
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، آیتاللهالعظمی عبدالله جوادی آملی، مرجع تقلید شیعیان دوشنبه، یازدهم آذرماه، در تفسیر آیات 19 تا 25 سوره فاطر در مسجد اعظم قم گفت: تمثیل یکی از راههای تببین و تفهیم مطلب است، تمثل تقریب مطلب به ذهن مخاطب برای فهم است. در حقیقت تمثیل دامنه مطلب را از یک سو پایین میآورد و از سویی دیگر دست مخاطب را بالا میبرد و باعث میشود که دست مخاطب به مطلب برسد و در نتیجه مخاطب مطلب را بفهمد.
وی افزود: لذا تماثیلی که در آیات 19 تا 22 بیان شده است از همین جهت است«وَمَا یَسْتَوِی الْأَعْمَىٰ وَالْبَصِیرُ ( 19 ) وَلَا الظُّلُمَاتُ وَلَا النُّورُ ( 20 ) وَلَا الظِّلُّ وَلَا الْحَرُورُ ( 21 ) وَمَا یَسْتَوِی الْأَحْیَاءُ وَلَا الْأَمْوَاتُ» اما در این تماثیل نکات فراوانی ذکر شده است. در دو آیه اول ناقض قبل از کامل ذکر شده است و در دو تمثیل بعد برعکس است. شاید این به خاطر این باشد که در سه آیه اول فواصل و ختم به حرف «ر» رعایت شود و هماهنگی بین آخر آیات وجود داشته باشد و نکات ادبی آن نیز حفظ شود.
کافران حیات معنوی ندارند
این مفسر قرآن اظهار کرد: فراز پایانی آیه 22 «وَمَا أَنْتَ بِمُسْمِعٍ مَنْ فِی الْقُبُورِ» با توجه به فراز آغازین این آیه «وَمَا یَسْتَوِی الْأَحْیَاءُ وَلَا الْأَمْوَاتُ» اشاره به این دارد که کافران مردگان زندهاند؛ حیات معنوی ندارند و حیاتی که آنها دارند حیات حیوانی است لذا حرف پیامبر(ص) در آنها اثر نمیکند؛ خداوند در این آیات تصریح میکند ای پیامبر تو فقط برای انذار دادن آنها آمدهای«انْ أَنْتَ إِلَّا نَذِیرٌ» چرا که این سوره در مکه نازل شده است و در مورد کافران است و کافران را باید انذار کرد و از عذاب الهی ترساند.
وی ادامه داد: آیه 24 این سوره « ِانَّا أَرْسَلْنَاکَ بِالْحَقِّ بَشِیرًا وَنَذِیرًا وَإِنْ مِنْ أُمَّةٍ إِلَّا خَلَا فِیهَا نَذِیرٌ؛ همانا ما تو را به حق فرستادیم تا مؤمنان را مژده رسان و کافران را هشداردهنده باشى و این پدیدهاى نو و بى سابقه نیست؛هیچ امتى نبوده مگر این که بیمدهنده در میان آنان بوده و درگذشته است» به این اشاره دارد که پیامبری، حضرت محمد(ص) بیسابقه نیست چرا که هیچ امتی بدون پیامبر نبوده و اینکه حرف حضرت محمد(ص) را نمیپذیرند و علیهاش مبارزه میکنند بیسابقه نیست. بنابراین هم انذار و تبشیر سابقه دارد، هم انکار و تکذیب کافران و هم تحمل دشمنیها و کارشکنیهای کافران توسط پیامبران.
خداوند همه انسانها را با فطرت توحیدی خلق میکند
این مرجع تقلید بیان کرد: قلب و فطرت انسان یک لوح نانوشته و سفید نیست. پیامبران الهی آمدند تا بفهمانند که غیر از آن خدای دلپذیر، فطرتپذیر، دلنوازی که در درون ماست، کسی نیست. این چنین نیست که ما خالی الذهن خلق شده باشیم. هر انسانی با فطرت توحیدی خلق میشود، هر انسانی را خداوند موحد خلق کرده است و آیه 30 سوره روم «فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِی فَطَرَ النَّاسَ عَلَیْهَا» و حدیث «کُلُّ مَوْلودٍ یُولَدُ على الفِطرَةِ»اشاره به همین دارد. پس شرک عارضی است و انبیا آمدند و گفتند که این عرض بیگانه را راه ندهید.
وی افزود: در آیه 24 نکتهای نهفته است. در اینجا خداوند فرمود: «هیچ امتى نبوده مگر این که بیم دهنده در میان آنان بوده و درگذشته است» در اینجا سخن از نذیر است این نذیر اختصاص به پیامبر ندارد. در زمان حیات پیامبر اکرم (ص) نیز اینطور نبود که پیامبر تک تک افراد را انذار کرده باشد. برخیها بودند که در زمان حیات پیامبر(ص) یک بار هم ایشان را ملاقات نکردند. ائمه و مبلغانی که از طرف حضرت میرفتند نذیر بودند. بنابراین نذیر با توجه به دیگر آیاتی که در سوره یونس، بینه، یاسین و همچنین آیه نفر وجود دارد، اختصاص به انبیاء ندارد و علمای یک امت هم نذیر میشوند.
این مفسر قرآن بیان کرد: بنابراین اینکه برای هر امتی نذیر و پیامبری و مبدا کلی باشد و این پیامبران شاگردانی داشته باشند از سنتهای الهی است. لذا خداوند تصریح میکند اگر سران قریش تو را تکذیب کردند چیز تازهای نیست. مشرکین قبل از آنها نیز پیامبران خودشان را که هم بینات و معجرات و هم کتابهای نصیحتی و رسمی آورده بودند، انکار کردند.
وی تصریح کرد: آیه 26 این سوره «ثُمَّ أَخَذْتُ الَّذِینَ کَفَرُوا فَکَیْفَ کَانَ نَکِیر؛ آن گاه کسانى را که کافر شدند به عذاب گرفتم؛ پس (بنگرند که) عقوبت من چگونه بود» اشاره به سرنوشت انکار کنندگانی دارد که از قریش قویتر بودند. در حقیقت این آیه هم تسلای خاطری برای پیامبر(ص) است و هم نوعی هشدار برای سران قریش است.