به گزارش خبرآنلاین پایگاه اسپکتیتور در تحلیلی نوشت: در یک جلسه غیرعلنی اخیر در پارلمان اوکراین، از کیریلو بودانوف، رئیس سازمان جاسوسی این کشور، پرسیده شد که اوکراین تا چه زمانی میتواند دوام بیاورد. پاسخ او ظاهراً حاضران را شوکه کرد: "اگر تا تابستان مذاکرات جدی انجام نشود، روندهای بسیار خطرناکی میتواند آغاز شود که موجودیت اوکراین را تهدید میکند." سازمان اطلاعات نظامی اوکراین فوراً این اظهارات را تکذیب کرد، اما هشدار او درست به نظر میرسد. ولادیمیر پوتین دلیلی محکم دارد که باور داشته باشد هنوز هم میتواند اوکراین را اواخر امسال به تسلیم وادارد و قصد دارد هرگونه توافق صلح را در مذاکرات آینده با دونالد ترامپ متوقف کند.
نیروهای روسی سریعتر از سال 2022 پیشروی میکنند. سال گذشته، آنها بیش از 1600 مایل مربع در منطقه دونتسک، از جمله چهار شهر آودیئیفکا، سلییدوف، وولهدار و کوراخوف را تصرف کردند. در این ماه، 20 شهرک اوکراینی سقوط کرده است و نیروهای روسی اکنون فقط سه مایلی ورود به منطقه دنیپروپتروفسک فاصله دارند. دفاع اوکراین در بحبوحه کمبود شدید پیاده نظام و هماهنگی آشفته بین یگانها، همچنان در حال فروپاشی است. حدود 250 هزار سرباز اوکراینی در خط مقدم با تقریباً دو برابر این تعداد روس مواجه هستند و این شکاف در حال افزایش است. صحبتها درباره توافق صلح احتمالی ترامپ، روحیه را بیشتر تضعیف کرده و موج جدیدی از فرار از خدمت را هم در خط مقدم و هم در مراکز آموزشی برانگیخته است، زیرا سربازان نمیخواهند درست قبل از آتشبس بمیرند. بیش از شش میلیون مرد برای جلوگیری از سربازی، اطلاعات نظامی خود را بهروزرسانی نکردهاند.
حال و هوای اوکراین در حال تغییر است. به سختی اوکراینیها پیدا میشوند که دوست یا خویشاوند خود را در جنگ از دست نداده باشند و هرچه جنگ طولانیتر شود، آنها بیشتر حاضرند برای متوقف کردن آن، امتیاز بدهند. طبق آخرین نظرسنجی، نیمی از اوکراینیها اکنون از یک مصالحه برای پایان جنگ حمایت میکنند - اما فقط در صورتی که با تضمینهای امنیتی قابل توجهی همراه باشد. دو سال پیش، بیش از 90 درصد میخواستند تا پیروزی اوکراین بجنگند. برای ولودیمیر زلنسکی، زمان برای رسیدن به یک معامله خوب در حال از دست رفتن است: حتی اگر تلفات روسیه در سه سال جنگ تمام عیار از 700 هزار سرباز فراتر رفته باشد، پوتین به اندازه کافی نیرو دارد که بیشتر از آخرین سربازان اوکراینی دوام بیاورد.
پوتین نمیخواهد در حالی که اوکراین قادر به تعیین شرایط خود است و در حالی که ارتش آن هنوز بخشی از منطقه کورسک روسیه را در اختیار دارد، وارد مذاکره با زلنسکی شود. کرملین اصرار دارد که اوکراین باید خلع سلاح و بیطرف شود، بدون هیچ نیروی ناتو در خاک آن و بدون ارتشی برای مقابله در صورت حمله دوباره روسیه. خواستههای مسکو فراتر از الحاق 20 درصد از خاک اوکراین است که قبلاً تصرف کرده است. پوتین میخواهد نفوذ روسیه را در اروپا گسترش دهد و از ناتو میخواهد که نیروهای نظامی خود را از مرزهای شرقی این بلوک خارج کند. نیکولای پاتروشف، دستیار پوتین، اخیراً گفته که اوکراین و مولداوی میتوانند امسال در نتیجه گفتگوهای پوتین با ترامپ نابود شوند.
اما ترامپ احمق نیست. بعید است از توافق صلحی حمایت کند که پیروزی را به کرملین واگذار کند و آمریکاییها را به عقبنشینی تحقیرآمیز جو بایدن از افغانستان یادآوری کند. دولت ترامپ تاکید کرده است که هر دو طرف باید چیزی را برای پایان جنگ از دست بدهند. او اهرم فشار قابل توجهی علیه پوتین دارد، با توجه به اینکه اقتصاد روسیه به محدودیتهای تولید خود رسیده است. هزینههای دفاعی در سطح جنگ سرد - 6.3 درصد از تولید ناخالص داخلی - است و یک سوم بودجه کشور را مصرف میکند. تورم به 10 درصد نزدیک میشود، قیمت مواد غذایی سر به فلک کشیده، کمبود نیروی کار بیش از هر زمان دیگری است، نرخ بهره 21 درصد است و درآمدهای صادراتی یک سوم کاهش یافته و به پایینترین سطح از سال 2020 رسیده است. اگر ترامپ در کاهش هزینه نفت موفق شود، میتواند پوتین را مجبور به سازش کند. سوال این است که چقدر طول میکشد تا تحریمها جواب بدهند یا ترامپ آنقدر نفت استخراج کند که روسیه بدون خریدار بماند. ضربالاجل 100 روزهای که ترامپ برای پایان جنگ تعیین کرده است، ممکن است کافی نباشد.
تماسی بین ترامپ و پوتین در هفتههای آینده، اگر نگوییم روزهای آینده، رخ خواهد داد. واشنگتن از قبل اوکراین را از این موضوع مطلع کرده و برای یک دیدار تمام عیار با پوتین به زودی برنامهریزی میکند. با این حال، دلیلی اندک وجود دارد که باور داشته باشیم آتشبس به زودی حاصل خواهد شد. پوتین بدون توجه به اینکه چقدر طول بکشد، با اطمینان از پیروزی قریبالوقوع خود وارد گفتگوها خواهد شد.
*ترجمه: ابوالفضل خدائی
311311