برترین ها: در این مطلب قرار است شما را با این دانه سبز و ریز و خوشمزه بیشتر آشنا کنیم. ماش به تنهایی هم طعم و مزه عالی دارد. کافی است آن را با آب و کمی نمک بپزید تا این دانه های کوچک، درشت و نرم شوند و از خوردن آن لذت ببرید.
ماش یکی از حبوبات بسیار مفید و غنی است. با این که زادگاه اولیه آن ایران است ولی روز به روز کمتر استفاده می شود و در حال فراموش شدن است. شاید اگر از خواص فراوان آن مطلع شوید، به مصرف بیشتر آن راغب شوید.
ایرانیان قدیم ماش را « مِچ » می گفتند و زمانی که به زبان عربی وارد شد ماش نام گرفت. یکی از اصیل ترین غذاهای ایرانی آش ماش است این دانه خاص ایران و خاور میانه است و مصرف آن در دیگر مناطق دنیا رواج زیادی ندارد.
این دانه غنی، حاوی بسیاری از مواد مورد نیاز بدن است و در عین حال کالری کمی دارد. یعنی پرخاصیت و غیر چاق کننده است. از این رو بهتر است در دوران رژیم لاغری حداقل هفته ای یک بار از ماش استفاده شود چون بسیار زود هضم و غیر نفاخ است و به علت دارا بودن ویتامین A و D نیازهای بدن ما را تأمین می کند و برای تقویت اعصاب و بینایی مفید است.
خواص درمانی ماش
• اگر ماش را با پوست بپزید و بخورید، برای درمان اسهال مفید است ، ولی برای لینت مزاج دانه های پوست کنده آن را مصرف کنید.
• مصرف آش ماش سردردهای شدید و آبریزش بینی ناشی از سرماخوردگی را درمان می کند و سرفه و تب را تسکین می بخشد.
• ضماد ماش پخته با سرکه برای درمان اگزما و امراض جلدی مفید است.
• ماش برای افرادی که دچار ضعف و ناتوانی هستند بسیار مفید است.
دستورهای غذایی با ماش
با ماش انواع پلو یا خوراک می توان تهیه کرد. برای آشنایی با روش پخت چند غذای خوشمزه با ماش در ادامه مطلب همراه ما باشید.
ماش پلو
مواد لازم (دو نفر)
- نصف پیمانه ماش
- یک پیمانه برنج
- 200 الی 250 گرم گوشت چرخ کرده
- 2 قاشق غذا خوری زعفران دم کرده
- 2 قاشق غذا خوری پیاز داغ طلایی
- 2 قاشق غذا خوری روغن زیتون
- نمک
- 1 عدد پیاز
- 2 پیمانه آب
طرز تهیه
1. ماش را با آب بپزید و نمک و کمی زردچوبه اضافه کنید و پس از پخت صبر کنید تا آب آن تبخیر شود .
2. برنج را با آب و کمی نمک خیس کنید. پس از دو ساعت با روغن زیتون روی حرارت بگذارید. یکی دو بار به آرامی هم بزنید و وقتی آب آن تبخیر شد، روی شعله پخش کن بگذارید و حرارت را کم کنید تا دم بکشد.
3. در صورت استفاده از پلو پز برنج را با روغن زیتون در پلوپز بریزید و کته کنید.
4. گوشت چرخکرده را با کمی روغن و پیاز رنده شده، نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و یک عدد سیر رنده شده تفت دهید. سپس، نصف لیوان آب روی آن بریزید تا پخته شود و هر زمانی که آب گوشت تبخیر شد شعله را خاموش کنید.
5. مخلوطی از برنج زعفرانی و گوشت و ماش و پیاز داغ را لابه لای برنج بکشید یا روی برنج تزئین کنید.
آش ماش
مواد لازم ( 4 -5 نفر)
- 250 گرم گوشت چرخ کرده
- نصف فنجان پیاز رنده شده
- 250 گرم ماش
- 100 گرم عدس
- یک فنجان پیاز داغ
- نصف فنجان برنج
- 250 گرم جعفری و گشنیز خرد شده
- زردچوبه، نمک و فلفل
طرز تهیه
1. عدس و ماش را از چند ساعت قبل بشویید و خیس کنید. سپس درون قابلمه با آب بگذارید بپزد.
2. گوشت چرخ کرده را با پیاز رنده شده، نمک، فلفل و زردچوبه مخلوط کنید و آن را به صورت کوفته ریز در آورید و کوفته ها را به آش اضافه کنید.
3. پیاز داغ را به عدس و ماش پخته اضافه کنید. برنج و سبزی خرد شده را هم اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا آش ته نگیرد.
4. در صورت تمایل می توانید 3 تا 4 عدد شلغم خرد شده هم به این آش اضافه کنید . آش را در کاسه بزرگی بریزید و روی آش را با نعناع داغ و پیاز داغ تزئین کنید.
کوکوی جوانه ماش
مواد لازم ( 5-4 نفر)
- 250 گرم جوانه ماش
- 400 گرم هویج رنده شده
- 120 گرم ماست چکیده پاستوریزه
- 3 قاشق غذاخوری جعفری خرد شده
- 5 قاشق غذاخوری بلغور گندم
- 3 عدد تخم مرغ
- 6-5 قاشق غذاخوری روغن مایع سرخ کردنی
- نمک و فلفل
روش تهیه
1. بلغور گندم را در آب جوش بریزید تا چند دقیقه جوش بزند. سپس در صافی بریزید تا آب اضافی آن گرفته شود. جوانه ماش را نیز بشویید و در صافی بریزید تا آب اضافی آن نیز گرفته شود.
2. در یک ظرف هویج، جوانه ماش ( در صورت تمایل آن را خرد کنید)، بلغور گندم، ماست چکیده، نمک و فلفل را با هم مخلوط کنید. سپس تخم مرغ ها را به آن اضافه کنید. در آخر هم جعفری را اضافه کنید و خوب با هم مخلوط کنید.
3. روغن را در تابه گرم کنید. مایه آماده شده کوکو را در تابه بریزید و با حرارت ملایم سرخ کنید. وقتی یک طرف کوکو سرخ شد، آن را برش دهید و برگردانید تا طرف دیگر آن نیز سرخ شود.
4. کوکو را می توانید با سس مایونز سرو کنید.
قلیه کدو حلوایی
مواد لازم
- 50 گرم لوبیا قرمز
- 150 گرم ماش
- 350 گرم کدو حلوایی پوست کنده
- 100 گرم روغن
- 3 قاشق سوپخوری پیاز سرخ شده
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه
- 100 گرم شکر
- 1 قاشق مرباخوری دارچین
- گردو و پودر نارگیل
طرز تهیه
1. لوبیا قرمز و ماش را از شب قبل خیس کنید. ابتدا لوبیا را بپزید، نیمپز که شد ماش را اضافه کنید تا کاملا هر دو پخته شود.
2. کدو حلوایی را پوست بکنید و در مقداری روغن سرخ کنید.
3. تمام مواد پخته شده را همراه با پیاز سرخ کرده، نمک، فلفل، زردچوبه و مقداری آب در ظرفی بریزید و در آن را بگذارید تا کاملا پخته و له شود.
4. شکر و دارچین را اضافه کنید و بعد از چند جوش هنگامی که غذا جا افتاد در ظرف مورد نظر بکشید و با مقداری گردو و نارگیل پودر شده تزئین و با نان سرو کنید.