کلسترول بد ( LDL) را تا 70 درصد کاهش میدهد و نیز رژیم سرشار از غلات کامل، سطح کلسترول خوب (HDL) را افزایش میدهد.
6- منبع خوبی از فیتونوترینتها است
فیتونوترینتها ترکیباتی هستند که به طور طبیعی در گیاهانی یافت میشوند که دارای خواص ضد التهابی بوده و تمایل دارند به عنوان یک آنتیاکسیدان عمل کنند.
برنج قهوهای منبع خوبی از این ترکیبات گیاهی به خصوص فنولیکها محسوب میشود.
7- خطر ابتلا به آسم کودکی را کاهش میدهد
آسم، بیماری بسیار رایجی در میان کودکان است که با ابتلا به آن کودکان مجبور به غیبت چند روزه در سر کلاسهای درس میشوند. اما کودکانی که مقدار زیادی غلات کامل را همراه با ماهی میخورند احتمال ابتلا به این بیماری را تا 50 درصد در خود کاهش میدهند.
بررسیها نشان داده مصرف میوه و سبزیجات و حتی لبنیات تاثیر زیادی بر کاهش آسم کودکی ندارد اما مصرف غلات کامل و ماهی تاثیر به سزایی دارد.
8- سلامت استخوانها را افزایش میدهد
برنج قهوهای منبع خوبی از منیزیم است - ماده معدنی که در سلامت استخوانها نقشی اساسی دارد.
تنها مصرف یک پیمانه برنج قهوهای، 21 درصد از مقدار نیاز توصیه شده روزانه بدن به منیزیم را برطرف میکند.
گردآوری توسط : مجله دلگرم