خواص زرشک: زرشک درختچهای تیغدار به طول 1 تا 5 متر است. چوب آن به رنگ قرمز، قهوهای یا زرد است. برگهای آن بیضی شکل با دندانههای ارهای و میوه اش قرمز رنگ بیضوی شکل و ترش مزهاست. زرشک بومی مناطق معتدل و نیمه استوایی اروپا، آسیا، آفریقا، آمریکای شمالی و آمریکای جنوبی است. کشور ایران بزرگترین تولیدکننده زرشک در دنیا است که در این میان استان خراسان و شهرستان قائنات با در اختیار داشتن نزدیک به 97 درصد از اراضی زیرکشت این محصول، تولید 95 درصد از زرشک دنیا را در اختیار دارد.
خواص زرشک در مبارزه با عفونت
مطالعات مختلف نشان می دهد که بربرین موجود در زرشک می تواند خاصیت قابل توجه آنتی باکتریایی، ضد قارچی و ضد میکروبی داشته باشد. با محدود کردن توانایی باکتری ها در چسبیدن به سلول های انسانی، این ماده می تواند در برابر عفونت های بسیاری مبارزه کند. زرشک برای تسکین طیف وسیعی از التهاب ها و عفونت ها در بدن مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده به عفونت مثانه، مجاری ادرار و عفونت های معدی روده ای کمک می کند. زرشک همچنین به تسکین گلودرد، احتقان بینی، سینوزیت و برونشیت کمک می کند.
خواص زرشک برای سیستم گوارشی
بربرین موجود در زرشک بر روی عضلات نرمی که در روده وجود دارد کار می کند و به هضم و از بین رفتن دردهای معدی روده ای کمک می نماید. زرشک می تواند در درمان اسهال همچون اسهال مسافران و اسهالی که به خاطر مسمومیت غذایی ایجاد شده است کمک کند. مطالعات نشان می دهند که این گیاه قادر است مشکلات معدی روده ای را سریع تر از آنتی بیوتیک ها بهبود ببخشد. یکی از مطالعات انجام شده نشان می دهد بربرین اسهال باکتریایی را بدون ایجاد عوارض جانبی منفی تسکین می دهد.
خواص زرشک برای پیشگیری و درمان دیابت
زرشک اثرات مثبت تایید شده زیادی بر روی قند خون دارد و می تواند آن را به حد تعادل برساند. یکی از مطالعات انجام شده بر روی بربرین مصرف 500 میلی گرم از این ترکیب دو یا سه بار در روز را با داروی متفورمین که برای دیابت مورد استفاده قرار می گیرد مقایسه نمود.
بربرین قادر بود قند خون و متابولیسم لیپید را همانند متفورمین کنترل کند. مطالعات دیگر نشان داده اند که بربرین می تواند اختلال متابولیسم لیپید و گلوکز را بهبود ببخشد. یکی از مطالعات منتشر شده در Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine، نشان داد که بربرین می تواند حساسیت به انسولین را بهبود ببخشد.
خواص زرشک در بهبود سلامت قلب
زمانی که صحبت از سلامت قلب به میان می اید، خاصیت درمانی گونه های مختلف زرشک می تواند توجهمان را به خود جلب کند. این گیاه در بهبود پرفشاری خون، بیماری قلبی، آریتمی وسایر مشکلات قلبی مفید خواهد بود. فیبریلاسیون دهلیزی ضربان قلب نامنظم و اغلب تندی است که باعث می شود جریان و گردش خون ضعیف گردد.
درمان ها
ی جایگزین همچون یوگا، طب سوزنی، بیوفیدبک و استفاده از مکمل های تهیه شده از گیاهانی همچون زرشک می تواند در درمان این بیماری مفید باشد. یکی از مطالعات انجام
شده در سال 2015 نشان داد که بربرین فعال در زرشک، فعالیت بیوشیمیایی در قلب ایجاد می کند و همین امر فیبریلاسیون دهلیزی را بهبود می بخشد.
این مطالعه نتیجه می گیرد که بربرین به عنوان عامل ضد آریتمی کلاس IA یا III عمل می کند اما مزایای آن در فیبریلاسیون دهلیزی به طور سیستماتیک در مطالعات بالینی انسانی مورد بررسی قرار نگرفته است. به همین خاطر پذیرش این ماده در درمان فیبریلاسیون دهلیزی محدود مانده است.
زرشک می تواند چگالی و تراکم تری گلیسیرید و کلسترول سرم را کاهش دهد و همین امر برای سلامت کلی قلب مفید است.
خواص زرشک برای پاکسازی کبد و کیسه صفرا
همانطور که می دانید کبد خون را پاکسازی می کند و صفرا را تولید می کند که برای هضم چربی، تجزیه هورمون ها، ذخیره سازی ویتامین ها، مواد معدنی و آهن ضروری است.
وظیفه اصلی کیسه صفرا ذخیره صفرای غنی از کلسترول است که توسط کبد ترشح می شود. صفرا به بدن در هضم غذاهای چرب کمک می کند. زرشک می تواند در پاکسازی کبد و کیسه صفرا بسیار موثر عمل کند. بربرین موجود در این گیاه به ترشح صفرا کمک می کند و به عنوان ملین خفیف عمل می نماید و فرایند هضم و گوارش را تنظیم می کند.
توانایی بربرین برای کمک به ترشح صفرا، یک نکته کلیدی محسوب می شود. محصولات زائد می توانند از طریق ترشح صفرا بدن را ترک کنند. با اینحال، این ترشح می تواند توسط فاکتورهای مختلفی همچون رژیم غذایی ضعیف دچار اختلال شود. زرشک با افزایش ترشح صفرا می تواند یک ماده عالی برای سلامت کبد و کیسه صفرا باشد.
منبع
برگرفته از مجله سلامت