هفته نامه همشهری شش و هفت - لاله رضاپور: زمستان فصل اسفناج هست و نیست! برگ های خاصی را به اسم اسفناج استفاده می کنیم از نظر ساختار و طعم شبیه به اسفناج است؛ ولی خود اسفناج نیست. اما بهار که می آید، اسفناج های تازه، خوش طعم و ظریف سر و کله شان پیدا می شود. بسته های تازه اسفناج جان می دهند برای پختن انواع غذاها، سالادها، دسرها و حتی نوشیدنی هایی که سرشار از سلامتی هستند.
بنابراین کافی است به بازار سر بزنید و چند بسته اسفناج تازه بخرید. با این کار هم تنوع غذایی تان را بالا برده اید و هم این که سبزی تازه مصرف کرده اید. آستین ها را بالا بزنید و با اسفناج، آشپزی خاص و ناب انجام دهید. خوردن اسفناج به ویژه بعد از تعطیلات نوروز که کمی اضافه وزن هم پیدا کرده ایم، مناسب است، به این دلیل که فیبر بالایی داشته و باعث کنترل میزان مصرف مواد غذایی می شود.
مافین اسفناج
برای 6 نفر
مواد لازم
- اسفناج: سه چهارم اسفناج
تخم مرغ: دو عدد
وانیل: یک قاشق چایخوری
روغن: یک چهارم فنجان
آب سیب: نصف فنجان
آرد سفید: دو فنجان
شکر: سه چهارم فنجان
بکینگ پودر: نصف قاشق چایخوری
نمک: نصف قاش چایخوری
طرز تهیه
- اسفناج را پاک کرده، خیس کنید و بشویید.
- بعد از این که آب آن رفت، اسفناج را بخارپز کرده و بعد از این که کاملا بخارپز شد، آن را داخل آبکش بریزید.
- اسفناج را با گوشتکوب له کنید تا آب آن دربیاید. می توانید برای این که آب اسفناج کامل دربیاید، آن را داخل مخلوط کن هم بریزید تا آب اسفناج کاملا گرفته شود.
- آب اسفناج را داخل مخلوط کن بریزید و تخم مرغ ها را داخل آن بشکنید. دستگاه را روشن کنید تا تخم مرغ با آب اسفناج کاملا مخلوط شود.
- درجه حرارت فر را روی 200 درجه سانتیگراد گرم کنید.
- در یک کاسه بزرگ، همه مواد خشک شامل آرد سفید، شکر، بکینگ پودر، وانیل و نمک را با هم مخلوط کنید.
- بعد از مخلوط کردن مواد خشک، مواد تر شامل مخلوط تخم مرغ و آب اسفناج را به مواد خشک اضافه کنید.
- هم بزنید تا مواد کاملا با هم مخلوط شوند.
- سپس آب سیب را اضافه کنید و هم بزنید تا خمیر کاملا یکنواختی ایجاد شده و گلوله آرد داخل آن نباشد.
- داخل قالب ها کمی آرد ریخته و سپس خمیر مافین را داخل آن بریزید.
- ظرف قالب ها را داخل فر بگذارید.
- سی تا چهل و پنج دقیقه بعد مافین آماده است.
نکته: می توانید روی مافین را به شکل دلخواه تزئین کنید.
کوکوی اسفناج
برای 6 نفر
مواد لازم
- سیب زمینی پشندی: 5 عدد
اسفناج خام: سه فنجان
تخم مرغ: شش عدد
نمک: به مقدار لازم
آرد سفید: یک قاشق غذاخوری
طرز تهیه
- سیب زمینی ها را بشویید و بگذارید بپزند.
- اسفناج ها را پاک کرده، خیس کنید و بشویید.
- بعد از این که آب آن رفت، آنها را کمی خرد کنید.
- بگذارید بخارپز شوند.
- بعد از این که سیب زمینی پخت آنها را پوست کنده و بگذارید خنک شوند.
- سیب زمینی ها را همراه با اسفناج چرخ کنید، هم بزنید تا اسفناج و سیب زمینی کاملا مخلوط شوند.
- تخم مرغ ها را اضافه کنید. با دست ورز بدهید تا تخم مرغ ها با چرخ کرده سیب زمینی و اسفناج مخلوط شوند.
- کف ظرف پیرکس آرد بریزید.
- کوکوها را آماده کرده و داخل پیرکس بچینید.
- فر را روی حرارت 180 درجه سانتیگراد گرم کنید.
- در ظرف پیرکس را بگذارید و آن را داخل فر بگذارید.
- نیم ساعت بعد، در ظرف را برداشته و به مدت ده دقیقه از بالا به کوکوها حرارت بدهید.
نکته: به این کوکو می توانید ادویه دلخواه شامل فلفل سیاه یا قرمز، زردچوبه و ... اضافه کنید.
کوفته اسفناج
برای 4 نفر
مواد لازم
- لپه خام: یک و نیم فنجان
گوشت چرخ کرده: 300 گرم
پیاز: چهار عدد
اسفناج خام: سه فنجان
تخم مرغ: دو عدد
گوجه فرنگی: سه عدد
زردچوبه: یک قاشق چایخوری
فلفل سیاه: نصف قاشق چایخوری
نمک: به مقدار دلخواه
روغن مایع مخصوص سرخ کردن: دو قاشق غذاخوری
طرز تهیه
- لپه های خام را پاک کرده و بعد از این که آب را داخل قابلمه ای جوشاندید، آنها را داخل قابلمه بریزید، کمی هم نمک اضافه کنید.
- در این فاصله پیازها را پوست کنده و خلال کنید.
- گوجه فرنگی ها را شسته و خرد کنید.
- پیازها را داخل ماهیتابه ریخته و همراه با روغن تفت بدهید تا طلایی شود.
- سپس به آن کمی زردچوبه اضافه کنید.
- گوجه ها را داخل قابلمه بزرگی خرد کنید. آنها را تفت بدهید تا آب گوجه درآید.
- سپس به آنها پیاز و کمی فلفل را اضافه کرده، و تفت دهید. زیر شعله را خاموش کنید.
- اسفناج ها را پاک کرده و بشویید و کمی خرد کنید. سپس بگذارید بخارپز شوند.
- بعد از پختن لپه ها، آنها را همراه با اسفناج چرخ کنید و بعد به آن گوشت چرخ کرده را اضافه کنید.
- هم بزنید تا مواد اصطلاحا کاملا به هم بیفتند.
- تخم مرغ ها را اضافه کنید و دوباره ورز بدهید تا مواد کاملا مخلوط شوند.
- کمی آب به مخلوط گوجه و پیاز اضافه کنید. زیر شعله را روشن کنید تا بجوشد.
- مخلوط را به شکل کوفته در آورده و داخل قابلمه بیندازید. به این ترتیب کوفته قلقلی با طعم اسفناج آماده می شود.
نکته: می توانید به کوفته کمی هم زیره بزنید تا مشکل نفخ ناشی از لپه ها از بین برود.
سالاد اسفناج با انگور
مواد لازم
- اسفناج: یک کیلوگرم
انگور دانه شده: سه فنجان
بادام خام رنده شده: یک فنجان
روغن زیتون: دو قاشق غذاخوری
آب نارنج یا آب لیموترش تازه: یک فنجان
طرز تهیه
- اسفناج ها را پاک کرده، خیس کنید و بعد بشویید. بگذارید آب آنها کاملا برود.
- انگورها را دانه کرده و آنها را بشویید.
- بادام های خام را شسته و داخل آب داغ بریزید.
- پوست بادام ها را از بادام جدا کرده و بعد از این که آب آن رفت، بادام ها را با بخش درشت رنده، رنده کنید.
- آب لیموترش یا نارنج را بگیرید. روغن زیتون را به آن اضافه کنید.
- اکنون اسفناج ها را داخل بشقاب مناسب بریزید.
- انگورها را اضافه کنید.
- مخلوط آب لیمو یا نارنج با روغن زیتون را روی اسفناج ها بریزید.
- در نهایت بادام های رنده شده را اضافه کنید.
- سالاد آماده است.
نکته: می توانید علاوه بر انگور، میوه دیگری را هم به سالاد اضافه کنید.
لازانیای اسفناج
برای 4 نفر
مواد لازم
- لازانیا: یک بسته
اسفناج: یک کیلوگرم
قارچ: یک بسته 200 گرمی
پیاز: دو عدد
فلفل دلمه ای از هر رنگ: یک عدد
پنیر پیتزای رنده شده: یک بسته 20 گرمی
شیر: یک فنجان
آرد سفید: یک قاشق غذاخوری
پودر آویشن: دو قاشق چایخوری
روغن مایع: دو قاشق غذاخوری
طرز تهیه
- اسفناج ها را پاک کرده، خیس کنید و بشویید.
- بعد از این که آب آن رفت، اسفناج ها را بخارپز کنید. اسفناج ها را بکوبید.
- قارچ ها را پاک کرده، خیس کنید و بشویید. سپس آنها را خرد کنید.
- پیازها را پوست کنده، بشویید و سپس آنها را باریک خرد کنید.
- قابلمه ای را آب کرده و بعد از این که آب آن جوشید، لازانیاها را داخل آن بریزید و روغن را اضافه کنید.
- اکنون آرد سفید را داخل ظرف پیرکس بریزید.
- یک لایه لازانیا بگذارید. سپس یک لایه اسفناج بگذارید. روی آن یک لایه پیاز، فلفل دلمه ای و قارچ بگذارید. پودر آویشن بریزید و یک ورقه دیگر لازانیا بگذارید.
- دوباره به همان روش مواد را روی برگه دوم لازانیا بگذارید. این کار را انجام دهید تا مواد تمام شوند.
- روی لایه آخر، پنیرهای پیتزای رنده شده را بریزید.
- فر را روی 180 درجه سانتیگراد گرم کنید.
- شیر را اضافه کنید و سپس در ظرف را بگذارید و آن را داخل فر بگذارید.
- نیم ساعت بعد، لازانیا آمده است
- اما باید روی آن نیز طلایی شود.
- بنابراین در ظرف را برداشته و از حرارت بالای فر، روی آن حرارت بدهید.
- 10 دقیقه بعد لازانیا حاضر است.
نکته: به این غذا می توانید ادویه دلخواه را به میزان دلخواه اضافه کنید.
بورانی اسفناج و بادمجان
برای 6 نفر
مواد لازم
- اسفناج: نیم کیلوگرم
بادمجان: سه عدد
ماست شیرین چکیده: یک بسته 500 گرمی
سیر تازه: سه حبه
پیاز: یک عدد
طرز تهیه
- اسفناج ها را پاک کرده، خیس کنید و بشویید.
- بعد از اینکه آب آن رفت، اسفناج ها را خرد کنید. آنها را بخارپز کنید.
- در فاصله بخارپز شدن اسفناج ها، بادمجان ها را با پوست بشویید.
- سپس آنها را داخل فر گذاشته و یا روی گاز کبابی کنید.
- پوست بادمجان ها را کنده و بادمجان را بکوبید.
- پیاز و سیر را پوست کنده، بشویید و رنده کرده و یا خیلی ریز خرد کنید.
- خرد یا رنده شده سیر و پیاز را به ماست اضافه کنید و هم بزنید.
- بعد از این که اسفناج ها و بادمجان ها خنک شدند، آنها را مخلوط کرده و بعد به ماست اضافه کنید.
- هم بزنید تا مواد کامل با ماست مخلوط شود.
- بورانی را داخل یخچال بگذارید تا خنک شود.
نکته: بورانی را می توانید همراه با غذا یا به تنهایی همراه با نان میل کنید .
راکت اسفناج
برای 6 نفر
مواد لازم
- اسفناج: نیم کیلوگرم
تخم مرغ: شش عدد
نان تست: یک بسته
فلفل سیاه: یک قاشق چایخوری
فلفل قرمز: یک قاشق چایخوری
کنجد: دو قاشق غذاخوری
پنیر پیتزای رنده شده: یک بسته 300 گرمی
روغن مخصوص سرخ کردن: دو قاشق غذاخوری
نمک: به مقدار لازم
طرز تهیه
- اسفناج را پاک کرده، خیس کنید و بشویید. بگذارید آب آن برود.
- سپس آنها را بخارپز کنید. اسفناج ها را با گوشتکوب کمی بکوبید.
- داخل ماهیتابه روغن بریزید.
- تخم مرغ ها را با دقت بشکانید که سفیده و زرده از هم جدا نشوند.
- روی تخم مرغ فلفل ها را با کمی نمک اضافه کنید. حرارت را کم کنید تا تخم مرغ ها به همان شکل بپزند.
- اکنون روی هر نان تست، کمی اسفناج بگذارید. روی آن یک عدد تخم مرغ بگذارید و در نهایت کنجدها را بکوبید و کمی روی تخم مرغ بریزید
- و در نهایت هم روی آن مقداری پنیر پیتزای رنده شده اضافه کنید.
نکته: می توانید نان را هم تست کنید تا طعم غذا بهتر شود.