یکی از مهمترین مواد در سبد غذایی ما ایرانیها، برنج است. تقریبا بسیاری از خانوادههای ایرانی در وعدههای غذایی خود حداقل یکبار از برنج استفاده میکنند. این روزها پیدا کردن برنج اصیل ایرانی که یاد و طعم برنجهای زمان قدیمیتر را برای ما زنده کند، کار سختی شده است. متاسفانه واردات برنجهای خارجی نیز این کار را دشوارتر کرده است. اکثر این برنجها خوب قد کشیده و عطر و بوی خوبی نیز دارند؛ اما پس از پخت طعم خوبی نداشته و مثل دانههای پلاستیکی سفت میشوند؛ در مطلبی درباره انواع برنج صحبت کرده بودیم اما در این مقاله قصد داریم تا نکات مهم برای خرید برنج مرغوب را در اختیار شما قرار دهیم.
نکات مهم برای خرید برنج مرغوب
برنج کهنه بهتر از برنج نو است. این به خاطر این است که برنج هم مانند دانههای دیگر مقداری آب دارد که پس از برداشت، آب آن شروع به تبخیر شدن میکند. بنابراین هر چقدر دانه برنج خشکتر، سفت و فشردهتر باشد، حین پخت آب بیشتری جذب کرده و به اصطلاح بیشتر ری میکند.
برنجی مرغوب است که یکدست باشد؛ به این معنی که مخلوطی از دانههای چاق و لاغر، کوتاه و بلند، ریز و درشت و زرد و سفید نباشد.
اگر چه برنج کهنه بهتر از نو است؛ اما باید در مراحل نگهداری آن دقت شود تا برنج کپک نزده و بوی نامطبوع کهنگی و ماندگی را ندهد.
هر چه دانههای شکسته با به اصطلاح نیمدانهتر بیشتر باشد، برنج کیفیت کمتری دارد. برنجهای نیمدانه برای پخت آش، شله زرد، سوپ و ... مناسباند.
برنج مرغوب رنگ بلوری مات و عاج مانند دارد و نه خیلی زرد، سفید و شفاف است. ظاهر آن باریک و قلمی است و بعد از پخت عطر و طعم بینظیری دارد.
برای این که برنج مرغوب را از نامرغوب تشخیص دهید؛ یکی از راهها این است که تعدادی از دانههای آن را زیر دندان خرد کنید. اگر دانهها به سختی خرد شد، نشانه این است که برنج خشکتر بوده و کیفیت بالاتری دارد. همچنین برنج مرغوب اغلب مزه تقریبا شیرین تری دارد و نشاسته بیشتری در آن حس خواهید کرد.
برای این که عطر برنج را تشخیص دهید؛ یک راه جالب، دمیدن هوای گرم از دهان به مقداری از دانهها است. راه بهتر چشیدن برنج برای فهمیدن عطر و بوی آن است.
این که برنج در چه موقعیت جغرافیایی و بسته به نوع این که از کوه آبیاری شده یا از آبهای زیرزمینی یا سدها، دارای کیفیت متفاوتی بوده و در مرغوب بودن آن موثر است.
بهترین و رایج ترین روش شناخت برنج مرغوب، نمونه گرفتن از مغازهدار و پخت نمونه برنج است.
انواع برنج ایرانی
برنجهای هاشمی، طارم، دودی، صدری، دم سیاه و ... در اقصی نقاط کشور تولید میشوند؛ اما با توجه به رضایت مشتری و فروش بازار میتوان تشخیص داد که برنج شمال به خصوص استان گیلان، مازندران و گلستان بهترین نوع برنج هستند.
برنج منطقه گیلان به دو دسته برنج گرم و سرد تقسیم میشود. برنج نوع گرم دارای کیفیت بالاتری بوده و با اسامی صدری، هاشمی، دم سیاه و ... به فروش میرسد. برنجهای نوع سرد نیز با نامهای فشتال، طارم و ... در بازار عرضه و معرفی میشوند.
برنج طارم مازندران نیز بیشترین گونه کشت شده در این منطقه است که شامل محلی، هاشمی، عطری، سنگسری، چینی و صدری است. علاوه بر نکات مهم برای خرید برنج مرغوب، نگهداری و انبار کردن برنج نیز بسیار مهم است که در ادامه به آن میپردازیم.
طریقه نگهداری و انبار کردن برنج
- سطلهای نگهداری برنج را دور از رطوبت و در جای خشک و خنک نگهداری کنید تا رطوبت داخل برنج تبخیر شود.
- اگر کیسهها را کنار هم قرار میدهید، بین کیسهها فاصلهای برای عبور هوا بگذارید تا برنج نم نگیرد.
- از قرصهای شیمیایی استفاده نکنید.
- هر چند ماه یکبار برنج را زیرو رو کرده و مراقب حمله حشرات باشید.
- برای جلوگیری از آفتزدگی، رخنه و حمله حشرات از مقداری نمک و چند دانه سیر استفاده کنید.
- در صورت آفت زدگی، پیش از تخم گذاری بیشتر حشرات، برنج را در هوای آزاد و به دور از تابش مستقیم نور خورشید پهن کرده و با الک کردن برنج از آسیب بیش از حد جلوگیری کنید.