آشنایی با خواص بی نظیر کاهو
با دلگرم همراه باشید تا در مورد فواید کاهو بیشتر بدانید.
کاهو یکی از قدیمی ترین سبزیجات دنیا به شمار می آید که منشأ آن در هندوستان و آسیای مرکزی است. پیشینه ی مصرف کاهو در ایران شش قرن قبل از میلاد است. این سبزی یک قرن قبل از میلاد به روم راه یافت و جزو غذاهای مهم رومیان شد.
کاهو گیاهی است یک ساله و دارای برگ های پهن و دراز و سبز، با طعم کمی شیرین. کاهو موجب افزایش گلبول های قرمز خون شده و آهن موجود در آن برای درمان کم خونی مفید است؛ از همین رو در گونه ها، سرخی مطلوب پدید می آورد و اعصاب را منظم می کند و بر قدرت بینایی می افزاید.
این ماده غذایی به ویژه حاوی ویتامین «ث» - ضد اسکوربوت - است. کاهو ارزش غذایی چندانی ندارد، اما از لحاظ درمانی فوق العاده و سرشار از نمک های معدنی با خاصیت قلیایی است؛ به همین سبب خون را تصفیه می کند و به حفظ هوشیاری مغز و سلامت بدن کمک می نماید.
مواد موجود در 100 گرم کاهوی ایرانی:
- انرژی 18 کالری
- پروتئین 1/2 گرم
- موادنشاستهای 0/1 گرم
- کلسیم 65 میلی گرم
- فسفر 25 میلی گر
- آهن 1/5 میلی گرم
- چربی 0/2 گرم
- کلسیم 18 میلی گرم
- سدیم 10 میلی گرم
- پتاسیم 250 میلی گرم
- ویتامین آ 500 واحد
- ویتامین ب 1 0/5 میلی گرم
- ویتامین ب 2 0/08 میلی گرم
- ویتامین ب 3 0/4 میلی گرم
- ویتامین ث 10 میلی گرم
- ارسنیک 0/02 میلی گرم
- اسید اگزالیک 0/003 میلی گرم
خواص کاهو
به گزارش نیک صالحی کاهو منبع غنی ویتامین ها است. کاهو خام و تازه حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین A و بتا کاروتن (بتاکاروتن ها در داخل بدن تبدیل به ویتامین A می شوند) است. ویتامین A با افزایش لایه های مخاط به داشتن پوست سالم کمک کرده و برای بینایی خوب است.
- جلوگیری از لکه های تدریجی در افزایش سن
کاهو حاوی زیکسانتین است که جذب شبکیه شده و باعث ارتقاء بینایی می شود. زیکسانتین همچنین حاوی ویژگی های آنتی اکسیدان است که از بیماری های لکه دار شدن در اثر بالارفتن سن جلوگیری می کند. همچنین از آب آوردن چشم جلوگیری می کند. فالانوئید موجود در کاهو از سرطان ریه و دهان جلوگیری می کند.
کاهو حاوی ویتامین K است که با افزودن تراکم استخوان ها موجب تقویت استخوان شده و به گزارش نیک صالحی از پوکی استخوان جلوگیری می کند. ویتامین K همچنین آسیب های مغزی عصبی را کاهش داده و در نتیجه از بیماری آلزایمر جلوگیری می کند.
کاهو تازه مقادیر زیادی اسید فولیک و ویتامین اسید فولیک و ویتامین C است. اسید فولیک در طول بارداری جنین را سالم نگه می دارد. همچنین به ارتقاء سلامت تولید مثل زنان و مردان کمک می کند. بنابراین برای تقویت باروری موثر است. ویتامین C سیستم ایمنی بدن را ارتقاء داده و در برابر عفونت ها مقاومت می کند.
کاهو منبع غنی انواع مواد معدنی نظیر آهن، منیزیم، مس ، کلسیم و پتاسیم است که موجب ارتقاء سوخت و ساز بدن می شود. پتاسیم به داشتن فشار خون تحت کنترل کمک کرده و با تنظیم تعادل مایعات بدن موجب سلامت قلب می شود. به گزارش نیک صالحی کلسیم موجود در آن استخوان و دندان ها را محکم می کند. مس و آهن موجب تولید سلول های خونی در بدن می شود.
اگرچه کاهو بسیار برای سلامتی مفید است ولی باید قبل از مصرف آن به صورت خام یا پخته احتیاط کنید. کاهو یکی از سبزیجاتی است که بسیار مستعد آفت است. بنابراین قبل مصرف به طور کامل آن را با آب سرد بشویید.
- کاهو از نظر طب قدیم ایران سرد و مرطوب است
- کاهو تمیز کننده خون است
- ضد تورم است
- کاهو خواب آور و آرام بخش است
- کاهو ملین و ادرار آور است
- خوردن کاهو برای مالیخولیا مفید است
- کاهو زخم های مجاری ادرار و مثانه را درمان می کند
- اگر کاهو را با سکنجبین و یا سرکه بخورند اشتها آور است
- کاهو اثر ضد تشنج دارد
- درد معده را تسکین می دهد
- کاهو قوای جنسی را تقویت می کند
- برای برطرف کردن درد سینه کاهو را بپزید و بخورید
- ورم غدد لنفاوی را برطرف می کند
- کاهو به ویژه حاوی ویتامین «ث» – ضد اسکوربوت – است. کاهو ارزش غذایی چندانی ندارد، اما از لحاظ درمانی فوق العاده و سرشار از نمک های معدنی با خاصیت قلیایی است؛ به همین سبب خون را تصفیه می کند و به حفظ هوشیاری مغز و سلامت بدن کمک میکند.
- برگ های بیرونی کاهو ارزش خوراکی بسیار دارد؛ زیرا این برگ ها بیشتر در معرض نور آفتاب قرار دارد و نسبت به برگ های داخلی حاوی ویتامین بیشتر است. هر چه کاهو سبزتر باشد، ویتامین بیشتری دارد.
- این سبزی محتوی چند ماده مهم و شفابخش است.
- آب کاهو، خنک و شادابی بخش است و میزان فراوانی منیزیم در آب آن سبب تقویت بافت عضلانی، اعصاب و مغز می شود.
- آب کاهو جنبه درمانی بسیار بالایی دارد
- پتاسیم موجود در کاهو با بهبود گردش خون، روند انتقال مواد مغذی و اکسیژن را به پوست تقویت می کند.
- کاهواشتها را تحریک و سموم را از بدن دفع می کند.
- دم کرده کاهو مدر است و به عنوان مسکن عمل می کند.
- کاهوحاوی پروتئین است که برای رشد عضله ضروری است.
بهترین روش شستوشوی کاهو چگونه است؟
کاهو اصولا برگهای صافی دارد؛ اما نه خیلی صاف. شستوشوی سبزیجات برگصاف، از آنجا که به راحتی گلولای از روی آنها پاک میشود، مشکل نیست.
اما شستوشوی سبزیجات پیچدار و ناصاف، باید دقیق انجام شود. ابتدا باید قسمتهای آسیبدیده کاهو را دور بریزیم و برگها را جدا کنیم. بعد باید برگهای جداشده کاهو را در آب کمی بخیسانیم تا گلولای آنها خارج شود. بعد از شستن گل و لای، در مرحله بعد، مواد ضدعفونیکننده را در آب میریزیم و کاهو را در آن میشوییم.
چه نوع کاهویی انتخاب کنیم؟
کاهوی ایرانی از نظر مواد غذایی از کاهوی گرد بهتر است . کاهوی گرد ارزش غذایی چندانی ندارد زیرا دارای مقدر زیادی الیاف است که تولید گاز و نفخ در معده می کند .
موارد احتیاط:
کاهو یکی از سبزیجاتی است که بسیار مستعد آفت است. بنابراین قبل مصرف به طور کامل آن را با آب سرد بشویید.
مضرات کاهو :
- در خوردن کاهو چه بصورت خام یا پخته نباید زیاده روی شود زیرا :
- کاهو دارای مقدر زیادی الیاف است که تولید گاز و نفخ در معده می کند .
- موجب عوارضی از جمله ازدیاد فراموشی و کم شدن حافظه
- ضعف دید چشم
- نفخ زیاد و کم شدن نیروی جنسی می شود
- نکته: برای رفع این عوارض می توان از نعنا ، کرفس ، هلیله پرورده و زیره استفاده کرد.
گردآوری شده ی مجله ی اینترنتی دلگرم
مرجان امینی