کاکائو و خاصیت های درمانی اش
کاکائو محصول دانه درخت کاکائو می باشد ، درخت کاکائو درخت کوچکی است که منشاءاولیه آن آمریکای مرکزی و کشور مکزیک می باشد ، ولی امروزه به علت استفاده های فراوانی که از دانه های آن به عمل می آید در اغلب نواحی مستعد دنیا پرورش می یابد، طول ساقه آن در محصول پرورش یافته به ارتفاع 5 الی 6 متر و در انواع وحشی به 10 الی 12 متر می رسد
کاکائو دارای برگهای بزرگ ، منفرد ، با دمبرگ کوتاه ، بی کرک ، شفاف و شامل دو زائده زیر برگ می باشد.
گلهای آن کوچک به رنگ مایل به قرمز فاقد بو و مجتمع به صورت دسته هائی 6 الی 7 تایی است که بر روی تنه درخت یا شاخه های مسن و همچنین شاخه های جوان ظاهر می گردند
کاکائو به عنوان دارویی انرژیبخش، شادیآفرین و تقویتکننده قلب شناخته میشود.
در بعضی از مطالعات ثابت شده است کاکائو باعث کاهش فشار خون و تنظیم کلسترول بد در خون میشود.
این گیاه به عنوان ضدعفونیکننده و انگلکش نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
از خواص دیگر کاکائو میتوان به خاصیت ادرارآوری، قاعدهآوری و سقطکنندگی آن اشاره کرد.
در بعضی از نقاط دنیا از کاکائو برای درمان طاسی، سوختگی، سرفه، خشکی لبها و چشم استفاده میکنند.
کاکائو انرژیبخش بوده و باعث از بین رفتن بیحالی، سختیهای زایمان ، حاملگی و روماتیسم میشود.
محلیها از کاکائو در درمان مارگزیدگی و جراحتها نیز بهره میبرند.
به علت وجود تانن در پوسته و ریشه کاکائو، فعالیت ضدتوموری برای این گیاه نیز پیشبینی شده است.
کاکائوی خالص و تصفیه نشده اثر آنتیاکسیدانی قوی در پیشگیری از بیماریهای قلبی و سرطان دارد، اما طی فرآیند شکلاتسازی، مقدار زیادی از مواد آنتیاکسیدانی کاکائو از بین میرود. بنابراین میتوان گفت شکلات تهیه شده از کاکائو به دلیل انجام فرآیند در کارخانه خواص مفید دانه کاکائوی خالص را ندارد.
خواص کاکائو
1_ کاکائو دارای 8 الی 10 درصد نشاسته ، 11 الی 18 درصد مواد سفیده ای، 2 الی 3 درصد کافئین ، 1 الی 3 درصد تئو برومین و در حدود چهار درصد مواد معدنی می باشد
2_ مصرف کاکائو برای اشخاصی که مبتلا به مسمومیت و ناراحتی های کلیه ، کبد می باشند مفید است
3_ از دانه های کاکائو انواع روغن های طبی را می سازند ، استعمال این روغن ها در موارد ترک پوست بخصوص ترک پا ، پاشنه پا و صورت اثر درمانی مثبتی دارد
نوشابه کاکائو
اگر پوست هسته کاکائو را دم کنید، نوشابه مطبوعی از آن به دست میآید که بوی شکلات دارد و دارای مقدار زیادی ویتامین و برای تقویت استخوانها مفید است. مخصوصا به کسانی که دارای نرمی استخوان (راشیتیسم) هستند، مصرف این جوشانده توصیه میشود.
کره کاکائو
دانه کاکائو دارای 50 درصد چربی است. از کاکائو در صنعت لوازم آرایش و زیبایی و همچنین عطرسازی استفاده میشود.
عوارض جانبی
1_ مصرف بی رویه کاکائو موجب تکرر ادرار ،کک و مک، زیاد شدن اسید اوریک خون ، یبوست ، تپش قلب ، بی خوابی ، کهیر ، ناراحتی کبد و اعصاب می گردد
2_ افراد مبتلا به آسم ، تپش قلب ، تصلب شرائین ، کلسترول ، نقرس ، دیابت ، سنگ کلیه ، هپاتیت روده و رماتیسم مجاز به مصرف کاکائو نمی باشند.
3- مصرف ناصحیح کاکائو باعث عوارض کبدی و قلبی میشود. کسانی که طبع گرمی دارند، باید از خوردن بیش از حد کاکائو و محصولات آن خودداری کنند. برای افراد دچار بیماری قند نیز خوردن کاکائو ممنوع است.
گردآوری توسط : مجله دلگرم